Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 11

Policijos mokyklos kursantai išsiaiškino, kodėl „Aro“ pajėgose moterų – nė kvapo

„Aro“ būstinę šturmavo žinių ištroškę Lietuvos policijos mokyklos (toliau – LPM) auklėtiniai. Gruodžio 9-10 dienomis LPM kursantai turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ (toliau – rinktinė „Aras“) bei kriminalistinių tyrimų centro, kinologų veikla.
Dailiosios lyties atstovėms „Aro“ gretose nebūtų taikoma jokių nuolaidų, o ištvermės ir gabumų reikalavimai – didžiuliai.
Dailiosios lyties atstovėms „Aro“ gretose nebūtų taikoma jokių nuolaidų, o ištvermės ir gabumų reikalavimai – didžiuliai. / LPM nuotr.

Pažintinę išvyką sugalvojo patys kursantai, nes domisi visomis policijos įstaigomis ir jau dabar mąsto, kur norėtų darbuotis baigę mokslus LPM.

Rinktinės „Aras“ vadovas Viktoras Grabauskas būsimiems pareigūnams iš pradžių pristatė, kokią veiklą vykdo rinktinė, jos sudėtį, pagrindines funkcijas ir uždavinius.

Specializuotą policijos įstaigą sudaro Informacijos, analizės ir derybų skyrius, Specialusis būrys, Sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyrius ir 3 kuopos, viena iš jų dislokuota Klaipėdoje.

„Daugelis mano, kad mes tik vykdome užduotis, tačiau rinktinė „Aras“ atsakinga už užduoties organizavimą, valdymą ir vykdymą“, – aiškino V.Grabauskas.

Labiausiai kursantus domino atrankos į rinktinę ypatumai, kokie reikalavimai keliami būsimam ariečiui, pasakojama LPM Tarptautinio bendradarbiavimo ir viešųjų ryšių poskyrio vyriausios specialistės Vilijos Žukaitytės parengtame ir ketvirtadienį paviešintame pranešime.

„Jūsų fizinius gebėjimus mes galime išugdyti, bet jeigu nedirba jūsų galva, tada jums ne vieta rinktinėje“, – akcentavo rinktinės vadovas. 

Norint tapti rinktinės nariu, visų pirma, reikia išlaikyti intelekto testą, tada laukia psichologinis tekstas, o tik vėliau kombinuotas fizinio parengimo ir psichologinis testas.
Rinktinėje „Aras“ dirbantys pareigūnai papasakojo, ko galima tikėtis atrankoje: bandoma sukelti kuo daugiau stresinių situacijų, nes žmogus turi įveikti ir skausmą, ir visas baimes, nuovargį, taip pat laukia užduotys, kurios padeda įvertinti asmens vikrumą, koordinaciją, asmenines savybes.

Vis dėlto „Aro“ vadovas kvietė visus kursantus ir kursantes po mokyklos baigimo išbandyti jėgas ir dalyvauti atrankoje į antiteroristinę rinktinę.

Rinktinės pajėgose nedirba nė viena mergina, ir nenuostabu, kodėl – nes įveikti tokį krūvį sugeba ne kiekvienas vyras. „Paskutinės atrankos neįveikė nė vienas kandidatas, prieš tai maždaug iš 10 žmonių atranką įveikė tik vienas asmuo. Mūsų reikalavimai labai aukšti, bet ir mūsų darbas yra specializuotas“, – sakė V.Grabauskas.

Vis dėlto „Aro“ vadovas kvietė visus kursantus po mokyklos baigimo išbandyti jėgas ir dalyvauti atrankoje į rinktinę „Aras“.

Po vizito rinktinėje kursantai nuvyko į kriminalistinių tyrimų centro Kinologijos valdybą, kur turėjo galimybę išvysti, kaip dresuojami policijoje dirbantys šunys, kiek laiko užtrunka paruošti gyvūną tarnybai, kada šuo išeina į pensiją, taip pat kaip gyvūnai padeda atlikti kvapų tyrimus.

Kinologai dresuoja ir ruošia šunis įvairiems darbams: žmonių gelbėjimų, lavonų paieškai, narkotinių medžiagų paieškai, vykdyti identifikacinius žmogaus kvapo tyrimus.

Anot kinologų, išdresuoti šunį ir paruošti jį tarnybai prireikia 1-1,5 metų. Dažniausiai policijoje dirba vokiečių ir belgų aviganių veislės šunys. Priklausomai nuo gyvūno sveikatos, tarnyboje šuo gali išdirbti nuo 8 iki 11 metų, o vėliau gyvūnas atiduodamas auginti jo dresuotojui ar kitam norinčiam asmeniui. 

Kursantai susižavėję stebėjo, kaip gyvūnai paklūsta savo dresuotojams, kaip atlieka paiešką, tačiau labiausiai suintrigavo odorologijos laboratorija, kurioje atliekami identifikaciniai žmogaus kvapo tyrimai.

Kiekvieno žmogaus kvapas yra individualus, nėra dviejų tokių pačių kvapų, todėl jeigu asmuo buvo kažkurioje vietoje, lietė daiktą netgi su pirštinėmis, galima išskirti jo kvapą.

Būtent šiuos tyrimus padeda atlikti šunys. Gyvūnai dresuojami nekreipti dėmesio į kitus, papildomus kvapus, kad galėtų išskirti tik tą specifinį kvapą. 

Siekdami padėti laboratorijai, visi kursantai tapo kvapų donorais, paliko savo kvapo mėginį. Jie bus naudojami šunų dresūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius