Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 10

Loreta Graužinienė: kol Trišalėje taryboje nebus sutarta dėl socialinio modelio – Seime nebus svarstomas

Kol Trišalėje taryboje nebus sutarimo dėl naujo socialinio modelio, tol su juo susiję projektai Seime nebus svarstomi, teigia parlamento pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tol, kol nebus rastas kompromisas Trišalėje taryboje, tikrai tie svarstymo procesai Seime neprasidės“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė politikė.

Ši pozicija buvo naujiena premjerui Algirdui Butkevičiui.

„Seimo pirmininkė man birželio mėnesį yra pažadėjusi, kad po rugsėjo 10 dienos visas modelis bus pateiktas, šiandien jos paklausiau, kodėl dabar kalba truputį kitaip. Socialinės apsaugos ir darbo ministrei priminiau, kad tai jos kompetencijos klausimas, visą šitą įstatymų paketą priimti ir įgyvendinti laiku, ir terminas jai duotas iki gruodžio 1 dienos“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Kita vertus, Seimo vadovė tvirtino, kad klausimas dėl naujo socialinio modelio vis dėlto turėtų būti išspręstas ketvirtadienį prasidėjusioje parlamento rudens sesijoje.

„Sutapo mūsų nuomonės su profsąjungų lyderiais, kad vis dėlto šiuos klausimus turėtume išspręsti rudens sesijoje, kad kuo mažiau persikeltų į rinkimines batalijas ir kad pasiektume tuos rezultatus, kurie ir planuoti pasiekti“, – teigė ji po susitikimo su profesinių sąjungų atstovais.

Anot L.Graužinienės, šiuo metu Seimo posėdžių sekretoriate registruoti pirminiai Vyriausybės patvirtinti įstatymų projektai, dar nesuderinti su Trišale taryba, todėl Vyriausybė turėtų atsiimti savo projektą ir jį patobulinti arba tai turės padaryti Seimas.

„Procesas, be abejo, vyktų sparčiau, jeigu tai būtų daroma Seime, bet reikės priimti apsisprendimą. Tikrai noriu patikinti, kad jokio skubėjimo nebus. Turime gerbti visų socialinių partnerių nuomones, jas išklausyti ir parlamente priimti geriausius sprendimus“, – teigė L.Graužinienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Artūras Černiauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Artūras Černiauskas

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovo Artūro Černiausko tvirtinimu, Trišalėje taryboje kol kas svarstomas tik naujasis Darbo kodeksas. Tuo metu Seimo vadovė pabrėžė, kad turi būti svarstomas visas įstatymų paketas, nes projektai susiję vienas su kitu.

„Negalima žiūrėti tik į Darbo kodeksą, nežiūrint į Užimtumo įstatymo pataisas“, – sakė ji.

Pasak A.Černiausko, Trišalėje taryboje kol kas nerandama sutarimo dėl maždaug 40 klausimų.

Būtent kas susiję su išmokomis, kas susiję su darbo laiku – svarbiausi klausimai, mes kol kas tų sprendimų neradome, – teigė jis.

„Būtent kas susiję su išmokomis, kas susiję su darbo laiku – svarbiausi klausimai, mes kol kas tų sprendimų neradome“, – teigė jis.

Profsąjungų lyderis sakė norįs, kad naujame modelyje būtų išlaikytas balansas tarp darbdavių ir darbuotojų interesų.

„Kol kas balansas yra ne toks, kokio mes norėtume. Dabar įvartis labiau mušamas darbdavių naudai, o darbuotojai patiria daugiau praradimų“, – tvirtino A.Černiauskas.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti apie 40 teisės aktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius