Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2016 10 21

LŽS: žurnalisto įsitraukimas į rinkimų kampaniją nėra jo pilietiškumo pavyzdys

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl žurnalistų atvirai reiškiamos nuomonės vieno ar kito kandidato naudai rinkimų kampanijų metu, taip pat žurnalistų dalyvavimo rinkimų kampanijoje, Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija – žurnalistų profesinio susivienijimo savitvarkos institucija – primena Visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatą – žurnalistinė veikla ir dalyvavimas politinėje veikloje yra nesuderinami.
Balsavimas Kaune
Balsavimas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos žurnalistų sąjungos išplatintame pranešime rašoma, kad nors teisės normos nedraudžia, profesinę veiklą vykdantys žurnalistai neturi kandidatuoti valdžios rinkimuose, dalyvauti rinkimų štabų veikloje ar padėti kandidatams (ruošti viešąsias kalbas, rengti jų pranešimus ir kitaip prisidėti prie rinkimų kampanijų), t. y. negali remti rinkimų kampanijos dalyvių, agituoti už partijas, politikus, reikšti jų atžvilgiu politinio pobūdžio asmeninių simpatijų.

Agitavimas už ar prieš konkretų kandidatą, politinę organizaciją rodo žurnalisto angažavimąsi politinei veiklai, o tai veda į interesų konfliktą.

Žurnalisto įsitraukimas į rinkimų kampaniją, agitavimas už ar prieš konkretų kandidatą nėra žurnalisto pilietiškumo pavyzdys.

Visuomenės informavimo etikos komisija 2016-09-05 pareiškime „Dėl žurnalistų dalyvavimo rinkimų kampanijoje“ išreiškė susirūpinimą žurnalistų ir politikų suartėjimu, nes tai neprisideda prie žiniasklaidos nešališkumo užtikrinimo, subalansuoto įvykių nušvietimo.

Budėdami pilietiškumo pozicijose, žurnalistai turi išnaudoti visą profesionalumo arsenalą ir įstatymų suteiktas privilegijas, kad suteiktų rinkėjams teisingą informaciją, padedančią įvertinti rinkimų kampanijos dalyvius ir apsispręsti. Žurnalisto įsitraukimas į rinkimų kampaniją, agitavimas už ar prieš konkretų kandidatą nėra žurnalisto pilietiškumo pavyzdys.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija ragina visuomenės informavimo priemonių vadovus parengti bei paskelbti aiškias nuostatas (vidaus taisykles), nusakančias, kaip turi elgtis konkrečių redakcijų darbuotojai rinkimų kampanijų metų, ypač tai taikytina visuomeniniam transliuotojui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius