Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 02

Loreta Graužinienė: VST vadovas neturėjo bauginti visuomenės

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė stebisi niekada anksčiau negavusi žinių apie negeroves Viešojo saugumo tarnyboje (VST), bet taip pat kritikuoja ir apie jas viešai prabilusį naująjį tarnybos vadovą Ričardą Pocių.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak L.Graužinienės, statutinės organizacijos problemas turi išspręsti viduje, o R.Pocius neturėjo bauginti visuomenės sakydamas, kad jo vadovaujamoje tarnyboje yra valstybei nelojalių žmonių ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

„Jei tai netvarka, ją reikia susitvarkyti, jei yra kalti žmonės, jie turi atsakyti už tai, ką padarė ne taip. Bet man nepatinka, kaip buvo pateikta, tai yra statutinė organizacija, tokios atsakingos institucijos turi savo vidinius klausimus išspręsti viduje ir negąsdinti visuomenės papildomomis grėsmėmis, kad jų viduje, struktūroje yra darbuotojai, kurie iki šiol dirba, gali atsukti ginklą prieš mūsų žmones. Aš suprantu, kad patys vadovai nesuprato, kokią žinią išleido į Lietuvą“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Pasak L.Graužinienės, R.Pocius neturėjo bauginti visuomenės sakydamas, kad jo vadovaujamoje tarnyboje yra valstybei nelojalių žmonių ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

Ji taip pat stebėjosi, kad iki šiol nebuvo sulaukusi jokių signalų dėl situacijos VST. „Niekada negirdėjau, o politikoje esu daugiau kaip dešimt metų, kad tokia netvarka gali būti šioje labai svarbioje struktūroje. Tada man kyla klausimas – VSD vadovas tik pradėjo darbą, bet kodėl nieko neinformavo buvę VSD vadovai, kodėl tylėjo iki šiol NSGK, kodėl mes nieko apie tai negirdėjome?“ – sakė parlamento pirmininkė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas antradienį BNS sakė, jog komitetui buvo žinoma apie VST darbuotojus, keliančius klausimus dėl jų lojalumo valstybei, bet pabrėžė, kad tokių žmonių buvo nedaug – iki dešimt, o jų yra ir kitose struktūrose, pvz., policijoje. Bet signalų apie kitokio pobūdžio problemas jis tvirtino neturėjęs.

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį patvirtino, kad dėl galimos netvarkos VST tyrimas pradėtas jau anksčiau. „Tyrimas vyksta, ir tas tyrimas yra prasidėjęs anksčiau. Iki šios dienos ta visa informacija buvo slapta, tačiau tarpinstituciniu lygiu mes ja keitėmės“, – antradienį LRT laidai „Dėmesio centre“, paklaustas, ar paaiškėjusi situacija neverta ikiteisminio tyrimo.

Premjeras teigė, kad apie galimus piktnaudžiavimus, pažeidimus ir kitas negeroves VST vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis jį informavo maždaug prieš septynis mėnesius.

Prieš penkis mėnesius vadovavimą VST perėmęs R.Pocius antradienį publikuotame interviu sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

Naujasis vadovas sakė, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mastymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, dalis medžiagos apie iššvaistytas lėšas šiuo metu jau perduota teisėsaugai.

S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius