Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 13

Lukiškių aikštės paminklo projektai – visuomenės teismui

Visi norintys Kultūros ministerijoje gali pamatyti, kaip siūloma įamžinti Lietuvos laisvės kovotojų atminimą Vilniaus Lukiškių aikštėje. Apie šios aikštės sutvarkymą kalbama jau daugiau nei du dešimtmečius, tačiau kada bus priimtas galutinis sprendimas – vis dar nėra žinoma.
Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje projektai
Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje projektai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kultūros ministerija, surengusi konkursą, gavo 28 Lietuvos laisvės kovotojų atminimo Lukiškių aikštėje įamžinimo projektus. Tačiau pusė iš jų neatitiko konkurso techninės specifikacijos ir kitų konkurso sąlygų, todėl toliau svarstomi nebus. Ministerijoje visuomenės teismui pateikta 14 projektų.

Anot Kultūros ministerijos Profesionaliojo meno skyriaus vyriausioji specialistė Janinos Krušinskaitės, dalis tų projektų, kurie buvo diskvalifikuoti, autorių parašė ministerijai pretenzijas, kaip numatoma viešųjų pirkimų procedūroje. Todėl procedūra sustabdyta, kol bus aiškinamasi, ar pretenzijos yra pagrįstos. Esą gali paaiškėti, kad informacija, kurios pasigesta, yra, tik neaiškiai pateikta.

„Dabar konkursas sustabdytas, nagrinėjamos pretenzijos. Todėl ekspozicija, kuri viešai matoma, gali kisti priklausomai nuo komisijos sprendimų“, – teigė J.Krušinskaitė.

Dabar konkursas sustabdytas, nagrinėjamos pretenzijos. Todėl ekspozicija, kuri viešai matoma, gali kisti priklausomai nuo komisijos sprendimų, – teigė J.Krušinskaitė.

Praėję techninę specifikaciją projektai vertinami pagal du aspektus – meninę idėją ir projekto organišką santykį su aikšte, kai ji bus sutvarkyta pagal architektūrinį konkursą laimėjusią Rolando Paleko grupės erdvinę koncepciją.

Prie Vyriausybės suformuota komisija yra suformavusi principines sąlygas, kurios, anot J.Krušinskaitės, labai paprastos – projekto autorių anonimiškumas, privalomas užrašas, kad tai paminklas kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę. Šios sąlygos ir pakišo koją daliai projektų autorių.

Ministerijoje eksponuojami projektai taip pat yra anonimiški. Jų autoriai paaiškės, anot J.Krušinskaitės, tik tuomet, kai bus sudaryta projektų eilė ir paskelbtas nugalėtojas.

„Visuomenės nuomonė įtakos sprendimui renkant nugalėtoją neturės. Yra sudaryta profesionali skulptorių, menotyrininkų, architektų ekspertų grupė. Visuomenė vargu ar gali tinkamai įvertinti tiek meninę idėją, tiek ar organišką projekto santykį su aikšte. Tai dalykai, kuriuos kvalifikuotai gali įvertinti tik profesionalai“, – kalbėjo J.Krušinskaitė.

Kol kas ministerijos atstovai nedrįsta net spėlioti, kada pagaliau turėsime šio konkurso nugalėtoją – konkrečios datos niekas nėra įvardinęs. „Viskas priklauso nuo to, kaip greitai bus išnagrinėtos pretenzijos. Mes išnagrinėjame vieną pretenzijų grupę, tada ateina kita, vėl stabdome pirkimus, vėl pretenzijos nagrinėjamos. Jeigu prasidėtų teisminiai procesai, kurie tokioje praktikoje yra įprasti, viskas dar labiau užtruktų – kol teismas priims sprendimą, gali prireikti ir kelerių metų. Viskas labai priklausys nuo to, kaip vyks procedūra. Nepanašu, kad ji vyktų sklandžiai“, – apgailestavo J.Krušinskaitė.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pirmadienį rašė, kad skulptoriai, norėję dalyvauti paminklo Vilniaus Lukiškių aikštėje konkurse, turėjo pateikti pažymą, kad nebendradarbiavo su KGB.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje ir iki Antrojo pasaulinio karo turėjo vienintelę funkciją – tai buvo turgaus aikštė. 1953 metais joje iškilo paminklas Leninui, kuris demontuotas 1991 metų rugpjūtį.

Seimo narys Liutauras Kazlavickas yra siūlęs keisti Lukiškių aikštės pavadinimą ir nuo šiol ją vadinti Laisvės aikšte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius