Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 19

„Maisto bankas“ Klaipėdoje maisto išdalins už milijoną

Klaipėdoje ketvirtadienį oficialiai atidarytas labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ sandėlis. Per metus uostamiesčio gyventojams ketinama išdalinti maisto produktų už daugiau kaip milijoną litų.
Produktai iškeliauja su skurdžiais žmonėmis dirbančioms nevyriausybinėms organizacijoms, senelių namams.
Produktai iškeliauja su skurdžiais žmonėmis dirbančioms nevyriausybinėms organizacijoms, senelių namams. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Pasak savivaldybės atstovų, ši parama, didėjant bedarbių skaičiui, yra labai reikalinga. Iki šiol „Maisto banko“ sandėliai veikė Vilniuje ir Panevėžyje.

Pasak fondo vadovės Deimantės Žebrauskaitės, gabenti produktus iš sostinės į Vakarų Lietuvą yra brangu, dėl to nuspręsta vykdyti veiklą Klaipėdoje. „Padalinio atidarymas – ilgai lauktas žingsnis, pareikalavęs daug jėgų“, – sakė D.Žebrauskaitė. Į fondo naujojo sandėlio atidarymą susirinko gausybė bičiulių, norėjusių padėkoti už gaunamus produktus – „Caritas“, organizacijos „SOS vaikai“ ir kitų atstovai.

Gelbsti maistą ir alkstančiuosius

„Maisto banko“ automobiliai kasdien vyksta į prekybos centrus, kur fondui atiduodami paskutinę dieną galiojantys produktai. Paramą teikia ir maistą gaminančios bendrovės, ilgai galiojančių produktų taip pat gaunama ir pagal Europos Sąjungos programą.

Skaičiuojama, kad fondo surinktu maistu vargingai gyvenančius klaipėdiečius per metus bus galima pavalgydinti 240 tūkst. kartų. Iš viso ketinama išdalinti 250 tonų maisto. Šios paramos vertė sieks 1,2 mln. Lt.
Surinkti produktai skurdžiai gyvenančias šeimas, senelius, labdaros valgyklas pasiekia per nevyriausybines organizacijas, kitas įstaigas. Pasak D.Žebrauskaitės, atiduoti produktus kiekvienam vargingai gyvenančiam žmogui būtų per daug sudėtinga.

Fondo vadovė vylėsi, kad norinčių teikti paramą Klaipėdoje padaugės, fondo atstovai ketina susitikti su čia veikiančiais maisto gamintojais. „Pavyzdžiui, daug duonos išmetama vien dėl to, kad ši neatitinka tam tikro svorio, išvaizdos reikalavimų. Mūsų tikslas – išgelbėti kuo daugiau maisto“, – sakė direktorė.

Skaičiuojama, kad fondo surinktu maistu vargingai gyvenančius klaipėdiečius per metus bus galima pavalgydinti 240 tūkst. kartų. Iš viso ketinama išdalinti 250 tonų maisto. Šios paramos vertė sieks 1,2 mln. Lt. Pernai visoje Lietuvoje „Maisto bankas“ išdalijo paramos už daugiau kaip 5 mln. Lt.

D.Žebrauskaitė dėkojo namus administruojančiai bendrovei „City service“, kuri fondui parūpino sandėlį. Pasak bendrovės Klaipėdos regiono vadovo Mindaugo Genio, kasdien bendraujant su gyventojais akivaizdu, kad sunkmetis daugelį prislėgė. „Maisto banko“ akcija nėra proginė, tai nuolatinė veikla“, – priežastį, kodėl parėmė fondą, nurodė jis.

Daugėja varguolių

J.Andriejauskaitės nuotr./Klaipėdoje oficialiai atidarytas „Maisto banko" padalinys.
Klaipėdoje oficialiai atidarytas „Maisto banko" padalinys.

Simbolinę sandėlio atidarymo juostelę perkirpęs meras Rimantas Taraškevičius fondo vadovei linkėjo, kad darbo vis mažėtų, nors teigė suprantantis, kad tai įvyks dar negreit.

Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės, „Maisto bankas“ Klaipėdoje duris atveria tinkamu laiku. Augant bedarbių skaičiui, gausėja ir prašančių paramos.

„Išsiuntėme ministerijai papildomus raštus dėl būsimų lėšų trūkumo. „Maisto bankas“ dalina maisto krepšelius, šių gavėjų skaičius Klaipėdoje viršija 6000. Jei nebūtų „Maisto banko“, manau, daug kam negalėtume padėti“, – sakė A.Liesytė. Pasak jos, dar 2008 metų pabaigoje prašančių paramos maistu buvo apie 1600, dabar šis skaičius viršija 6000.

Dėkingi savanoriams

J.Andriejauskaitės nuotr./Į „Maisto banko“ sandėlį besibaigiančio galiojimo produktai atkeliauja ir iš prekybos centrų, ir iš gamintojų.
Į „Maisto banko“ sandėlį besibaigiančio galiojimo produktai atkeliauja ir iš prekybos centrų, ir iš gamintojų.

Šiuo metu Klaipėdos „Maisto banko“ biure oficialiai dirba tik vadovė Loreta Danupienė, jai gelbstintys devyni žmonės čia pluša be atlygio. Klaipėdietis Deivydas Tupikas teigė, kad jam  malonu padėti kitiems. „Važiuoju su kitais savanoriais į parduotuves, padedu sukrauti dėžes į automobilius, po to jas iškrauname sandėlyje. Žmonės labai džiaugiasi parama, iš veidų matyti, kad ji labai reikalinga“, – sakė savanoris.

Biure savanoriškai dirbanti Sigita Pikturnaitė teigė dar mokyklos laikais užsiiminėjusi savanoriška veikla, tad atvykusi studijuoti į Klaipėdą tęsia gerus darbus. „Dirbau rudeninėje „Maisto banko“ akcijoje prekybos centre, dabar biure atsakinėsiu į skambučius, padėsiu atlikti kitus darbus. Aš gaunu atlygį – tai moralinis pasitenkinimas, džiaugsmas, kad suteiki džiaugsmo kitiems“, – sakė S.Pikturnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius