-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 14

Lietuvos kariuomenės vadas Juodkrantėje stebėjo kovinio šaudymo iš oro gynybos sistemos RBS-70 pratybas (nuotraukos)

Balandžio 13 d. kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Juodkrantėje stebėjo Oro gynybos bataliono karių kovinio šaudymo į oro taikinius iš artimojo nuotolio oro gynybos sistemos RBS-70 pratybas „Gintarinė strėlė 10/1“.
Šaudymo pratybos
Šaudymo pratybos / Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.

Pratybas taip pat stebėjo Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Jonas Vytautas Žukas ir Karinių oro pajėgų vadas brigados generolas Artūras Leita, praneša KAM.

Kovinio šaudymo pratybos Juodkrantėje vyko nuo balandžio 1 d. Oro gynybos bataliono kariai turi galimybę kovinio šaudymo pratybas iš artimojo nuotolio zenitinio raketinio komplekso RBS-70 Juodkrantėje nuo kalnagūbrio atlikti pora kartų per metus, kai paukščių migracija yra mažesnė ir šaudymo pratybų poveikis gamtai yra minimalus.

Šaudymo pratyboms buvo naudojamos Rb70 Mk1 tipo raketos, kurias už minimalią kainą kartu su visa ginkluote Lietuva iš Norvegijos įsigijo 2004 m. Pirmieji Oro gynybos bataliono šaudymai iš šios ginkluotės buvo atlikti 2005 m. spalio mėnesį Škedės poligone Latvijoje. Nuo 2007 metų, suderinus su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir atlikus aplinkosaugos tyrimus, pratybos vykdomos Juodkrantėje. Pora kartų šaudymai buvo atliekami nuo Karinių jūrų pajėgų laivo „Jotvingis“ (N42).

Pratybose dalyvavo mokymų su treniruokliu metu atrinkti geriausi šauliai. Pasirengimo metu kariai sunaikino daugiau nei 800 simuliuotų oro taikinių. Oro sąlygos per pratybas Juodkrantėje nebuvo idealios, net „erelio akimi“ vadinamas viršila Vytautas Lionas taikinį pastebėdavo likus ne daugiau kaip 15 sekundžių iki šūvio. Pataikyti į taikinį reikia įgūdžių – iššovęs raketą šaulys dar kelias sekundes turi ją vesti iki taikinio. Taikinys – 40 cm pločio ir 6 m ilgio oranžinis audinys, kuris Karinių oro pajėgų lėktuvu yra tempiamas 90m/s greičiu 2–3 km atstumu. Taikinio dydis atitinka tipinės sparnuotosios raketos matmenis.

Tą dieną pratybose, kai lankėsi kariuomenės vadovybė, pirmuosius savo šūvius į oro taikinius atliko eiliniai Tomas Žemaitis ir Almantas Brilius.

Po šūvių, laikydamiesi bataliono tradicijų, šauliai iš vandens išgriebia iššautų raketų startinius variklius. Vėliau prie jų pritvirtinama lentelė, kurioje pažymima, kas ir kada atliko šūvį, koks buvo jo taiklumas, ir kaip karinis suvenyras įteikiamas šūvį atlikusiam kariui.

Pratybų vadovas majoras Kastytis Satkauskas pratybas įvertino gerai, iškelti tikslai buvo pasiekti. Balandžio 1–13 d. vykusių pratybų metu maždaug 80 proc. šūvių šauliai atliko taikliai. Geriausiais pratybų šauliais-taikytojais pripažinti jaunesnysis seržantas Andrejus Petročiukas, eiliniai A. Brilius ir Aivaras Kibilda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius