Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 14

Lietuvos prokurorai E.Zuroffui išdėstė savo požiūrį į žydų genocido bylas

Penktadienį Generalinėje prokuratūroje Simono Wiesenthalio centro Izraelio skyriaus direktoriui Efraimui Zuroffui Lietuvos prokurorai išdėstė savo požiūrį į žydų genocido bylas.
E.Zuroffas
E.Zuroffas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prokuratūroje E.Zurofą priėmė Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius. Su svečiu jis kalbėjo apie žydų tautybės asmenų baudžiamąjį persekiojimą, taip pat apie šios tautybės žmonių nužudymo ir neteisėto persekiojimo Antrojo pasaulinio karo metais baudžiamųjų bylų ikiteisminį tyrimą.

Kaip teigiama Generalinės prokuratūros pranešime, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų ikiteisminius tyrimus koordinuojančio ir atliekančio prokuratūros padalinio vadovas R.Valentukevičius svečiui paaiškino procesinę šios kategorijos bylų pusę, nurodė teisinės reglamentacijos ypatumus, taip pat supažindino su kai kuriais statistiniais duomenimis apie prokuratūroje atliekamus šios kategorijos nusikalstamų veikų ikiteisminius tyrimus, kuriuose proceso dalyviais (nukentėjusiais, liudytojais ar įtariamaisiais) yra ir žydų tautybės asmenys.

E.Zuroffui dar kartą priminta, jog absoliuti dauguma Lietuvos piliečių, kurie dalyvavo žydų genocide, juos persekiojant Antrojo pasaulinio karo metais ,Lietuvoje buvo išaiškinti, ir jų veikla atitinkamai įvertinta pokario metais sovietų struktūrų bei teismų. Todėl pakartotinis jų baudžiamasis persekiojimas draudžiamas ir Lietuvos baudžiamųjų įstatymų, ir tarptautinių teisės aktų.

2008 metais buvo atliekami 22 su žydų žudynėmis susiję ikiteisminiai tyrimai. Nuo 1990 m. iki šių metų Baudžiamojo proceso kodekse numatytais pagrindais (pvz., mirus įtariamajam, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę dėl nusikalstamos veikos padarymo ir pan.) buvo nutraukta 17 ikiteisminių tyrimų dėl Antrojo pasaulinio karo metu vykdytų masinių žydų tautybės asmenų žudynių (genocido).

Per minėtą laikotarpį Lietuvos teismuose buvo nagrinėjama 19 baudžiamųjų bylų, kuriose kaltinimai buvo pareikšti 28 asmenims. 10 asmenų pripažinti kaltais ir nuteisti laivės atėmimu (1 iš jų nuteistas kalėti iki gyvo galvos, kaltinamajam nedalyvaujant teismo posėdyje); 1 asmuo pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės apribojimu; 4 asmenys išteisinti dėl įrodymų trūkumo;
5 kaltinamieji mirė iki bylų nagrinėjimo teismuose; 6 asmenų atžvilgiu po faktų konstatavimo dėl dalyvavimo nusikalstamoje veikoje taikytos priverstinės medicininės priemonės.

1 asmens atžvilgiu teismo nuosprendis nėra priimtas, baudžiamosios bylos nagrinėjimas nebaigtas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius