Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 24

M.Bastys: mandato atsisakyčiau, jei KT pripažintų sulaužius priesaiką

Seimo narys Mindaugas Bastys sako mandato atsisakysiantis tuo atveju, jei pradėjus apkaltos procesą Konstitucinis Teismas (KT) jį pripažintų sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją.
Seimui pristatytos M.Basčio ryšių tyrimo išvados
Mindaugas Bastys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jeigu bus nueita iki Konstitucinio Teismo ir Konstitucinis Teismas pasisakytų, kad aš esu sulaužęs priesaiką ar pažeidęs Konstituciją ar galiojančius įstatymus, tuo atveju aš dėčiau mandatą“, – pirmadienį BNS sakė M.Bastys.

Komentuodamas naujai išrinkto Socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko raginimą trauktis, kad nedarytų žalos partijai, M.Bastys tvirtino, kad užtenka narystės suspendavimo, o partijos vadovo poziciją sakė esant jo asmenine nuomone.

„Aš sustabdžiau savo narystę partijoje, G.Paluckas gal tiesiog (to) nežino. Jei aš sustabdęs narystę – aš sustabdęs, ir negali būti jokių kitų interpretacijų“, – tvirtino parlamentaras. Jis, suspendavęs narystę partijoje, liko valdančiosios Socialdemokratų frakcijos nariu.

M.Bastys tvirtino jaučiantys frakcijos kolegų paramą, pabrėžė, kad socialdemokratai dėl Seimo išvadų, kurios pripažino jį veikus prieš Lietuvos interesus, balsavo prieš ar susilaikė.

„Kolegos aiškiai yra išsakę savo nuomonę, tiek balsavimu, tiek žodžiu mano atžvilgiu frakcijoj, kaip buvo vykdomas, kaip aš vadinu, politinis susidorojimas. Šiuo atveju Seimas yra priėmęs politinį sprendimą, mano įsitikinimu, yra peržengtos visos ribos, kas priimta Seime“, – kalbėjo M.Bastys.

Seimas praėjusią savaitę patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo išvadas, kad M.Bastys veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Rusijai dirbančiais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

Šį savaitgalį naujuoju socialdemokratų vadovu išrinktas G.Paluckas laikosi pozicijos, kad M.Bastys turėtų atsisakyti mandato pats.

„Savo nuomonę esu pasakęs, ką Mindaugas turėtų padaryti, bet kokių nors atskirų įpareigojimų, viešo linčiavimo ar santykių aiškinimosi tikrai nebus, nes jau visa informacija įmanoma yra patiekta viešumai. Jis turėtų pasinaudoti proga ir dabar atsisakyti mandato“, – pirmadienį BNS sakė G.Paluckas

Šiuo metu parlamente dirba M.Basčio apkaltos komisija, ji iki gegužės 15-osios turėtų pateikti išvadą, ar yra pagrindas pradėti M.Basčio apkaltos procesą.

Apkalta Seimo nariui inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento medžiagoje aprašomų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. VSD vertinimu, šie ryšiai daro M. Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

M.Bastys visus kaltinimus neigia ir pabrėžia Seimo nario priesaikos nesulaužęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius