Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 18 /20:04

Lietuvos lenkai surengė dar vieną protesto akciją prie JAV ambasados

Prie JAV ambasados susirinkę Vilniaus krašto lenkai dar kartą išsakė savo nepasitenkinimą naujuoju Švietimo įstatymu, kuris, jų teigimu, diskriminuoja tautinių mažumų teises.
Lietuvos lenkai surengė piketą prie JAV ambasados.
Lietuvos lenkai surengė piketą prie JAV ambasados. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į protesto akciją susirinko išties didelis būrys Vilnijos lenkų, kurių priešaky stovėjo europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, Seimo narys Jaroslavas Narkevičius, Vilniaus tarybos narys Jaroslavas Kaminskis.

Pradėdami akciją jos organizatoriai pabrėžė, kad tai eilinis protestas, kuriuo norima parodyti, jog per amžius šiose vietose gyvenantys lenkų tautybės atstovai netenka teisės mokytis savo gimtąja kalba ir bandoma perrašyti istoriją bei įrodyti, kad tautinių mažumų atstovai tėra atvykėliai.

Lenkų atstovai piktinosi, kad nei Vyriausybės vadovai, nei prezidentė neatsižvelgė į jiems perduotus 60 tūkst. parašų tų, kurie prieštarauja naujai priimto Švietimo įstatymo nuostatoms.

Europarlamentaras V.Tomaševskis teigė, kad susirinkti prie JAV ambasados nuspręsta todėl, jog didžiosios valstybės privalo ginti mažųjų piliečių teises. „Deja, pastaruoju metu vyksta negeri dalykai Lietuvoje. Tautinės mažumos yra vis labiau diskriminuojamos, Seimas priima diskriminuojantį Švietimo įstatymą. Tautinių mažumų mokyklos yra naikinamos, todėl mums nieko kito nelieka, kaip priešintis“, – sakė V.Tomaševskis.

Anot europarlamentaro, visi žmonės turi savo darbus, šeimyninius rūpesčius, todėl neturėtų gaišti laiko protestuodami ir gindami savo teises. „Panašūs piketai neseniai įvyko prie Vengrijos ambasados, nes kaip tik ši šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai. Prie JAV ambasados tai jau antra akcija, todėl tikimės, kad visas civilizuotas Vakarų pasaulis stos ginti mūsų teisių“, – sakė V.Tomaševskis.

Panaši palaikymo akcija įvyko ir Varšuvoje, tuo pačiu metu, kaip ir Vilniuje, protestai vyko ir Vašingtone, Čikagoje ir Finikse.

Reikalavo neveikti „buldozerio“ principu

Į protesto akciją susirinkę žmonės reikalavo teisės išsaugoti savo gimtąją kalbą mokyklose. „Reikalavimas labai paprastas – nebloginti tautinių mažumų situacijos. Tą numato Tautinių mažumų pagrindų gynimo konvencijos 22 straipsnis, kuriame sakoma, kad nauji teisės aktai negali bloginti situacijos. O tai akivaizdus pabloginimas. Dvidešimt metų niekam netrukdė švietimas gimtąja kalba, net sovietmečiu buvo toks standartas, o dabar kažkas panorėjo situaciją bloginti. o to daryti negalima, juk Lietuva yra be išlygų ratifikavusi Konvenciją“, – po protesto akcijos 15min.lt kalbėjo V.Tomaševskis.

Piktinosi V.Tomaševskis ir tuo, kad Lietuva vienintelė ES neturi Tautinių mažumų įstatymo, kuris prieš kelerius metus dar galiojo. „Mes privalome gintis. Negi jūs manote, kad mes norime šeštadienį stovėti prie JAV ambasados. Juk kiekvienas turi savo šeimas, bet mes privalome, nes negalima veikti „buldozerio“ principu – kažkas panorėjo ir pakeitė įstatymą. Gal rytoj kas nors priims įstatymą, kad kapinėse negalėsime tėvų vardų jų gimtąja kalba parašyti“, – piktinosi europarlamentaras.

Į piketą susirinkę žmonės piktinosi ne tiek Švietimo įstatymo nuostatomis, kaip tuo, kad jos brukamos per prievartą, neatsižvelgiant į žmonių nuomonę. Esą ir dabar daugumą dalykų moksleiviai, ypač vyresniųjų klasių, mokosi iš lietuviškų vadovėlių, tad kam tai reikia reglamentuoti įstatymu jiems visiškai nesuprantama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius