Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 28 /13:47

Lietuvos kariškių leidinyje – patarimai, kaip ginklu priešintis Rusijos okupacijai (galima parsisiųsti)

Krašto apsaugos ministerija pristatė leidinį, kuriame gyventojams pasakojama apie ginkluotą pilietinį pasipriešinimą galimai Rusijos okupacijai. Knygelėje patariama, kokiems potencialaus agresoriaus veiksmams reikėtų pasiruošti jau dabar. Patarimai sudaryti remiantis patirtimis ir žiniomis iš Rusijos sukeltų karų.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šitas leidinys skiriasi nuo pirmų dviejų, nes jame daugiau dėmesio kreipiama į galimai okupuotoje teritorijoje pasiliekančių žmonių veiksmus. Knyga skirta ne tik patiems kovotojams, bet ir remiantiems kovotojus“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatymo akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Olekas

Jis pabrėžė, kad knygelėje pateikta informacija ir daugelis patarimų sudaryti remiantis Rusijos sukeltais karais. Ypač Ukrainos patirtimi.

Leidinyje „Ką turime žinoti apie pasipriešinimą: aktyvių veiksmų gairės“ gyventojai ras Rusijos armijos ginkluotės ir karinės technikos pavyzdžių. Publikuotose iliustracijose išskirtos konkrečių rusiškų šarvuočių ir tankų dalys, į kurias dėmesį turėtų atkreipti besipriešinantys kovotojai. Pavyzdžiui, šarvai, vikšrai, bokšteliai, pabūklai.

Taip pat knygelėje yra praktinių patarimų, kaip rinkti informaciją okupuotose teritorijose, ją analizuoti ir perduoti kovotojams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatymo akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karolis Aleksa

„Rekomenduočiau atkreipti dėmesį į paskutinius puslapius, kuriuose galite pamatyti įrankius, kurie gali padėti išgyventi ir karo atveju, ir ekstremaliose situacijose kasdieniam gyvenime“, – sakė KAM Tarptautinių ryšių ir operacijų departamento direktorius Karolis Aleksa.

Toje leidinio dalyje aprašomos kūno apsaugos priemonės, šilumą saugantys įrenginiai, orientavimosi erdvėje įrankiai.

Naujojoje knygelėje yra praktinių patarimų apie resursų kaupimą, judėjimą okupuota teritorija, net apie žaizdų tvarstymą.

„Mes negalėjome sudėti visų svarbių patarimų, nes kai kurie yra labai specifiniai, tačiau kartu raginame žmones gilinti savo žinias apie šią sritį“, – kalbėjo K.Aleksa.

Aprašė ir neginkluotą pasipriešinimą

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Informacinių operacijų skyriaus viršininkas majoras Linas Idzelis pasakojo, kad ankstesni leidiniai apie pilietinį pasipriešinimą buvo plačiai aptarinėjami kitose NATO šalyse. Naujoji knygelė tarsi apibendrina ir išplečia anksčiau aptartas temas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatymo akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Izdelis

„Knygutė negali būti tokia, tarsi tai būtų įsakymas ar nuorodos kaip apginti tėvynę, – kalbėjo majoras L.Idzelis. – Mes norėjome pridėti kuo daugiau praktinių patarimų.“

Karininkas pabrėžė, kad kariuomenėje ir sukarintose organizacijose netarnavę žmonės neturi įgūdžių kovoti ginklu, todėl gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Tačiau kiekvienas pilietis gali prisidėti prie pasipriešinimo.

„Mes vadovaujamės tokia teorija: vienas kovoja – dešimt remia. Kiekvienas kovotojas turi turėti draugų ratą, kurie tiekia resursus, renka informaciją, ją perduoda ir panašiai, – sakė L.Idzelis. – Lietuva yra nuostabi šalis, nes mes turime daugybę tarnybos būdų ir formų.“

Majoras pasakojo, kad karo atveju būtų reikalingi skirtingų profesijų atstovų įgūdžiai ir patirtis.

Gaus ir mokymo įstaigos

Knygelė „Ką turime žinoti apie pasipriešinimą“ parengta bendradarbiaujant su Lietuvos kariuomene ir Lietuvos šaulių sąjunga.

Nuo Rusijos sukelto karo Ukrainoje, tai jau trečiasis KAM leidinys apie pilietinį pasipriešinimą.

Bus išleista 30 tūkst. šios knygelės egzempliorių. Didžioji dalis tiražo bus perduota Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, po keletą vienetų gaus visos mokymo įstaigos ir savivaldybės.

Leidinį „Ką turime žinoti apie pasipriešinimą“ galima parsisiųsti čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius