Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 20

Lietuvos kariuomenės ir vidaus reikalų sistemos padalinių vadovai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą (nuotraukos)

Lietuvos kariuomenės Jungtiniame štabe Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius ir Vidaus reikalų ministerijos padalinių vadovai trečiadienį pasirašė 2011 metų Lietuvos kariuomenės ir VRM padalinių 2011 metų bendradarbiavimo priemonių planus.
Susitarimo pasirašymas
Susitarimo pasirašymas / Mariaus Varnos nuotr.

Kaip rašoma kariuomenės pranešime, 2011 metų bendradarbiavimo priemonių planus su Lietuvos kariuomene pasirašė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis, Policijos departamento vadovas Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, Vadovybės apsaugos departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Raimundas Kairys, Viešojo saugumo tarnybos vadas vidaus tarnybos generolas Sergejus Madalovas, laikinai einantis Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pareigas pulkininkas Genadijus Kuznecovas.

Prieš 2011 metų bendradarbiavimo priemonių planų pasirašymą Lietuvos kariuomenės ir VRM padalinių vadai apžvelgė 2010 metų bendradarbiavimo rezultatus, taip pat aptarė 2011 metais planuojamą vykdyti bendrą veiklą.

2010 metais vyko įvairaus pobūdžio pratybos ir mokymai, kurių metu Lietuvos kariuomenė ir padalinai prie VRM dalinosi patirtimi ir gerino tarpusavio veiksmų koordinavimą ekstremalių situacijų metu – gaisrų gesinimo, masinių neramumų, paieškos ir gelbėjimo, šalies gynybos ir kitais atvejais.

„Svarbiausia, kad dirbame petis į petį Lietuvos labui. Realus bendradarbiavimas vyko ne tik Lietuvoje, bet ir Afganistane rengiant šios šalies saugumo pajėgas. Bendradarbiavimas tarp Lietuvos kariuomenės ir institucijų prie Vidaus reikalų ministerijos teikia abipusę praktinę naudą – juo sudaromos galimybės pasinaudoti partnerių turimais pajėgumais ir patirtimi, tuo pačiu taupant žmogiškuosius ir materialinius resursus, taip pat stiprinami Lietuvos Respublikos ginkluotųjų pajėgų sąveika ir solidarumas,“ – sakė kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius.

Štabo mokymuose „Siena 2010“ buvo vertinamas kariuomenės taikos meto užduočių operacinės pajėgos pajėgų ir štabų pasirengimą planuoti ir palaikyti operacijas teikiant pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Gegužės mėnesį vykusių bendrų pratybų su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu metu buvo tobulinama sąveika gaisrų gesinimo metu. Pratybų „Baltijos šeimininkas 2010“ metu buvo tikrinami ir tobulinami įvairių struktūrų gebėjimai priimti NATO sąjungininkų pajėgas Lietuvoje, o jose dalyvavo beveik visų ministerijų ir Viešojo saugumo tarnybos atstovai.

2010 metais Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių operacinės pajėgos buvo panaudotos teikiant pagalbą civilinės valdžios institucijoms pavasarinio potvynio metu, taip pat šalinant rugpjūčio mėnesį visoje Lietuvoje praūžusios audros padarinius. Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose ir šiuo metu budi Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų, Juozo Vitkaus inžinerijos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto tiesioginės paramos logistikos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių kariai su technika.

„Džiaugiamės šiuo bendradarbiavimu ir stipriais partneriais. Žinant dabartinę situaciją, puiku, kad konsoliduojame savo resursus ir pajėgas. Pirmiausia mūsų bendradarbiavimą pajus į nelaimę pakliuvę žmonės,“ – kalbėjo PAGD direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis.

Kariuomenės ir kitų institucijų sąveika įvykus orlaivio avarijai, jo gesinimui, sužeistųjų evakavimui, rūšiavimui ir pirmosios pagalbos suteikimui buvo tikrinama pratybose „Griausmas 2010“. Lietuvos kariuomenės padaliniai taip pat dalyvavo ir valstybinio lygio civilinės saugos pratybose Kaune, kurių metu buvo tobulinama sąveika tarp skirtingų institucijų rengiantis 2011 m. krepšinio čempionatui Lietuvoje.

„Bendradarbiavimas ir anksčiau buvo, kiekvienais metais jis vis gerėja. Aišku buvo ir problemų, tačiau nuolatos dirbdami mes jas išspendėme,“ – sakė laikinai einantis VSAT vado pareigas pulkininkas Genadijus Kuznecovas.

Lietuvos karinės jūrų pajėgos ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba organizavo bendras pratybas, kurių metu buvo tobulinamas pajėgų koordinavimas vykdant paieškos ir gelbėjimo veiksmus jūroje, bei teršalų likvidavimo operacijas. Liepos mėnesį vykusių kariuomenės taikos meto užduočių operacinės pajėgų ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos bendrų pratybų metu, LDK Birutės bataliono kariai sustiprino Pagėgių rinktinės pasienio ruožą ir vykdė bendras užduotis su pasienio pareigūnais.

Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas sakė, kad sutartyje numatytos priemonės suteiks naujos kokybės institucijų tarpusavio bendradarbiavimui.

Naujojoje sutartyje apibrėžta 2011 metais planuojama bendra Lietuvos kariuomenės ir institucijų prie Vidaus reikalų ministerijos veikla: treniruotės ir pratybos, pasitarimai, seminarai, kursai ir stažuotės, taip pat numatyti atvejai, kuomet į pagalbą civilinėms institucijoms bus pasitelkiami ir Lietuvos kariuomenės vienetai.

Lietuvos kariuomenė ir VRM institucijos bendradarbiavimo priemonių planus pasirašydavo ir anksčiau, bet skirtingu laiku, 2011 metų bendradarbiavimo sutartis ir priemonių planas buvo pasirašyti vienu metu dalyvaujant visų sutartį pasirašančių institucijų vadovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius