-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 21

Maestro Vytauto Kernagio atminimui Lukiškių aikštės prieigose atidengta skulptūra

Penktadienį Vilniuje, Lukiškių aikštės prieigų teritorijoje priešais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, buvo atidengtas paminklas, skirtas maestro Vytautui Kernagiui atminti. Bronzinė skulptūra vaizduoja suoliuką ir į jį atremtą gitarą.
Priešais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, Lukiškių aikštės prieigose, atidengtas paminklinis suoliukas, žymintis Vytauto Kernagio muzikinės veiklos pradžią
Priešais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, Lukiškių aikštės prieigose, atidengtas paminklinis suoliukas, žymintis Vytauto Kernagio muzikinės veiklos pradžią. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Rotušės ceremonmeisteris, renginio vedėjas Saulius Pilinkus teigė, kad turbūt niekam iš susirinkusiųjų į paminklo atidengimą nėra keista, kodėl jis pastatytas būtent šioje vietoje.  Gedimino prospekte, „Brode“, 1965–1980 metais čia vyko „Brodo“ vaikų judėjimas, kurio vienu iš lyderių buvo maestro, Nacionalinės premijos laureatas V.Kernagis.

„Norisi, kad jie (anapilin išėję kūrėjai – aut. past.) ir tam tikru materealiuoju būdų būtų su mumis ne tik savo įrašuose, tekstuose, kuriuos galima skaityti, bet ir objektuose, ant kurių atsisėdus, pritūpus galima įsivaizduoti, kad jie yra šalia“, – teigė S.Pilinkus.

Paminklinio suoliuko atidarymo ceremonijoje dalyvavo Vilniaus meras Artūras Zuokas, vardinės V.Kernagio gitaros laureatai Andrius Kulikauskas, Saulius Bareikis, Domantas Razauskas, idėjos autoriai ir kiti su šia iniciatyva susiję asmenys.

Paminklinį suoliuką sukūrė skulptorius Danielius Sodeika ir architektas Rimvydas Kazickas. Idėja įamžinti V.Kernagio kūrybos kelio pradžią – pasisėdėjimus grojant gitara Gedimino prospekte – kilo jo sūnui Vytautui Kernagiui jaunesniajam maždaug prieš trejus metus.

Šis suoliukas yra pagamintas privačių asmenų – V.Kernagio draugų ir bendraminčių – lėšomis. 

„Svarbu, kad šis suoliukas įkvėptų dar ne vieną žmogų siekti tapti svajotoju, kūrėju, tiesiog geru žmogumi, kokiu buvo maestro Vytautas. Džiugu, kad šis suoliukas žiūri į konservatorijos pastatą. Ten – tvarka, reikalavimai, dėstytojai, profesūra. O čia – laisvė, ta laisvė, kurią Vytautas atnešė į kiekvieno mūsų širdį, vidų ir galvas“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės meras A.Zuokas. 

Tokio pat dizaino, kaip ir šioje skulptūroje vaizduojamas, suoliukai miesto gatvėse stovėjo 7-ajame, 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir yra paskelbti kultūros paveldo objektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius