Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 18

Lietuvos lenkų rinkimų akcija mokesčių inspektoriams užkliuvo dėl benzino kortelių, A.Matulevičius – dėl nemokamų koncertų

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija, patikrinusi naujų Seimo rinkimų praėjusių metų rudenį finansines ataskaitas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) vėl turi priekaištų dėl benzino kortelių.
Algimantas Matulevičius
Algimantas Matulevičius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Kaip skelbiama kampanijos finansavimo patikrinimo ataskaitoje, Seimo rinkimams LLRA, kurios atstovas Leonardas Talmontas laimėjo Vilniaus–Šalčininkų apygardoje, nupirko 800 vienkartinių 50 litų vertės kortelių už 40 tūkst. litų, kurios buvo išdalintos pagal panaudos sutartį išnuomotų automobilių savininkams.

Tikrinant kortelių panaudojimą buvo nustatyta, kad kampanijos metu buvo panaudotos 792 kortelės iš 800, tad 8 kortelių įgijimo išlaidų – 400 litų – nėra pagrindo priskirti politinės kampanijos išlaidoms.

Taip pat VMI turi priekaištų ir dėl automobilių panaudos sutarčių – kai kurios sudarytos ne transporto priemonių savininkų vardu neturint jų įgaliojimų.  Dėl benzino kortelių mokesčių inspektoriams jau buvo užkliuvę ir prezidento bei Europos Parlamento LLRI kampanijų finansai. Tąkart irgi konstatuota, jog ne visos kortelės grąžintos į degalines iki dokumentuose fiksuotos paskutinės kuro nurašymo dienos. Per prezidento rinkimus pagal panaudos sutartį išsinuomotų automobilių savininkams degalų kortelių išdalyta už 10 tūkst. litų, per Europarlamento – už 390 tūkst. litų.

Mokesčių inspektoriai taip pat nustatė, jog Pilietinės demokratijos partijos kandidatas Šilalės–Šilutės apygardoje Algimantas Matulevičius, dar nebūdamas registruotas kampanijos dalyviu, priėmė 10 tūkst. litų auką iš koncerno „Achema“, nors aukas gali priimti tik registruoti kampanijos dalyviai.

A.Matulevičius mokesčių inspektoriams užkliuvo ir dėl rinkėjams surengtų nemokamų Nelės Paltinienės ir Livetos bei Petro Kazlauskų koncertų – nors kandidatas tvirtino atlikėjams nemokėjęs, mokesčių inspektoriai traktuoja, jog tai turėjo būti deklaruota kaip nepiniginės aukos.

Dažniausiai kandidatų ataskaitose mokesčių inspektoriams užkliuvę pažeidimai – neleistinos aukos, taip pat priimtos iki politinės kampanijos dalyvių registracijos , nesudarytos panaudos sutartys, į kampanijos išlaidas įtraukti pasibaigus kampanijai pirkti pirkiniai. Vienas iš kandidatų Darius Kasperaitis, kurį iškėlė partija „Lietuvos kelias“, iš viso nepateikė nei kampanijos ataskaitos, nei aukų lapų.

Liberalų ir centro sąjungos sąjungos kandidato Šilutės–Šilalės apygardoje Raimundas Vaitiekus mokesčių inspektoriams užkliuvo partijai tiesiogiai, o ne per specialią kampanijos sąskaitą, pervedus VRK rinkimų užstatą. Taip pat kandidatas priėmė ir negrąžino neleistiną 5 tūkst. litų auką iš Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos. Asociacija, būdama viešasis juridinis asmuo, negali aukoti politinei kampanijai.

Socialdemokratų kandidatas Šilutės–Šilalės apygardoje Osaldas Šarmavičius už maždaug 2 tūkst. litų pirko benzino ir automobilių eksploatacijai naudojamų prekių jau pasibaigus politinei kampanijai. Kandidatas paaiškino, jog kampanijos metu padėję asmenys kartais benziną pirko iš savų lėšų, tad vėliau jos jiems buvo kompensuotos, tačiau mokesčių inspektoriai tai patvirtinančių dokumentų sako negavę.

Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai mokesčių inspektoriams užkliuvo dėl 68 automobilių, kurie buvo naudojami kampanijos metu. Mokesčių inspekcija konstatuoja, jog politinės kampanijos dalyviui tokiu būdu buvo suteikta nepiniginių aukų – galimybė naudotis transporto priemonėmis, tuo tarpu jie ataskaitoje nenurodyti.

Visiškai priekaištų VMI neturėjo 5 kampanijos dalyviams. Iš viso šiuose rinkimuose dėl dviejų parlamentarų mandatų kovojo 17 kandidatų, kuriuos kėlė 10 partijų.

Seimo rinkimus lapkritį Šilalės–Šilutės apygardoje laimėjo „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, Vilniaus–Šalčininkų apygardoje – LLRA kandidatas Leonardas Talmontas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius