Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 14

Linas Kojala: Lietuvai kils iššūkis rasti draugų po prorusiškų lyderių pergalių Rytų Europoje

Po prorusiškų kandidatų pergalės prezidento rinkimuose Moldovoje ir Bulgarijoje Lietuvai taps sunkiau ieškoti draugų įvairiais Europos Sąjungos (ES) darbotvarkės klausimais, sako politologas Linas Kojala.
Linas Kojala
Linas Kojala / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mums taps sunkiau ieškoti draugų netgi ten, kur mes jų natūraliai tikėdavomės rasti tokiose srityse, kaip Rytų partnerystės politika ar Europos Sąjungos sankcijos Rusijai“, – BNS pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas.

Pasak jo, į Moldovos prezidentus išrinkus Igorį Dodoną ir jam žadant atsisakyti asociacijos sutarčių su ES „mes turėsime mažiau argumentų teigti, kad tai, ką Europos Sąjunga pradėjo, yra rezultatyvu ir veiksminga“.

Be to, sausį ES spręs, ar pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai už jos vaidmenį konflikte Rytų Ukrainoje. Kai kurioms vakarų Europos šalims raginant švelninti poziciją Maskvos atžvilgiu, „šalių vienybė vis labiau braška, nes daugėja lyderių, sakančių, kad mums reikia kitokios, susitaikymo politikos su Rusija“, o išrinktasis Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas gali prisidėti prie tokių balsų, teigė L.Kojala.

Ekspertas sakė, jog prorusiškų prezidentų išrinkimą šiose šalyse greičiausiai lėmė žmonių nepasitenkinimas šalies raida apskritai, o ne geopolitinė kryptis.

Ekspertas sakė, jog prorusiškų prezidentų išrinkimą šiose šalyse greičiausiai lėmė žmonių nepasitenkinimas šalies raida apskritai, o ne geopolitinė kryptis.

Žmonių protesto balsus ieškant alternatyvių kandidatų taip pat galėjo paskatinti provakarietiškų lyderių skandalai, pridūrė politologas.

„Didele dalimi tai susiję su tų proeuropietiškų jėgų negebėjimu perimti vakarietiškų žaidimo taisyklių ir normų, ypač kovoje su korupcija, – sakė L.Kojala. – Visa tai neleidžia žmonėms realiai patikėti, kad tie, kurie deklaruoja vakarietiškas vertybes, realiai jomis gyvena ir gali gyventi“.

„Todėl natūralu, kad pradedama ieškoti alternatyvų, o jos labai greitai atsiranda. (...) Geopolitika čia tampa tik papildomu prieskoniu tam visam mišiniui, kuris įgyja vis didesnį svorį“, – kalbėjo ekspertas.

2014 metais iš kelių Moldovos bankų dingo milijardas JAV dolerių. Po to buvo suimtas buvęs premjeras Vladas Filatas, kuris vėliau buvo nuteistas už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą tarnyba. Visa tai lydėjo tūkstantiniai protestai. Tuo metu antikorupcinės nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Moldovos skyrius neseniai pavadino šalį „regionine abejotinos kilmės pinigų plovėja“.

Šioje šalyje pirmą kartą įvykus tiesioginiams prezidento rinkimams, juos laimėjo prorusiškas kandidatas I.Dodonas. Analitikai šiuos rinkimus laikė Moldovos pasirinkimu tarp Rytų ir Vakarų.

ES narė Bulgarija prezidento rinkimuose nubalsavo už politikos naujoką, buvusį karinių oro pajėgų vadą Rumeną Radevą, pasisakantį už pozicijos švelninimą Rusijos atžvilgiu ir 2014 metais aneksuoto Krymo statuso peržiūrėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius