-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 29 /13:06

LLRA džiūgauja, kad Seimas linksta drausti abortus ir kaltina žiniasklaidą dezinformacija

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigia, kad vakar Seimo po pateikimo palaimintas tolesniam svarstymui abortus Lietuvoje uždraudžiantis įstatymo projektas yra svarbiausias Seimo pavasario sesijoje.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėkodamas Seimo nariams, palaikiusiems šį įstatymo projektą LLRA pirmininkas teigė besitikintis, kad abortai Lietuvoje bus uždrausti dar šiemet.

Pasak jo, po pateikimo už įstatymą koalicijos partneriai už šį projektą balsavo ne todėl, kad tai jiems buvo privaloma pagal į koalicijos sutartį lenkų pageidavimų įtrauktą susitarimą palaikyti koalicijos partnerių teikiamus projektus pateikimo stadijoje, bet pasikliaudami savo sąžine.

„Mes buvome susitarę, kad nebus blokavimo paties pateikimo, o pateikime jau kiekvienas balsavo pagal savo įsitikinimus ir sąžinę. (...) Mes gražiai susitarėme, kad pateikimas turi įvykti, o partneriai balsuoja pagal savo sąžinę. Manau, kad galimybės, jog įstatymas bus priimtas, yra didelės“, – teigė V.Tomaševskis.

Vienas iš dokumento rengėjų Zbignevas Jedinskij aiškino, kad įstatymą toliau svarstant Seime bus galima dėl jo padiskutuoti, galbūt kai kurias nuostatas pataisyti.

Tačiau kertinis įstatymo akcentas – abortų draudimas – turi būti kuo greičiau įvestas, įsitikinęs parlamentaras.

Anot jo, šiuo metu abortų draudimo labiausiai pageidauja patys medikai, kurie duodami atnaujintą Hipokrato priesaiką pasirašo pasižadantys saugoti gyvybę nuo pat jos pradėjimo iki natūralios mirties.

Mes gražiai susitarėme, kad pateikimas turi įvykti, o partneriai balsuoja pagal savo sąžinę. Manau, kad galimybės, jog įstatymas bus priimtas, yra didelės, – teigė V.Tomaševskis.

„Medikai dabar turi arba sulaužyti šią priesaiką ir vykdyti nėštumo nutraukimą, o jei jo nevykdys, tai praras darbą“, – teigė jis.

Pasak jo, neplanuotai pastojusi moteris savo vaiką, kurio nepageidauja, visada gali ne nužudyti, o atiduoti auginti kitiems.

„Jeigu jau moteris pastoja, yra tas nepageidaujamas nėštumas, tai išeitis irgi yra. Tai yra langeliai, įvaikinimas, vaikų namai, bet kodėl siūlomas moteriai pats žiauriausias ir pats paprasčiausias variantas – žudyti negimusį vaiką?“ – retoriškai klausė Seimo narys.

Kaltino žurnalistus

LLRA pirmininkas V.Tomaševskis piktinosi neva žiniasklaida netinkamai informavo visuomenę apie jo partijos teikiamą įstatymo projektą.

Pasak jo, piliečiai kalbomis apie galimai išaugsiantį nelegalių abortų skaičių ir apie tai, kad nepageidaujančios gimdyti besilaukiančios moterys abortus darysis kitose šalyse, kur tai nėra draudžiama, yra tik gąsdinami.

„Jūs dezinformuojate žiūrovus“, „Jūs nesąmones kartojate“, „Tai yra melas ne iš to pasaulio“, – tokiomis frazėmis V.Tomaševskis atsakė į klausimą, ar ketina po įstatymo priėmimo kažkaip stiprinti kovą su nelegaliais abortais.

Pasak jo, Lenkijos pavyzdys rodo, kad prieš priimant įstatymą 1993 m. buvo daroma 50 tūkst. abortų, o priėmus įstatymą, bet po keturių metų sustabdžius jo galiojimą, abortų skaičius per 1997 m. siekė 1,5 tūkst.

„Keičiasi visuomenės požiūris tiesiog“, – sakė jis.

LLRA pirmininkas pripažino, kad „vienas kitas“ nelegalus abortas gali pasitaikyti, tačiau tai esą taip pat neišvengiama, kaip vagystės ar žmogžudystės.

Pats V.Tomaševskis aiškino, kad šio įstatymo nepriėmus ir „nesustabdžius šios masiškos savižudybės, mes galime paprasčiausiai išmirti, kaip šalis“.

Įsitikinę, kad visuomenė palaiko

LLRA tikino, kad abortų draudimui parlamentarai turėtų pritarti ir dėl to, kad to esą pageidauja visuomenė.

„Politikams, kurie galvoja apie savo reitingą, galiu pasakyti, kad visuomenės nuomonė jau tikrai pasiteikė. LRT laidoje buvo balsavimas ir mūsų įstatymo šalininkai laimėjo dviguba persvara. Raginu Seimo narius į tai atsižvelgti“, – teigė Z.Jedinskij.

Tuo tarpu antradienį 15min.lt portalo surengtoje apklausoje rezultatai buvo priešingi tam, ką teigė parlamentaras.

Paklausti, ar pritaria abortų draudimui, 72 proc. (11 990) skaitytojų pareiškė tam nepritariantys. 13 proc. (2 104) pareiškė pritariantys, 11 proc. (1 792) suabejojo, ar dėl tokio draudimo nepadaugėtų kriminalinių abortų, o 5 proc. (862) neturėjo nuomonės.

Primename, kad Parlamentarai antradienį po pateikimo pritarė Seimo Lietuvos lenkų rinkimo akcijos (LLRA) frakcijos parengtam įstatymo projektui, kuriuo siūloma Lietuvoje uždrausti abortus.

Už projektą balsavo 46 Seimo nariai, prieš – 19, susilaikė 25.

Jį dar svarstys Seimo komitetai, dėl jo Seimas apsispręs rudens sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius