-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 10

Lopo skylėtus įstatymus: mažins mokesčius

Paskubomis per naktis naujų mokesčių įstatymus priėmęs Seimas taip pat strimgalviais ėmė juos taisyti. Dabar jau siūloma žemdirbių pajamų apmokestinimui taikyti pereinamąjį laikotarpį, iš pradžių taikant mažesnį mokesčių tarifą. Taip pat planuojama skaičiuojant neapmokestinamųjų pajamų dydį į bendras pajamas nesumuoti pensijų ir socialinių išmokų.
Premjeras A.Kubilius partijos tarybos posėdyje
Premjeras A.Kubilius taiso skubotus darbus. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Vyriausybė naujų įstatymų projektus parengė po derybų su smulkiaisiais verslininkais. Juos Seimui pasiūlyta svarstyti ypatingos skubos tvarka. Tačiau jie bus priiminėjami ne šiandien, bet galbūt jau ketvirtadienį. Kol kas projektams pritarta tik po pateikimo.

Tuo tarpu opozicija siūlė neskubėti ir įstatymus priimti šią sesiją, nebūtinai ketvirtadienį.

Ūkininkams – pereinamasis laikotarpis

Tris tarpusavyje susijusius mokesčių įstatymų projektus Seimui pateikė pats premjeras Andrius Kubilius. Viename iš jų siūlomos pataisos reglamentuoja ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių mokesčius, siekiant juos suvienodinti.

Pagal gyventojų pajamų mokestį reglamentuojančio įstatymo pataisas dabar siūloma žemdirbių pajamų apmokestinimui taikyti pereinamąjį laikotarpį – 2009-aisiais žemdirbių pajamos būtų apmokestinamos 5 proc., 2010-aisiais – 10 proc. ir tik vėliau joms būtų taikomas 15 proc. tarifas. 

Tuo tarpu opozicija buvo parengusi savo pataisas, kur siūlė šiemet žemdirbių pajamoms apskritai taikyti nulinį tarifą, o pereinamąjį apmokestinimo laikotarpį pradėti nuo ateinančių metų. 

Pasak A.Kubiliaus, ūkininkai dėl mokesčių sistemos turėtų būti solidarūs. Esą negi gali būti taip, kai dažnai nemažai uždirbantys ūkininkai nemokės mokesčių, o jų vaikus mokyklose savo mokesčiais išlaikys menkus atlyginimus gaunantys mokytojai.

Pensijų neapmokestins

„Diskutuodami su pensininkų organizacijomis mes vis dėlto nusprendėme siūlyti korekciją, kad skaičiuojant neapmokestinamų pajamų dydį nereikia įtraukti jokių neapmokestinamų pajamų“, – pripažino A.Kubilius. Vyriausybė pagaliau suprato, jog biudžetas dėl to beveik nenukentės.

„Tai kaip dabar bus su alimentais, kurie mokami paliktiems vaikams? Ar jie irgi bus apmokestinami?“ – klausė socdemė Vilija Blinkevičiūtė.

„Aš nežinau, ar iki šiol jie buvo apmokestinami, – prisipažino A.Kubilius. – Bet  jei nebuvo apmokestinami, tai ir toliau nebus.“

Socdemas Algirdas Sysas įtarė, jog minėta A.Kubiliaus „konceptuali diskusija“ dėl mokesčių, privertusi, anot jo, „papudruoti“ mokesčių įstatymus, – sausį įvykęs Seimo langų daužymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius