-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 16

Lukašenka ragino palaikyti „kovingąją“ Grybauskaitę (nuotraukos)

Vizitą Lietuvoje baigęs Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sakė, jog jam patiko kovingas prezidentės Dalios Grybauskaitės charakteris ir ragino palaikyti jos iniciatyvas.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka dalyvavo forume Belarus EXPO 2009. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Trečiadienį „Litexpo“ parodų rūmuose paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A.Lukašenka taip pat nevengė ir pajuokauti žurnalistams kalbėdamas apie verslininkų saugumą, tautines mažumas ir demokratiją.

„Man labai patiko jūsų prezidentės informuotumas, kovingas charakteris ir nusiteikimas. Bet labiausiai man patiko tai, kad ji nori nenuvilti Lietuvos gyventojų vilčių ir nemažai padaryti Lietuvos tautai. Aš gerai žinau situaciją Lietuvoje ir žurnalistų požiūrį į prezidentę. Jis nevienareikšmis. Bet patariu jums: palaikykite savo prezidentę, jei už ją balsavo 70 proc. žmonių. Palaikykite jos gerą pradžią“, – sakė Baltarusijos vadovas.

Paklaustas apie verslininkų saugumą Baltarusijoje, jis atsakė: „Atveskite man dabar už rankos tą verslininką, kuris nejaučia saugumo Baltarusijoje. Atveskite, ir jis jus visą gyvenimą iki pensijos išlaikys.“

 A.Lukašenka teigė, kad žmogaus saugumas Baltarusijoje yra aukštesniame lygyje nei Lietuvoje, o paklaustas apie Baltarusijoje vykstančias bendras su Rusija pratybas „Zapad 2009“ užtikrino, kad „nė vienas sviedinys į Lietuvos teritoriją neįskris.“

„Mes nesirengiame grasinti Lietuvai ir demonstruoti savo jėgą. Tai yra įprasti mokymai, nesijaudinkite“, – ramino Baltarusijos vadovas.

Kalbėdamas apie Lietuvos „pretenzijas sovietiniams generolams“, jis aiškino kad Sovietų Sąjungos įsipareigojimų perėmėja yra ne Baltarusija ir pažymėjo, kad Lietuvos prokurorai nėra perdavę medžiagos dėl „kažkokių žmonių ekstradicijos.“

„Atveškite mums medžiagą, kad šitas žmogus į ką nors šaudė, nužudė ar bandė ir mes priimsime atitinkamus sprendimus. Todėl nepirškite man: yra kažkoks žmogus – griebk ir vežk. Mes juk demokratai, na bent jau jūs. Kodėl jūs mane stumiate į tą diktatūrą“, – sakė A.Lukašenka, paklaustas apie generolą Vladimirą Uschopčiką, kuris Lietuvoje kaltinamas 1991 metais dalyvavęs sąmoksle prieš Lietuvos valstybę.

Paprašytas papasakoti apie Baltarusijoje žuvusį Lietuvos valstybės saugumo departamento karininką Vytautą Pociūną, A.Lukašenka siūlė kreiptis į Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją.

„Aš galėčiau įnešti aiškumo, bet mes susitarėme, kad ne aš šiuo klausimu tai darysiu. Kreipkitės į savo Užsienio reikalų ministeriją, ten absoliučiai viską žino apie šį incidentą. Dėl mūsų susitarimų, aš neturiu teisės apie tai kalbėti. Kadangi tai jūsų saugumo karininkas“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Baltarusijos vadovas dvišaliuose santykiuose ragino nereikšti pretenzijų. „Prieš ką nors darant jums juk reikia į Briuselį nuvažiuoti. Nebūtinai? Aš, matyt, buvau neteisingai informuotas. Nereikėjo jums kai kuriais klausimais tartis su Briuseliu. Mes tada dar aktyviau eitume į priekį – ir politine prasme. Jau su kuo, bet su Lenkija ir Lietuva mes privalome turėti gerus santykius. Mes niekam pretenzijų nereiškiame, ir jūs mums nereikškite“, – dėstė A.Lukašenka.

Kalbėdamas apie santykius su tautinių mažumų atstovais jis sakė: „Jei lenkas yra Baltarusijos pilietis, tai jis yra mano lenkas. Tą patį aš galiu pasakyti ir apie lietuvius. Aš jais turiu rūpintis kaip ir visais Baltarusijos piliečiais.“
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius