Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 25

Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje darbą pradėjo Japonijos diplomatas

Gegužės 23 d. Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės devintosios pamainos (PAG-9) stovykloje Čagčarane buvo pakelta Japonijos vėliava.
Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje darbą pradėjo Japonijos diplomatas.
Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje darbą pradėjo Japonijos diplomatas. / M.Varnos nuotr.

Šią dieną darbą stovykloje pradėjo pirmasis Japonijos diplomatas Jiro Kanzawa, kuris bus atsakingas už šios šalies vyriausybės finansuojamų projektų įgyvendinimą ir priežiūrą. Iš viso Japonija į Goro provinciją planuoja atsiųsti keturis vystomojo bendradarbiavimo ekspertus, praneša Krašto apsaugos ministerija.

„Japonija dalyvauja Afganistano atkūrime ir siekia užtikrinti šios šalies stabilumą ir saugumą, kadangi Afganistanas yra svarbus viso Azijos regiono saugumui. Goras buvo pasirinktas išanalizavus visas Afganistano provincijas. Japonijai svarbu padėti žmonėms, o ši provincija yra viena mažiausiai ekonomiškai išsivysčiusių. Be to, didelis dėmesys buvo kreiptas į gerus vietinių gyventojų santykius su PAG ir bendrą saugumo situaciją provincijoje,“ – kalbėjo Jiro Kanzawa, Japonijos ambasados Kabule pirmasis sekretorius, kuris nuo šiol dirbs PAG stovykloje Čagčarane.

„Malonu, kad įvertinusi lietuvių veiklą provincijoje Japonijos vyriausybė nutarė atsiųsti savo atstovus į Gorą. Nuo šiol provincijoje bus vykdoma daugiau projektų ir pagalba pasieks daugiau žmonių,“ – sakė PAG-9 vadas pulkininkas Alvydas Šiuparis.

Lietuva su Japonija vystomojo bendradarbiavimo srityje bendradarbiauja nuo 2007 metų. Japonijos Vyriausybė, padedant ir tarpininkaujant Lietuvos provincijos atkūrimo grupei, Goro provincijoje finansavo 20 įvairių projektų švietimo, sveikatos apsaugos ir infrastruktūros gerinimo srityse. Japonijos ekonominio vystymo ir plėtojimo projektai dažniausiai vykdomi atokiose kaimo vietovėse.

Šiuo metu Afganistane tarnauja devintoji Afganistano Goro provincijos atkūrimo karių pamaina, suformuota Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu.

Lietuvos vadovaujama PAG misija Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. PAG – tai NATO tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms priklausanti Lietuvos vadovaujama bendra civilinė ir karinė misija.

PAG – tai bendra karių ir civilių misija, kurios tikslas yra stiprinti centrinės valdžios įtaką, padėti kuriant saugumą ir stabilumą provincijoje ir sudaryti sąlygas regiono ir šalies atkūrimui. Be Lietuvos, šioje misijoje taip pat dalyvauja Danijos, Gruzijos, Japonijos, Kroatijos, Ukrainos ir JAV atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius