Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Lietuvos lenkų politikai dėl pavardžių rašybos gali siekti Strasbūro sprendimo

Konstitucinio Teismo sprendimo papiktinti lenkų politikai ketina paduoti ieškinį prieš Lietuvą, reikalaudami įteisinti lenkišką pavardžių rašybą lietuviškuose asmens dokumentuose.
Europos žmogaus teisių teismas. Bylos klausymas
Europos žmogaus teisių teismas. Bylos klausymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokius ketinimus Lenkijos žiniasklaidai atskleidė Lietuvos deleguotas europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis, rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

„Tai ženklas, kad Lietuvoje trūksta geros valios sprendžiant šį klausimą. Lieka tik apgailestauti, – dienraščiui “Rzeczpospolita„ sakė V.Tomaševs kis. – Dalis lenkų ketina kovoti dėl teisės į savo pavardę Europos teismuose. Niekas negali iš žmogaus atimti teisės į vardą ir pavardę“.

Anot dienraščio, LLRA lyderis užsiminė apie ketinimus kreiptis į Strasbūre esantį Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Praėjusią savaitę Konstitucinis Teismas priėmė Lietuvos lenkų mažumai reikšmingą nutarimą, kuriame konstatuota, jog „asmens vardo ir pavardės įrašas paso kitų įrašų skyriuje nelietuviškais rašmenimis neturėtų būti prilygintas įrašui apie asmens tapatybę valstybine kalba“. KT pabrėžė, kad nepaisant įrašo galimybės nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma, pase privalo išlikti „oficialus asmens tapatybės patvirtinimas valstybine kalba“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius