Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 11

M.Mackevičius dėl Z.Jedinskio, negalinčio dirbti su įslaptina informacija, nieko nedarys

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Michalas Mackevičius sako, kad kol kas jokių veiksmų dėl savo pavaduotojo komitete Zbignevo Jedinskio nesiims – nei sieks jį pakeisti kitu parlamentaru, nei ragins gauti leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Nebent pasikeis aplinkybės ir pats negalės dalyvauti komiteto posėdžiuose, bet to esą nebuvo nuo kadencijos pradžios.
Michalas Mackevičius
Michalas Mackevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jau antrą kadenciją jis lygtai formaliai gali mane pakeisti, jeigu aš negalėsiu. Bet aš – sveikas, aš – ne Seimo turistas. Ne Kasčiūnas (konservatorius Laurynas Kasčiūnas – 15min) ar kas kitas, kur kaitaliojasi, būna daugiau užsienyje nei posėdžių salėje. Jiems būtinai reikia [pavaduotojo], kad pakeistų. O čia, beveik pora kadencijų niekada nereikėjo ateiti vietoje manęs“, – 15min penktadienį komentavo Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškos šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narys.

Jis pabrėžė, kad posėdžius, kurie būtų uždari, NSGK organizuoja retai, o ir iki Seimo kadencijos pabaigos liko nedaug. Bet jei reikės, Z.Jedinskis, anot M.Mackevičiaus, leidimo dirbti su įslaptina informacija paprašys.

„Jis paims. Jis normalus žmogus, jis gaus visokią pažymą. Bet kol kas formaliai nereikėjo. Jis, man atrodo, didelių nuodėmių visokių neturi“, – komentavo politikas ir pažymėjo, kad leidimo dirbti su įslaptinta informacija neturi trečdalis parlamentarų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis

Pasitikslinus, ar jokių veiksmų dėl Z.Jedinskio nesiims, M.Mackevičius atsakė: „O kam čia reikia? Kažkas tai su nešvaria politika nori žaist, tai tegul žaidžia.“

LLRA-KŠS narys Z.Jedinskis M.Mackevičiaus pavaduotoju NSGK dirba nuo kadencijos pradžios. Pagal Seimo statutą, NSGK nariai privalo turėti leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Tad, jeigu turėtų pavaduoti M.Mackevičių, Z.Jedinskis negalėtų susipažinti su įslaptinta informacija ar dalyvauti uždarame posėdyje.

Z.Jedinskį kreiptis į Valstybės saugumo departamentą ir prašyti leidimo paragino konservatorius, NSGK narys Laurynas Kasčiūnas, bet LLRA-KŠS atstovas naujienų agentūrai ELTA nurodė to nedarysiantis.

O 15min paklaustas, ar žvalgybininkai rastų priežasčių tokio leidimo neišduoti, Z.Jedinskis sakė apie tai nemąstęs: „Neanalizavau, todėl, kad man nereikėjo ir visiškai tas klausimas nedomina.“

Šiuo metu NSGK atlieka tyrimą dėl Seimo LLRA-KŠS frakcijos narės Irinos Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais ir galimos grėsmės nacionaliniam saugumui.

Komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas anksčiau teigė, kad tyrimo posėdžiuose galės dalyvauti ir NSGK narių pavaduotojai. Dėl to narių pavaduotojų pareigų neteko du „valstiečiai“ Vytautas Rastenis ir Petras Nevulis. Jie neturi leidimų dirbti su įslaptinta informacija ir negalėtų lankytis uždaruose tyrimo posėdžiuose.

D.Gaižauskas 15min tikino, kad situaciją dėl Z.Jedinskio aiškinsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius