-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 29

Linas Linkevičius: tikime, kad Baltarusija pasinaudos galimybe

Sankcijų suspendavimas Baltarusijai šiai šaliai yra galimybė siekti konstruktyvesnių santykių su Europos Sąjunga ir esama tikėjimo, kad šiuo šansu bus pasinaudota, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Europos Sąjunga ketvirtadienį oficialiai pristabdė daugumos sankcijų Baltarusijai galiojimą.

„Sankcijos pratęstos, tik keturiems mėnesiams sustabdytas veikimas, ir tai yra galimybė Baltarusijai išnaudoti šitą šansą ir turėti galbūt konstruktyvesnius santykius su Europos Sąjunga, vengiant smurto, brutalių žmogaus teisių pažeidimų, politinių kalinių areštų, kaip buvo anksčiau. Mes tikime, kas tas šansas bus išnaudotas“, – BNS ketvirtadienį sakė L.Linkevičius.

Jis pabrėžė, jog sankcijų suspendavimas – laikinas, bet pastebėjus neigiamus pokyčius pasiliekama teisė grįžti prie jų pilno taikymo.

„Tai jokiu būdu nereiškia pernelyg didelių lūkesčių, bet nereiškia, kad visiškai nereaguojama į tuos žingsnius, kurie neseniai įvyko Baltarusijoje, ypatingai politinių kalinių išlaisvinimą, ko mes nuosekliai ir ilgai reikalavome. Šiam žingsniui neprieštaravo nei viena ES valstybė, tas sprendimas turėtų įsigalioti jau šeštadienį, bet jei situacija paūmėtų ar tie lūkesčiai nepasiteisintų, pasiliekama teisė grįžti prie visų priemonių, kurios buvo iki šiol“, – pabrėžė L.Linkevičius.

Europos Sąjunga pristabdė daugelio sankcijų galiojimą Baltarusijai pažymėdama „gerėjančius santykius“, kai autoritariškasis prezidentas Aleksandras Lukašenka paleido visus politinius kalinius.

„Šis sprendimas priimtas, atsižvelgus į visų politinių Baltarusijos kalinių paleidimą rugpjūčio 22 dieną ir gerėjančių ES bei Baltarusijos santykių kontekstą“, – nurodoma Europos Sąjungos pranešime.

Europos Sąjunga seniai reikalavo, kad A.Lukašenka, Vašingtono vadintas „paskutiniuoju diktatoriumi“ Europoje, paleistų politinius kalinius – tai būtų sąlyga sankcijų režimui sušvelninti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius