Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 04

Linos Karbauskienės pėdsakais (4): Lietuvoje – lektorė apskaitininkė, Ispanijoje – baldų prekeivė

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kurio turtas vertinamas daugiau nei 100 mln. eurų, – vienas turtingiausių Lietuvos žmonių. Rodos, jo žmonai Linai tereikia susidėjus koją ant kojos mėgautis gyvenimu Ispanijoje, tačiau vietoj to ji įkūrė nuosavą įmonę – baldų parduotuvę. Ir nors ši – tik maža vyro verslo imperijos dalelė, politiko žmonos kompetencija neabejoja net ir buvę kolegos Lietuvoje.
Ramūno ir Linos Karbauskų baldų parduotuvė Ispanijoje
Ramūno ir Linos Karbauskių baldų parduotuvė Ispanijoje / 15min nuotr.

Apie Ispanijoje nuo nepageidaujamo visuomenės dėmesio besislepiančios L.Karbauskienės darbinę veiklą žinoma tik tiek, kad ji kurį laiką dirbo buhaltere vyro valdomoje „Agrokoncerno“ bendrovėje, o apie 2000-uosius metus dėstė Kauno technologijos universitete (KTU).

Buhalterės ekonomistės išsilavinimą turinčią milijonieriaus politiko žmoną jos buvusi kolegė Violeta Mykolaitienė, KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto Apskaitos katedros lektorė, prisimena kaip itin šaunią moterį.

B.I.G. Cycling nuotr./Lina Karbauskienė
B.I.G. Cycling nuotr./Lina Karbauskienė

Lina niekad nemosavo vyro koziriu. Jai užteko pačiai savęs, nereikėjo jokio užnugario. Kaži ar ne jinai labiau protegavo tuo metu Ramūną, nei jis ją, – įsitikinusi buvusi L.Karbauskienės kolegė KTU.

„Nors susidurdavome ne itin dažnai, aš dėsčiau dieninio skyriaus studentams, ji – neakivaizdininkams, be to, 18 dėstytojų dalindavomės vienu 20 kv. m kabinetu, tad stengėmės vienas kitam nemaišyti, atsiliepimus apie ją girdėjau tik pačius geriausius.

Mokėjo ji bendrauti, tokia diplomatiška, šiltas žmogus. O juk su neakivaizdininkais yra sunku dirbti – atvažiuoja į universitetą po darbų, pavargę. Skaitydavo ji jiems, rodos, mokesčių, buhalterinės apskaitos paskaitas. Buvo puiki specialistė, maloniai su visais bendraudavo. Ir labai graži, vidumi bei išore, elegantiška, be to – optimistė. Turėjo tuo metu ne tik lėšų, bet ir buvo įgijusi gerą išsilavinimą“, – 15min pakalbinta teigė apie 30 metų KTU dėstanti lektorė.

Lektorė: „Linos žinios – itin aukšto lygio“

Pasak V.Mykolaitienės, jei kuriam nors kolegai reikėdavo dėl ko nors pasikonsultuoti, tarkim, pasikeisdavo mokestiniai įstatymai, Lina nė vienam negailėdavo patarimų. Ji visad žinodavo, ką atsakyti.

„Turėjo ji aukšto lygio praktinių kvalifikacinių žinių bagažą, išmanydavo mokestines naujienas. Manau, vedė didelės įmonės apskaitą arba buvo kokia vadybininkė, nes mūsų specialybėje jau taip yra: jei nedirbi, nesisuki tuo metu versle, įgytos teorinės žinios pasensta. Mums niekad neprireikė jai pagelbėti, gal tik dėl kokių administracinių katedros reikalų“, – pagyrų 43-ejų metų R.Karbauskio žmonai negailėjo lektorė.

Paklausta, ar tuo metu tarp dėstytojų ji buvo žinoma kaip turtingo ūkininko bei politiko žmona, V.Mykolaitienė šiai minčiai paprieštaravo: „Lina niekad nemosavo vyro koziriu. Jai užteko pačiai savęs, nereikėjo jokio užnugario. KTU buvo daugiau moterų, kurių vyrai – reikšmingesni visuomenėje, pvz., bankininkai. Kaži ar ne jinai labiau protegavo tuo metu Ramūną, nei jis ją. Manau, ji yra visa galva aukščiau, nei tai, kas pateikiama viešumoje.“

Valdo baldų įmonę

Taip ir neapsigynusi savos disertacijos, „Agrokoncerno“ buhalterė nusprendė persikelti gyventi į Ispaniją. Išsikrausčiusi į šią užsienio šalį, 2001 m. vasario 19 d. L.Karbauskienė įkūrė Blaneso mieste nuosavą akcinę bendrovę „Corporacion Mobiliaria de Baltico SA“ (įmonės savininkas – R.Karbauskis).

Iš pradžių bendrovei vadovavo du žmonės – ispanas Manuelis de Piedra Vidalis ir pati L.Karbauskienė. Tačiau nuo 2003 m. jų keliai išsiskyrė – direktoriauti ėmėsi tik ji pati.

Ispanijos įmonių katalogų duomenimis, bendrovės veikla – prekyba, nuoma baldais, kilimais ir apšvietimo prietaisais, jų importas bei eksportas. Taip pat bendrovė turi teisę verstis vyno bei spiritinių gėrimų prekyba, eksportu ir importu.

Infoempresa.com svetainės duomenimis, 2009 m. įstatinis „Corporacion Mobiliaria de Baltico SA“ kapitalas buvo padidintas nuo 710 102 iki 870 102 eurų. Toks jis išliko iki šių dienų.

Internete viešai prieinamuose puslapiuose apie įvairias ispaniškas bendroves nurodoma, jog 2015 m. L.Karbauskienės įmonėje pardavimai sumažėjo 30 proc. Viešai pateikiama ir metinė bendrovės apyvarta – iki 2 mln. eurų. Keista tik tai, kad neveikia nė vienas nurodytas internetinis puslapis, ne visuomet darbo metu atsiveria ir baldų parduotuvės durys.

„Corporacion Mobiliaria de Baltico SA“ įsikūrusi dideliame prekybiniame pastate, kuriame taip pat glaudžiasi ir elektros bei maisto prekių parduotuvės, „Huyndai“ bei „Audi“ automobilių salonai.

O štai įmonės „Facebook“ profilyje skelbiama apie geriausius baldus už palankiausią kainą: „Siūlome kokybę jūsų namams“. Galima įsigyti ir itin avangardiškų prekių, tokių, kaip iš tarsi neapdirbto natūralaus akmens luito pagamintų kriauklių.

9 minutės kelio automobiliu

Nuo L.Karbauskienės šeimos namų iki darbo pramoniniame rajone – apie 4,5 km. „Corporacion Mobiliaria de Baltico SA“ įsikūrusi dideliame prekybiniame pastate, kuriame taip pat glaudžiasi ir elektros bei maisto prekių parduotuvės, „Huyndai“ bei „Audi“ automobilių salonai. L.Karbauskienės parduodami baldai išdėstyti per du aukštus – sausio pabaigoje antrajame aukšte buvo išparduodamos prekės, pirmajame skelbta akcija įvairių tipų sienų dažams.

Viduje vienu metu darbuojasi tik po vieną angliškai nekalbančią pardavėją. Jų bendrovėje – kelios. Kaip ir baldų surinkėjų.

Iš pradžių įmonė buvo įsikūrusi kitoje vietoje netoli dabartinės. Tačiau, 15min žiniomis, patalpų nuomos kaina L.Karbauskienei pasirodė per didelė. Iš bankrutavusios įmonės aukciono būdu jai pavyko už itin gerą kainą išsimokėtinai įsigyti dabartines erdvias patalpas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūno ir Linos Karbauskų baldų parduotuvė Ispanijoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūno ir Linos Karbauskių baldų parduotuvė Ispanijoje

Vietinių ispanų teigimu, baldai „Corporacion Mobiliaria de Baltico SA“ – kokybiški, tačiau nepigūs. Štai Lietuvoje pagamintos lovos jiems net nelabai tinka – per ilgos.

Pardavinėja ir dalelę Lietuvos

Pirmajame parduotuvės aukšte pardavinėjami ne tik baldai, bet ir dalelytė Lietuvos – gintariniai papuošalai, pažymėti „Amber world“ prekės ženklu. Tai – 2001 m. įsteigtos vienos iš didžiausių gintaro juvelyrikos įmonių Europoje UAB „Gintaro pasaulis“ dirbiniai.

Nors šios bendrovės vyr. eksporto vadybininkė Daiva Gaigalaitė negalėjo nieko pasakyti apie bendradarbiavimą būtent su L.Karbauskienės įmone Ispanijoje, patikino, jog jų produkcija parduodama įvairiose Europos šalyse, o kur, platintojų dėka, nukeliauja jų prekės, net sunku susekti.

„Pirmą kartą girdžiu šį pavadinimą. Nieko bendro su įmone Blanese neturime. Tačiau visko gali būti, kad mūsų papuošalus pamatėte kokioje įmonėje Ispanijoje. Anksčiau dalyvaudavome parodose šioje šalyje. Pardavinėjami mūsų gaminiai ir Prancūzijoje, Vokietijoje, – produkcijos galima aptikti visame pasaulyje. Turime daug didmenininkų, nežinome, kur jie, nusipirkę iš mūsų, toliau parduoda prekes“, – patikino D.Gaigalaitė.

L.Karbauskienės įmonė remia jos aistrą

„Corporacion Mobiliaria de Baltico SA“ savame „Facebook“ profilyje skelbiasi remianti dviračių sportą. Nenuostabu, juk L.Karbauskienė ir pati yra užkietėjusi dviratininkė.

L.Karbauskienė yra veikli tarptautiniame dviratininkų klube „Big Cycling“.

Šis klubas jungia pusšešto tūkstančio narių, tarp kurių viena aktyviausių yra Ispanijos Blaneso mieste gyvenanti 43 metų lietuvė.

„Ji nėra profesionali dviratininkė, kuri siektų olimpinių aukštumų ar rezultatų, tačiau tame dviratininkų klube turi svarbų vaidmenį, – 15min sakė Lietuvos dviračių sąjungos viceprezidentas Elijus Čivilis. – Vien tai, jog ji suprojektavo klubo kitų metų aprangą, organizuoja keliones, reiškia, kad ji veikia aktyviai.“

L.Karbauskienė tik prieš kelerius metus įsitraukė į dviračių sporto klubą, bet padarė tokią pažangą, kad vien 2014 metais numynė 16 tūkst. kilometrų.

Pirmasis reportažų ciklo iš Blaneso straipsnis: Linos Karbauskienės pėdsakais (1): namą milijonierių kvartale įsigijo iš „Blaneso karalienės“

Antrasis reportažų ciklo iš Blaneso straipsnis: Linos Karbauskienės pėdsakais (2): „privet“ tariantis kaimynas, uždara gatvė ir ratuota apsauga

Trečiasis reportažų ciklo iš Blaneso straipsnis: Linos Karbauskienės pėdsakais (3): už 350 000 eurų pardavinėjamame pirmajame name gyveno Maradona?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius