2014 11 06 /10:23

Linas Linkevičius: atleisti vadžias ir sumažinti sankcijas Rusijai būtų didelė klaida

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad reikėtų plėsti nepageidaujamų Europos Sąjungoje (ES) asmenų sąrašą.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Iš tikrųjų tas sąrašas yra labai menkas – 119 asmenų jame yra, jei neklystu. O pagal tą mastą veiklos ir šitą užmojį, koks dabar yra įsisiūbavęs, mes matome, kad į žymiai daugiau asmenų turėtumėm sutelkti savo dėmesį“, – ketvirtadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ kalbėjo L.Linkevičius, paklaustas, ar pritaria Vokietijos kanclerės Angelos Merkel patarėjo pareiškimui, jog sekmadienį rytinėje Ukrainoje vykusiuose ginčytinuose rinkimuose išrinkti separatistų lyderiai turėtų būtų įtraukti į juodąjį sukilėlių ir Rusijos pareigūnų, kuriems draudžiama įvažiuoti į ES teritoriją, sąrašą.

Jo teigimu, sankcijų Rusijai sumažinimas po Vakarų nepripažįstamų „rinkimų“ Rytų Ukrainoje būtų didelė klaida.

Galima daryti tokią prielaidą, kad tolimesnė invazija Rytų Ukrainoje taip pat yra ruošiama, todėl atleisti vadžias ar, kitaip tariant, sumažinti spaudimą, būtų didžiulė klaida.

„Labai lemiamamas momentas dabar ir, sakyčiau, ne tik pačioje Ukrainoje, bet ir mūsų pačių elgesyje ir veiksmuose, tarptautinės bendruomenės sutelktume – kalbėkime atvirai. Nes tokių tendencijų ir anksčiau buvo juntama, kad galbūt reikėtų pakeisti taktiką, galbūt pasigirsta tokių komentarų, kad šitos sankcijos nėra tokios veiksmingos, gal reiktų jų atsisakyti. (...) Ir iš tikrųjų ruošiama, galbūt net ir sunku, aišku, dabar taip prognozuoti, bet galima tokią prielaidą daryti, kad tolimesnė invazija Rytų Ukrainoje taip pat yra ruošiama, todėl atleisti vadžias ar, kitaip tariant, sumažinti spaudimą, būtų didžiulė klaida“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė ministras.

Anot jo, situacija yra pablogėjusi, todėl ryžtingas elgesys – vienintelis būdas išvengti dar vieno įšaldyto konflikto.

Privalome ryžtingai elgtis, nes kitu atveju sukursime – daugelis mano, kad jau tai yra sukurta – dar vieną užšaldytą konfliktą ir jis bus tas kliuvinys, kuris trukdys Ukrainai integruotis į europinę erdvę.

„Turime iš tikrųjų susitelkti ir po to, kas įvyko, vadinamieji rinkimai, yra situacijos pablogėjimas, yra pažeisti visi susitarimai, kurie rugsėjo pradžioje buvo pasiekti Minske, todėl privalome ryžtingai elgtis, nes kitu atveju sukursime – daugelis mano, kad jau tai yra sukurta – dar vieną užšaldytą konfliktą ir jis bus tas kliuvinys, kuris trukdys Ukrainai integruotis į europinę erdvę. Matyt, toks ir yra sumanytojų tikslas“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Ministro nuomone, aktyviau moralinę poziciją dėl konflikto Rytų Ukrainoje turėtų pareikšti ir tam tikrų bendruomenių atstovai, matydami netinkamą kolegų elgesį.

„Matome, kai kurie garsieji aktoriai, prisidengę spaudos šalmais, šaudo į ukrainiečius ir tai, matyt, neturėtų atrodyti savaime suprantami dalykai, čia turėtų reaguoti ir tarptautinės, profesinės sąjungos, turėtų reaguoti ir žurnalistai, aš manau. Nes prisidengus spaudos šalmu šaudyti į žmones, matyt, ne pats geriausias būdas išreikšti savo požiūrį. (...) Aš manyčiau, ne tik politikai, bet visų visuomenės sluoksnių atstovai, jiems tokia tiesos akimirka atėjo – ir tiems, kurie taip elgiasi, ir, noriu pabrėžti, tiems, kurie vertina tuos veiksmus“, – mano ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius