-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 12

Lietuvos prezidentas Austrijos kolegą tikino, kad litas – stiprus

Prezidentas Valdas Adamkus tikina, kad Lietuvos nacionalinė valiuta yra stipri ir šiuo metu nėra numatyta kreiptis pagalbos į Tarptautinį valiutos fondą (TVF).
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvoje viešinčiu Austrijos prezidentu Heinzu Fischeriu V.Adamkus spaudos konferencijoje pabrėžė, kad Lietuvos „finansinis stovis yra stiprus“.

„Pastaruoju metu iškilo gandai, kad mes devalvuosime savo pinigus. Aš jus visus noriu užtikrinti, kad Lietuvos valiuta yra stipri, mes turime pakankamai gerai egzistuojančia sistemą. Jeigu neatsitiks nieko netikėto, Lietuva skolintis iš TVF šiuo metu nenumato. Mes nematome reikalo, bet niekad negali būti užtikrintas“, – dėstė šalies vadovas.

Pristatydamas kokių veiksmų Lietuvos vyriausybė ėmėsi kovodama su krize, V.Adamkus minėjo išlaidų mažinimą. Šalies biudžeto mažinimas, pasak prezidento, palietė kai kurias jautrias sritis, tačiau iki šiol „Lietuvą išlaikė stabilia“. Jis tikino, kad lyginant su kai kuriomis kaimyninėmis šalimis, Lietuva kol kas nejaučia stipraus krizės poveikio ir sakė turįs vilties, kad pasitelktos biudžeto subalansavimo priemonės, o galbūt ir dar didesnis „diržų susiveržimas“, padės išsilaikyti.

„Aš žiūriu į tą reikalą optimistiškai, nors esu tikras, kad vadinamasis sunkmetis, ko gero, užsitęs pusantrų ar dvejus metus“, – kalbėjo prezidentas.

Jis teigė, kad ES ekonominio sunkmečio laikotarpiu turi būti vieninga. Kalbėdamas apie ES užsienio politiką jis taip pat pabrėžė ES solidarumo ir bendradarbiavimo svarbą. Prezidentas teigė, kad santykiuose su Rusija Lietuva neatsisako savo principų, tačiau tuo nesiekia konfrontacijos bei tapti kliūtimi Maskvos ir tarptautinių organizacijų santykiuose.

Kalbėdamas apie ekonominį sunkmetį H.Fischeris pripažino, kad krizė neaplenkė Austrijos, o jos ekonomika tikriausiai sulėtės. Kaip vieną didžiausių problemų jis įvardino eksporto mažėjimą, tačiau pažymėjo, kad Austrijos ir Lietuvos prekybos apimtys padvigubėjo. Jis teigė, jog žvelgdamas į kelių metų perspektyvą Rytų Europos valstybėse „mato dinamiką“.

„Slovakijoje situacija kitokia nei Čekijoje, Čekijoje situacija kitokia nei Lenkijoje. Kalbu apie Rytų Europą, mūsų šalis labai susijusi su Rytų Europa. Mūsų bankai labai daug investavo Rytų Europoje ir tai yra sritis, kurią reikia labai atidžiai stebėti. Tačiau perdėti, dramatizuoti situacijos nereikėtų, labai svarbu sutelkti jėgas, kad būtų galima įveikti situaciją su esamais rezervais. Jeigu žvelgiu į penkerių-septynerių metų perspektyvą, matau labai skirtingas tendencijas Rytų Europos valsybėse, tačiau matau dinamiką“, – kalbėjo Austrijos prezidentas.

Austrijos vadovas lankysis Lietuvoje dvi dienas – iki penktadienio. H.Fischerį Lietuvoje lydi valstybės pareigūnų, verslo, kultūros ir žiniasklaidos atstovų delegacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius