2009 12 07

Liftus renovuoti būtina

Ne paslaptis, jog nemažai Lietuvoje eksploatuojamų liftų – beviltiškai pasenę. Pagaminti dar buvusioje Sovietų Sąjungoje, dauguma jų jau atitarnavo daugiau nei 25 metus, o kai kurie per 30. Kildami ar leisdamiesi jie stringa, kelia nemalonius garsus grasindami bet kurią sekundę sustoti.
Liftas.
Liftas / 15min nuotr.

Kartais atsitinka taip, kad išėję per buto duris ir nuspaudę lifto mygtuką žmonės ima piktintis, jeigu jis neatvyksta ir tenka kėblinti pėsčiomis iki cokolinio aukšto. Žinoma, pasivaikščioti sveika, bet ne kiekvienas gali tai sau leisti. Senuose daugiabučiuose gyvena daug vyresnio amžiaus žmonių, neįgaliųjų, vaikų, kuriems liftas gali būti vienintelė transporto priemonė susisiekti su išoriniu pasauliu. Ypač senos sovietinės statybos daugiabučių gyventojai tokiais atvejais jaučiasi gan nesaugiai, nes kiekvieną dieną, tikėdamiesi saugiai pasiekti kelionės tikslą, jie priversti rizikuoti.

Susirūpinta liftų būkle

Šiandien ir politikai, ir specialistai kalba apie būtinybę senų pastatų liftus prikelti naujam gyvenimui. Planuojant senųjų daugiabučių renovavimą šiuo metu diskutuojama ir apie liftų sutvarkymą. UAB „Kauno liftai“ generalinis direktorius ir Liftų įmonių asociacijos prezidentas Jonas Guzavičius sako, kad pagaliau į šią problemą pavyko atkreipti ir Vyriausybės dėmesį – į pastatų renovavimo programą įtraukta nuostata, jog turi būti sutvarkomi gyvenamuosiuose pastatuose esantys liftai, kurių eksploatacijos amžius yra daugiau kaip 25 metai, jei jie yra kritinės būklės, arba kurie jau sustabdyti ar artimiausiu laiku bus stabdomi.

J. Guzavičius tikisi, jog po šio sprendimo liftų ūkio problemų sutvarkymas šalyje pagaliau turėtų pajudėti. Juo labiau kad šis klausimas mums ne vieniems svarbus. Liftų problema naujosiose Europos Sąjungos(ES) valstybėse susirūpino ir Europos Komisija. Europos liftų asociacija kreipėsi į EK ir įtikino, kad padėtis Rytų ir Vidurio Europos šalyse šioje srityje iš tiesų yra grėsminga ir reikalingos skubios priemonės padėčiai taisyti.

Lietuvoje liftų būklė sovietiniuose daugiabučiuose labai įvairi: nuo labai prastos iki patenkinamos. Dalis jų jau yra renovuoti arba pakeisti į naujus. Tačiau žmonės, susibūrę į gyvenamųjų namų bendrijas, nuogąstauja dėl renovavimo kainos, o liftų sutvarkymas jas tik padidins. Pasak J. Guzavičiaus, įrengti naują liftą 9 aukštų namui kainuoja apie 140 tūkst. litų. Žinant, jog kai kuriuose daugiabučiuose įrengtas ne vienas liftas, namų bendrijoms tokia našta gali būti nepakeliama. Daug pigiau kainuotų jo renovavimas, pakeičiant Lietuvoje pagamintu liftu. Šio lifto visi komplektuojantys įrenginiai, saugos mazgai, kėlimo mechanizmas, valdymo pultas sukomplektuoti iš vakarietiškų liftų mazgų, metalo konstrukcijos pagamintos Lietuvoje. Toks renovuotas liftas kainuotų tik apie 90 tūkst. litų. Vyriausybė į tai atsižvelgė, ir liftai pagaliau vėl įtraukti į namų renovavimo programą.

Sutaupytų trečdalį energijos

Liftus prižiūrinčių ir remontuojančių specialistų teigimu, renovacija – tai ne tik kosmetinis padažymas ar sienų pakeitimas. Renovuojant liftą beveik 80 proc. įrenginių pakeičiami naujais, visiškai atitinkančiais ES reikalavimus, ženklintais CE ženklu.

Svarbiausia, kad renovuojant būtų pakeisti visi svarbiausi lifto mechanizmai. „Jeigu keisti, tai maksimaliai reikia keisti viską. Renovuoto lifto techninis lygis turi atitikti europinį. Renovuojant liftą pakeičiamos kabinos medžiagos į nedegias, ypač atsparias mechaniniam poveikiui. Taip pat sumontuojami vakarietiški kėlimo įrenginiai, valdymo pultas su periferine šachtos įranga, iškvietimo ir įsakymo pulteliai, greičio ribotuvas, gaudytuvai, buferiai, kabinos ir šachtos durų atidarymo mechanizmai bei kt.

Tokiu būdu jau pakeista per 120 liftų Kauno mieste ir tik 10 – Vilniuje. „Žinant, jog nuo kitų metų smarkiai brangsta elektros energija, liftų renovavimas gyventojams turėtų būti itin aktualus. Juk sutvarkytas liftas taupo elektros energiją. Senieji liftai vartoja energiją net ir jais nesinaudojant, o naujieji – tik tuomet, kai iškviečiami. Į naujus liftus įmontuojamos energijos nereiklus LED apšvietimas, o senuosiuose vis dar veikia per daug energijos eikvojantis halogeninis apšvietimas. Dėl naujausių technologijų naujas ar sutvarkytas liftas gali sutaupyti apie trečdalį elektros energijos.

Sutvarkyti senus liftus būtina ne tik dėl taupumo, bet, pirmiausia, dėl žmonių saugumo. Juose sumontuojama nuotolinė stebėjimo sistema. Pasitelkę šiuolaikines ryšio priemones dispečeriai visą parą stebi lifto būklę. Jeigu įvyksta avarija, arba ilgapirščiai ketina išlaužti ir pavogti lifto konstrukcijas, iš karto pastebima ir reaguojama.

Turi būti techniškai tvarkingas

Reiktų nepamiršti, jog liftai – gana pavojingi įrenginiai, todėl svarbu, kad jie būtų techniškai tvarkingi, veiktų nepriekaištingai. Todėl būtina juos ne tik renovuoti, bet ir nuolat prižiūrėti. Nuolatinis techninis patikrinimas atliekamas kartą per mėnesį. Tai privalo atlikti specializuota liftus prižiūrinti įmonė. Vieną kartą per metus liftui turi būti atlikta periodinė techninė apžiūra, panašiai kaip automobiliams. Ją gali atlikti viena iš trijų šalyje įgaliotų įstaigų. „Tokia tvarka egzistuoja visoje Europoje. Todėl liftininkų darbas tam tikra prasme primena aviatorių, nes įvairių techninių reikalavimų ir atsakomybės yra beveik tiek pat. Reikėtų pasigirti, jog Lietuvoje dirbančių specialistų kvalifikacija – aukšta“, – kalbėjo UAB „Kauno liftai“ vadovas. Tai, anot jo, pastebi ir užsienio vertintojai. Nemažai šioje srityje dirbančių specialistų turi aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą. Vienas specialistas aptarnauja tokį patį kiekį liftų, kaip ir jo kolega užsienyje. „Manau, kad gyventojai neturėtų skųstis nei kaina, nei darbų kokybe“, – įsitikinęs J. Guzavičius. Jo teigimu, lyginant Lietuvą su kitomis ES šalimis, liftų eksploatacijos kainos mūsų krašte tiktai nėra didelės.

Pavojų kelia ne tik techniškai netvarkingi liftai, bet ir naudojimosi jais taisyklių nesilaikymas bei gyventojų sąmoningumo ir atsakomybės stoka. Neretai liftai tampa vaikų pasismaginimo priemone. „Naudodamiesi šiais įrenginiais žmonės turėtų būti budresni, reikėtų neleisti vaikams juose žaisti, o atsitikus nesklandumams, tuoj pat kviesti juos eksploatuojančias tarnybas“, – perspėja UAB „Kauno liftai“ generalinis direktorius.

Pristatys ekologišką liftą

Brangstant energijai taip pat svarbu, kad liftas būtų ne tik saugus, bet ir ekologiškas. Jis turėtų veikti be reduktoriaus ir naudoti itin mažai elektros energijos. J.Guzavičiaus teigimu, ateinantį pavasarį įvyksiančioje statybų parodoje „Resta“ būtent tokį liftą, pagamintą Lietuvoje, ketinama pristatyti parodos lankytojams ir visuomenei.

Šiuo metu UAB „Kauno liftai“ prižiūri 2500 įrengimų, sumontuotų savo jėgomis, tai sudaro 1/3 dalį visų Lietuvoje veikiančių kėlimo įrenginių. Pagal liftų ir kitų kėlimo įrenginių priežiūros skaičių, plotą ir liftų išdėstymą, darbo ir ekonominius rezultatus ši firma yra viena didžiausių liftų organizacijų Lietuvoje.

Įmonės klientai – privatūs asmenys, valstybinės įstaigos, gamyklos, ligoninės, mokymo įstaigos, prekybos centrai, viešbučiai, gyvenamieji namai, biurai. Yra sudaryta per 500 įrenginių eksploatavimo sutarčių. Įmonė taip pat montuoja ir aptarnauja prekybos centruose esančius eskalatorius.

Visiems modernizuojamiems liftams naudojami vakarietiški saugos mazgai su CE ženklu, o visas kitas modernizuojamo lifto detales įmonė gaminasi pati, savo gamybinėje bazėje. 2005 m. spalio 4 d. gaminiui „Kauno liftas KL 350 0,71/1,0“ notifikuota įmonė LIFTINSTITUUT (Olandija) suteikė Europos Bendrijos lifto tipo atitikties įvertinimą.

Naudodamiesi liftais žmonės turėtų būti budresni, reikėtų neleisti vaikams juose žaisti, o atsitikus nesklandumams, tuoj pat kviesti juos eksploatuojančias tarnybas.

Į pastatų renovavimo programą įtraukta nuostata, jog turi būti sutvarkomi gyvenamuosiuose pastatuose esantys liftai, kurių eksploatacijos amžius yra daugiau kaip 25 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius