Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 20

Lietuvos lenkų politikai nepatenkinti ekspertų susitikimų rezultatais, žada mitingą prie Seimo

Lietuvos lenkų sąjunga antradienį pareiškė, kad dvišalės ekspertų grupės susitikimai lauktų rezultatų švietimo srityje nedavė, ir paragino lenkiškų mokyklų moksleivius bei jų tėvus dalyvauti penktadienį prie Seimo organizuojamame mitinge.
Lietuvos lenkai surengė piketą prie JAV ambasados.
Lietuvos lenkų protesto akcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Lietuvos lenkų sąjunga palaiko moksleivių tėvų iniciatyvą surengti mitingą prie parlamento, ir ragina mokytojus, moksleivius ir jų tėvus, kuriems nepriimtinos liūdnai pagarsėjusio Švietimo įstatymo nuostatos dėl tautinių mažumų švietimo, dalyvauti mitinge prie Lietuvos Respublikos Seimo artimiausią penktadienį 15.45 val., demokratiškai išreikšti savo nepasitenkinimą, pasmerkti valdančiųjų nesugebėjimą rasti dialogą su savo valstybės piliečiais“ – rašoma Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) pranešime.

LLS sekretorius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Vilniaus miesto savivaldybėje Edvardas Trusevičius BNS sakė „girdėjęs, kad penktadienio mitingas prie parlamento įvyks“.

„Žinau, kad Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijos pareigūnai nebendrauja ir nebendradarbiauja su Lietuvos lenkų bendruomenės atstovais siekiant geranoriškai spręsti dabartinį tautinių mažumų švietimo klausimą. Šiuo atveju lieka viešas nepasitenkinimo demonstravimas. Deja, Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių vadovų sudaryta darbo grupė tautinių mažumų švietimo klausimams spręsti palankių rezultatų, kurie būtų priimtini Lietuvos lenkų bendruomenei, nedavė“, – aiškino LLS sekretorius.

Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą penktadienį prie Seimo surengti mitingą daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Vietos lenkai labiausiai kritikavo dar pavasarį priimto naujojo Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis plečiamas dalykų dėstymas lietuvių kalba ir ketinama nuo 2013 metų suvienodinti lietuvių kalbos egzaminą. Lietuvos pareigūnai pabrėžia, kad pataisos atitinka Europos standartus, naujasis įstatymas praktiškai analogiškas daug metų veikiančiam Lenkijoje, o Lenkijos lietuviai teigia, kad net ir jas priėmus lenkai Lietuvoje turės geresnes sąlygas mokytis gimtąja kalba nei jie.

Dviejų šalių ekspertų darbo grupės, vadovaujamos švietimo viceministrų, pirmadienio vakarą paskelbė sutarę, kad brandos egzamino forma vis dėlto bus viena – rašinys, o egzamino vertinimo normos pereinamuoju laikotarpiu skirsis. Apie nuolaidas vertinant tautinių mažumų moksleivių darbus Lietuvos pareigūnai kalbėjo ir anksčiau, tačiau vietos lenkų politikai reikalauja atšaukti įstatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius