Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 08

Lygių galimybių specialistai susirūpino, kad moteriškais asmenvardžiais pavadintų gatvių Vilniuje šešis kartus mažiau nei vyriškais

Lygių galimybių plėtros centras suskaičiavo – Vilniuje 248 gatvės pavadintos vyriškais asmenvardžiais, o tik 39 – moteriškais. Tai centrui pasirodė labai neteisinga ir jis siūlo ilgą sąrašą moterų, kurios nusipelnė turėti savo vardo gatvę sostinėje.
Vyriškais asmenvardžiais pavadintų gatvių Vilniuje šešiskart daugiau nei moteriškais.
Vyriškais asmenvardžiais pavadintų gatvių Vilniuje šešiskart daugiau nei moteriškais. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kovo 8-osios – Tarptautinės moters dienos proga – Lygių galimybių plėtros centras nusprendė, kad moterys Lietuvoje diskriminuojamos suteikiant gatvėms pavadinimus. Apie tai centras skelbia savo išplatintame pranešime iškalbingu pavadinimu „Vietoj pelnyto pripažinimo moterims vėl siūlomos vystančios gėlės“.

Moterys – paraštėse

Lygių galimybių centro atstovai įsitikinę: moterys Lietuvoje ne šiaip išstumiamos į paraštes – jos tampa nematomos kultūros, istorijos, mokslo, politikos srityse, jų nėra ir gatvių pavadinimuose.

Suskaičiuotos tik Vilniaus gatvės, iš kurių 248 suteikti vyriški asmenvardžiai ir tik 39 – moteriški, tačiau esą padėtis kituose Lietuvos miestuose ne ką geresnė.

„Apie moteris Lietuvoje prisimenama tik tuomet, kai reikia kuopti sunkmečio padarinius, tačiau, formuojant istorinę atmintį, jų nuveikti darbai pamirštami. Užuot suteikus pelnytą pripažinimą, kiekvienais metais sąžinė raminama dalinant greitai vystančių gėlių puokštes“, – teigė Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė.

Centras net griebiasi įstatymo raidės: „Lietuvos Respublikos įstatymuose pažymima, kad gatvių pavadinimai neturi kurstyti socialinės neapykantos bei diskriminacijos. Todėl jie turėtų atspindėti tiek moterų, tiek vyrų indėlį kuriant visuomenę. Yra daug Lietuvos valstybės, krašto istorijai, mokslui, menui, kultūrai, politikai ir kitoms visuomeninio gyvenimo sritims nusipelniusių moterų, kurių vardai galėtų būti suteikti naujoms sparčiai augančios miesto gatvėms.“

Lygių galimybių plėtros centras kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę siūlydamas ateityje renkant pavadinimus naujoms gatvėms pirmenybę teikti nusipelniusių moterų vardams. Ir net parengė siūlomų moterų asmenvardžių sąrašą.

Žada – „moteriškų“ pavadinimų bus daugiau

Ar šios moterys nusipelnė būti įamžintos gatvių pavadinimus, spręs Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija. Komisijos pirmininkė Daina Urbanavičienė 15min.lt teigė esanti tikra – niekas tyčia moterų šiuo klausimu Vilniuje nediskriminavo.

„Nemanau, kad tai buvo koks nors nusistatymas. Tiesiog gal statistiškai dominuoja visuomeniniame, politiniame gyvenime labiau vyrai, todėl viskas yra atėję iš tradicijos. Dabar jau tikrai taip nėra, moterų visur dalyvauja vis daugiau, todėl ir gatvių pavadinimų turėtų atsirasti vis daugiau. Aš pati būčiau už“, – sakė komisijos pirmininkė.

D.Urbanavičienė teigė jau susisiekusi su Lygių galimybių plėtros centru ir paprašiusi atsiųsti jų numatytą sąrašą, į kurį bus atsižvelgta.

Pirmajame Lygių galimybių plėtros centro sudaryto žymių moterų, kurių vardais galėtų būti pavadintos sostinės gatvės, sąrašo dešimtuke – nusipelniusios, tačiau plačiajai visuomenei ne itin žinomos moterys. Juk tikrai ne kiekvienas vilnietis žinotų, kodėl jo gatvė pavadinta Sofijos Alšėniškės, Marianos Korvelytės-Moravskienės, Uršulės Pranciškos Radvilienės ar Teodoros Kriaučiūnaitės vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius