Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 28

Loreta Graužinienė: VSD tyrimo dėl KGB kolaborantų bylų saugojimo išvados įslaptintos

Valstybės saugumo departamento (VSD) atliktos inventorizacijos dėl buvusių sovietų saugumo bendradarbių bylų saugojimo išvados yra įslaptintos, teigia Seimo pirmininkė. Tai papiktino bylas saugojančios institucijos vadovę.
KGB
KGB / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Patikrinimas yra atliktas, išvados yra pateiktos ir daugiau komentarų nebus, nes yra atitinkamos slaptumo žymos“, – BNS sakė L.Graužinienė.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas BNS patvirtino, kad ant tyrimo išvadų yra uždėta slaptumo žyma.

Nepateikė nė centrui

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė stebisi, kad inventorizacijos išvados nepateikiamos pačiam centrui.

T.B.Burauskaitė kategoriškai neigia, kad jos vadovaujamame centre galėjo dingti nors viena byla.

„Niekada taip nebūna, kad tikrinama kokia nors institucija ir nepateikia jai tikrinimo rezultatų. Čia tiesiog yra skandalinga. Aš turiu žinoti, gal aš, pavyzdžiui, norėčiau užprotestuoti tyrimo išvadas“, – BNS sakė ji.

T.B.Burauskaitė kategoriškai neigia, kad jos vadovaujamame centre galėjo dingti nors viena byla.

„Negalėjo. Nė viena byla nedingo ir nė vienas lapas nėra išplėštas. Aš tą sakau labai griežtai. Bylos yra patikimai saugomos“, – kalbėjo LGGRTC direktorė.

Svarstė paviešinti

Valdančiosios koalicijos politinė taryba prieš kurį laiką svarstė galimybę paviešinti asmenis, kurie prisipažino slapta bendradarbiavę su sovietų saugumu. Tuomet esą pritarta, kad tokių žmonių pavardės gali būti paskelbtos. Tačiau vėliau valdantieji nusprendė klausimą persvarstyti, sužinoję, kad prisipažinusiems buvo garantuotas slaptumas.

Paskelbus savanoriško prisipažinimo terminą, Liustracijos komisijai apie bendradarbiavimą su slaptosiomis SSRS tarnybomis prisipažino 1589 asmenys.

Remiantis išlikusia KGB dokumentine medžiaga daroma prielaida, kad 1940–1991 metais su LTSR KGB slapta bendradarbiavo apie 118 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius