Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 04 /13:57

Ligoninėms ateina sunkūs laikai – jų vadovams pranešta apie karpomus biudžetus

Liberalų sąjūdžio atstovai baiminasi dėl sveikatos priežiūros įstaigų ateities. Anot jų, visų lygių gydymo įstaigos buvo informuotos apie vidutiniškai 11 proc. mažėsiantį finansavimą, nors šių metų biudžete sveikatos apsaugai buvo skirtas didesnis finansavimas.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai Remigijus Šimašius ir Gintaras Steponavičius apsilankė pas Valstybinių ligonių kasų (VLK) direktorių Algį Sasnauską.

Kaip po susitikimo 15min.lt sakė G.Steponavičius, visų lygių gydymo įstaigų vadovai buvo informuoti, kad bus pasirašomos naujos sutartys su VLK, kuriose bus numatytas vidutiniškai 11 proc. mažesnis finansavimas.

Anot liberalo, ligoninių atstovai jau skambina pavojaus varpais: tokio finansavimo pakaks tik medikų algoms, o įstaigos klimps į skolas.

G.Steponavičiui atrodo keista, kad nurėžti asignavimus nuspręsta šiemet, kai Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas yra 136 mln. Lt didesnis ir siekia beveik 4,2 mlrd. Lt.

„Išsiaiškinome paradoksalų dalyką, kad šalia oficialiai pasiekiamų šaltinių apie finansus, egzistuoja rezervas, atskiras fondas, kurio šiuo metu ruošiantis įsivesti eurą neleidžiamas naudoti. Dėl to šiuo metu taip drastiškai mažinamas finansavimas  ir nemaža dalis sveikatos įstaigų susidurs su dideliu iššūkiu“, – sakė parlamentaras.

Anot jo, jeigu metų viduryje nebus padarysi sprendimai dėl minėtojo fondo naudojimo, ne viena sveikatos įstaiga atsidurs labai įtemptoje padėtyje.

„Tai yra kreivų veidrodžių atspindys, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis neturi bėgti nuo šios temos ir pasiūlyti tam tikrus sprendimus“, – pabrėžė G.Steponavičius.

D.Mikutienė: Gydymo įstaigose – didelė įtampa

Kaip 15min.lt sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, rezervas prieš euro įsivedimą kaupiamas pagal Fiskalinės drausmės įstatymą. Ji pridūrė, kad bent jau taip teigia sveikatos apsaugos ministras.

D.Mikutienės žiniomis, gydymo įstaigų biudžetai karpomi įvairiomis sumomis, priklausomai nuo jų teikiamų paslaugų.

„Įstaigos netenka didelių sumų. Mažos ligoninės netenka milijono, didesnės – 1,5-2 mln. Lt. Žinant dabartinę situaciją, kai brangsta komunalinės paslaugos, o 80 proc. asignavimų skiriami algoms, tai reiškia visišką bankrotą. Ir tas lėšų trūkumas perkeliamas ant pacientų pečių. Tuo metu ministerija aiškina, kad žmonės viską turi gauti nemokamai. Tad sveikatos priežiūros įstaigose įtampa didelė“, – sakė ji.

Anot politikės, Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) rezerve guli 260 mln. Lt, tokį rezervą privaloma turėti pagal įstatymą, dar 40 mln. Lt – viršplaninių pajamų. Šių lėšų iki liepos gydymo įstaigos naudoti negali.

„Noriu priminti, kad svarstant PSD biudžetą, buvo mano pataisa, kad 150 mln. Lt papildomai skirti sveikatos priežiūros įstaigoms, tada finansų viceminstras Edmundas Žilevičius tam pasipriešino ir pasakė, kad 2013-ųjų pradžioje bus peržiūrėtas biudžetas ir lėšos bus skirtos. Tačiau žodžio jie nesilaikė. Dabar žnosime, kad negalime pasitikėti“, – pridūrė D.Mikutienė.

Komiteto pirmininkė sakė, kad esant tokiai padėčiai nebėra prasmės postringauti apie kokybiškas paslaugas pacientams.

„Ministras bando supriešinti valstybines ir privačias gydymo įstaigas. Tačiau reikia nusileisti ant žemės ir pasižiūrėti, kaip gyvena gydymo įstaigos, pasivaikščioti po jas“, – teigė politikė.

Anot jos, Seimo Sveikatos reikalų komitetas jau kreipėsi į Vyriausybę dėl papildomų lėšų sveikatos įstaigoms skyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius