-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 28

Lietuvos karo laivas „Sūduvis“ puikiai pasirodė išminavimo operacijoje

Š.m. gegužės 8-23 d. Latvijos teritoriniuose vandenyse, Irbes sąsiauryje vyko minų paieškos operacija MCOPLAT 09, kurioje dalyvavo ir puikiai pasirodė šiuo metu Baltijos eskadrai (BALTRON) priskirtas Lietuvos Kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) minų paieškos ir nukenksminimo laivas „Sūduvis“ (M52), vadovaujamas kpt.ltn. Giedriaus Auksoriaus.
Minos sunaikinimas operacijos MCOPLIT08 metu
Minos sunaikinimas operacijos MCOPLIT08 metu / KJP nuotr.

Šios operacijos metu buvo išžvalgytos 56 kvadratinės jūrmylės jūros dugno ir surasti 98 vienetai nuo I-ojo ir II-ojo pasaulinio karo laikų jūros dugne likusios karinės amunicijos objektai iš kurių 95-ios jūrinės minos, dvi torpedos, 1 giluminė bomba.

Lietuvos Kariuomenės Karinių jūrų pajėgų minų paieškos ir nukenksminimo laivas „Sūduvis“ (M52) šios operacijos metu aptiko 74 įtartinus jūros dugne esančius kontaktus. Keturi iš jų buvo patvirtinti kaip jūrinės minos ir sunaikinti.

MCOPLAT 09 buvo didžiausia išminavimo operacija Latvijoje šiais metais, kurioje dalyvavo 13 karo laivų iš Belgijos, Danijos, Estijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos.

MCOPLAT, MCOPLIT, MCOPEST išminavimo operacijos pradėtos organizuoti 1996 metais ir vyksta kasmet. Atsižvelgiant į tai, kurioje šalyje vyksta pratybos, atitinkamai keičiamas jų pavadinimas.

 Baltijos Eskadra (BALTRON) tai Lietuvos, Latvijos ir Estijos karinis junginys kurį sudario šių šalių skiriami laivai ir tarptautinis štabas. Šiuo metu BALTRON vadovauja Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas, komandoras Eugenijus Valikovas.

Viena pagrindinių Baltijos Eskadros užduočių – vykdyti Baltijos jūros dugne likusių minų ir nesprogusios amunicijos paieškos bei nukenksminimo operacijas. Taip pat šis junginys tarnauja kaip pasiruošimo dalyvauti NATO junginiuose platforma. Baltijos Eskadra vaidina svarbų vaidmenį ugdant karinių jūrų pajėgų štabo karininkų ir laivų įgulų įgūdžius naudoti NATO taktiką ir procedūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius