-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 13

Komunikacijos specialistas Mykolas Katkus: pirmą kartą istorijoje rinksime ir kariuomenės vadą

Lietuva pirmą kartą rinks ne tiesiog Prezidentą, bet prezidentą, kuris gali būti patikimas vyriausiasis karinių pajėgų vadas, mano komunikacijos specialistas Mykolas Katkus, atsižvelgdamas į Rusijos grėsmės svarbą rinkimų kampanijoje. Pasak jo, Dalia Grybauskaitė sieks pabrėžti pasirinkimo „momento svarbą“, o Zigmantui Balčyčiui teks mėginti parodyti save kaip šiam vaidmeniui pakankamai brandų „Prezidentą valstybininką“.
Viešųjų ryšių specialistas M.Katkus.
Mykolas Katkus / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Tai ne tiek Katino Leopoldo taktika kiek Valdo Adamkaus taktika, kuri buvo Katino Leopoldo taktika“, – apie Z. Balčyčio pasirodymą pirmajame Prezidento rinkimų ture LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ pirmadienį kalbėjo komunikacijos konsultantų įmonės „VRP Hill+Knowlton Strategies“ vadovas M. Katkus.

Pasak jo, Z. Balčyčio ramumas buvo didžiulė problema pirmame rinkimų ture ir kainavo „tikrai daug balsų“, tačiau likus dviem kandidatams ši jo pozicija gali imponuoti daugeliui žmonių.

„Jei pažiūrėtume sociologines apklausas, žmonės nori, kad Prezidentas būtų santūrus, išlaikytas“, – sako komunikacijos M. Katkus.

Kita vertus, pasak M. Katkaus, „mes pirmą kartą savo istorijoje renkame ne tik Prezidentą, bet ir vyriausiąjį karinių pajėgų vadą. Tas tikrai buvo vyraujanti tema rinkimuose. (…) Klausimas, kuris iš kandidatų bus tas tikras „karinių pajėgų vadas“. (...) Ponui Balčyčiui reikės iš to ramumo išeiti norint tai kažkaip parodyti“.

Klausimas, kuris iš kandidatų bus tas tikras „karinių pajėgų vadas“. Ponui Balčyčiui reikės iš to ramumo išeiti norint tai kažkaip parodyti, – sako M.Katkus.

Gavęs 13 proc. rinkėjų palaikymą jis turės save kaip „Prezidentą valstybininką“ parodyti ir likusiai visuomenės daliai, tačiau D. Grybauskaitė taip pat šioje srityje nesnaus, mano M. Katkus.

„Ponia Grybauskaitė turbūt bandys mobilizuoti parodydama momento svarbą: dabar yra laikas, kai mes renkamės tarp Rytų-Vakarų, dabar yra laikas, kai negalime patikėti mažiau patyrusiam, pasak jos, politikui“, – aiškino komunikacijos specialistas.

Z. Balčyčio „sėkmė“ – „dūmų užsklanda“

Tai, kad D. Grybauskaitė siekdama perrinkimo nesugebėjo laimėti pirmajame ture, pateikiama kaip jos pralaimėjimas. Tačiau D. Grybauskaitė yra „akivaizdi“ šių rinkimų lyderė, teigia Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

Z. Balčyčio antrąją vietą socialdemokratai bando pateikti kaip pergalę, tačiau tai yra „dūmų užsklanda“, mano E. Masiulis.

„Buvo tikėtasi apie 20 proc. [balsų]. Kai partija yra aukštumoje – 23–25 proc. reitingo – ir kandidatas gauna pusę... Ir dar šiandien kalba, kaip jis patrauks konservatorių ir liberalų balsus – tai pirmiausia tegu ponas Balčytis susirenka savo socialdemokratų balsus prieš norėdamas ką nors patraukti“, – LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ teigė liberalų lyderis.

Keturios Z. Balčyčio silpnybės pagal A. Kubilių

Konservatorių-krikdemų lyderis Andrius Kubilius paprašytas įvardinti, kas galėtų padėti Z. Balčyčiui laimėti prieš D. Grybauskaitę, teigė galintis įvardinti tik tai, kas jam trukdys.

„Kandidatas be aistros. Su atsarginiu parašiutu. Tai iš karto dalinai griauna visą reikalą. Antras dalykas, manau, jam gali labai stipriai pakenkti ta vadinama koalicijos parama, kuri susiveda į Tomaševskio su visomis Georgijaus juostelėmis ir Uspaskicho paramą“, – sakė A. Kubilius.

Pasak konservatorių lyderio, Z. Balčyčiui gali pakenkti „vaizdas, kad socialdemokratai čia bando užbaigti savo piramidės statybą“. Pasak jo, susidarytų situacija, kai Prezidentas pagal partinę liniją būtų pavaldus premjerui, o rinkėjai turėtų vertinti Prezidento savarankiškumą ir galimybę būti „konstitucine atsvara“.

Ketvirtas dalykas, kuris A. Kubiliaus nuomone gali pakišti koją Z. Balčyčiui, yra tai, jog „Kremlius akivaizdžiai demonstruoja, kad nenori stipraus prezidento ir nenori Grybauskaitės“.

„Nenoriu sakyti, kad Z. Balčytis kuo nors blogas – jis tik neturi tos patirties, to stiprumo, atrodys kaip silpnesnis Prezidentas“, – sakė A. Kubilius.

M. Katkus: nekantriai lauksiu debatų

Pasak politinės komunikacijos specialisto M. Katkaus, D. Grybauskaitei būtų patogiau konkuruoti su ryškesne ir aiškesne asmenybe nei Z. Balčytis.

„Jei būtų ponas Paulauskas išėjęs į antrą turą, būtu nesunku tada prisiminti visą seną bagažą nuo 1997 metų (...). Jei būtų išėjęs ponas Puteikis į antrą rinkimų turą, būtų labai aiški takoskyra: sistema prieš nesistemą ir pan“, – sako M. Katkus.

Pasak jo, kandidatai per debatus kalbėjo panašius dalykus ir žmonėms lieka rinktis emociniame lygmenyje.

„Esame situacijoje, kai išryškinti skirtumus sudėtinga, – diskusijoje sakė M. Katkus. – Aš nekantriai lauksiu debatų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius