Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09

M.Navickienė apie vakcinavimą globos įstaigose: procesas įvyko tikrai sklandžiai

Laidoje „15/15“ dalyvavusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tikina, kad pirmosios vakcinos dozės vakcinavimo procesas globos įstaigose praėjo sklandžiai. Anot ministrės, tikėtina, kad apie 90 proc. įstaigose gyvenančių žmonių įgis imunitetą prieš koronaviruso infekciją. Tačiau ką daryti su tais, kurie atsisakys vakcinos, M.Navickienė kol kas nežino.

– Koronaviruso pandemija atvėrė dar viena spragą, kuri yra jūsų ministerijos pavaldume. Ponia Navickiene, liepsnojo kovidiniai židiniai, infekcija persirgo beveik puse visų globos įstaigų globotinių. Jums, kaip ministrei, dėl ko yra liūdniausia?

– Be abejo, žmonių mirtys yra pats skaudžiausias dalykas. Kai miršta tie žmonės, kurie galėjo būti išgelbėti, arba tie, kurie galėjo nesusirgti, sukelia didžiausią liūdesį. Ko mes išmokome iš šitos pandemijos, tai, kad kovinė situacija geriau valdoma mažesnėse globos įstaigose. Norime pasidžiaugti vakcinavimo procesu globos įstaigose, nes vakcinavimo procesas įvyko tikrai sklandžiai, bent jau pirmąja vakcinos doze. Mes manome, kad mums pavyks pasiekti aukštą imuniteto lygmenį tiek tarp gyventojų, tiek darbuotojų. Žinoma, prasirgusiųjų gyventojų skaičius taip pat yra labai didelis. Bet mes manome, kad apie 90 proc. globos įstaigoje gyvenančių žmonių ir apie 80 proc. darbuotojų turės imunitetą šiam virusui. Ir labai tikiuosi sklandaus antrosios vakcinos vakcinavimo proceso. Ir dar noriu padėkoti savanoriams, kurie sutiko padėti.

– Dalis žmonių, kurie atsisakė skiepytis, gali būti viruso nešiotojai. Kokių papildomų saugumo priemonių planuojate imtis?

– Tai yra problema ne tik globos įstaigose, bet ir kitas socialines paslaugas teikiančiose įstaigose, ugdymo įstaigose. Kaip reikės elgtis tais atvejais, kai bus dalis darbuotojų, kurie nesutiks skiepytis, – bet šioje vietoje nenorėčiau daryti skubių išvadų, reikės tartis su ekspertais, kaip reikėtų elgtis tokiose situacijose, matyt, reikėtų individualiai žiūrėti į kiekvieną įstaigą, koks yra imuniteto lygis.

– Kokios rekomendacijos galėtų būti skiriamos globos namų gyventojams, kurie atsisakė skiepytis?

– Aš manau, kad jeigu tarp gyventojų atsiras atsisakiusiųjų skiepytis, mes tikrai negalėsime diskriminuoti šitų žmonių. Jie jau yra įstaigoje, jie čia gyvena ir jie prisiima tą riziką susirgti. Bet mes kaip valstybė turime daryti viską, kad tie žmonės patirtų kuo mažesnę riziką. Tokių žmonių gali likti apie 10 proc., ir šitas procentas labai keičiasi, nes mes matome tendenciją, kad žmonės, kurie iš pradžių turėjo nuostatą arba baimę dėl skiepų poveikio, pamatę, kad kitiems bičiuliams viskas yra gerai, paskatina priimti sprendimą pasiskiepyti. Manau, kad galime turėti labai gerą rezultatą, galbūt net geresnį negu 90 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius