-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 17

Maisto vargšams pirkimų fokusai: ta pati bendrovė po metų avižų košę pardavė beveik dešimt kartų pigiau

Prokurorai galutinai nusprendė: 2015-aisiais perkant maistą nepasiturintiems jokio piktnaudžiavimo nebuvo. Tačiau 15min gauti duomenys apie vėlesnį maisto pirkimą verčia tuo abejoti: bendrovė „Sanitex“, pasikeitus pirkimo organizatoriui, tuos pačius produktus pardavė gerokai pigiau, o avižinės košės kainos pasikeitimas gniaužia kvapą – ji skiriasi dešimt kartų.
Avižiniai dribsniai
Avižiniai dribsniai / Vida Press nuotr.

Vilniaus apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Marijus Valantiejus prieš porą dienų patvirtino ankstesnį prokurorų nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo 2015-aisiais Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai (ŽŪMPRRA) perkant maisto produktus skurstantiems asmenims.

Prokurorai teigia, kad tyrimo metu nenustatyta, jog buvo padarytos piktnaudžiavimo ar tarnybos pareigų neatlikimo nusikalstamos veikos.

Prokurorams konkursą po 15min straipsnių apie beprotiškai išpūstas kainas buvo apskundusi buvusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Kaip 15min raštu atsiųstame atsakyme nurodė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė, pradėjus ikiteisminį tyrimą miltai taip ir buvo nenupirkti.

Ji priminė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) neleido nutraukti miltų pirkimo, tačiau Rinkos reguliavimo agentūra vis tiek tai padarė.

„Tyrimo metu negauta jokių duomenų, patvirtinančių, kad konkurso dalyviai tarpusavyje ar su Agentūros atsakingais darbuotojais būtų neteisėtai derinę konkurso sąlygas ar taręsi dėl kainų, teikę melagingus duomenis, suklastotus dokumentus ar naudoję kitokią apgaulę“, – teigė R.Stundienė.

Ji pabrėžė, kad VPT dar gali patraukti Agentūros darbuotojus dėl Viešųjų pirkimų įstatymo nesilaikymo, o Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) spręs, ar reikalauti grąžinti dalį pirkimui skirtų lėšų.

Miltai pigesni perpus, avižos – dešimt kartų

Kilus skandalui dėl itin didelėmis kainomis pirktų maisto produktų, pirkimo organizavimą pernai iš Rinkos reguliavimo agentūros neapsikentusi perėmė ESFA.

„Sanitex“ ESFA greito paruošimo avižų košę pardavė už 529,6 euro už toną, o 2015-aisiais tonos kaina perkant iš tos pačios bendrovės buvo 5100 eurų.

Šis pirkimas jau yra įvykęs, pasirašyta didžioji dalis sutarčių. Kaip ir 2015-aisiais, didžioji dalis produktų nepasiturintiesiems bus perkami iš bendrovės „Sanitex“. Tačiau panašu, kad pasikeitęs pirkimo organizatorius gerokai sumažino bendrovės apetitą.

Pavyzdžiui, „Sanitex“ ESFA greito paruošimo avižų košę pardavė už 529,6 euro už toną, o 2015-aisiais tonos kaina perkant iš tos pačios bendrovės buvo 5100 eurų.

Kvietiniai miltai iš bendrovės „Sanitex“ pirkti už 308,6 euro už toną be PVM. Taigi, maždaug tiek, kiek jie verti rinkoje.

Rinkos reguliavimo agentūra 2015-aisiais buvo pasirengusi toną miltų pirkti iš bendrovės „Malsena Plius“ už 600 eurų. Įdomu yra tai, kad 2015 metų pirkime ta pati „Sanitex“ miltus siūlė dar brangiau – už 620 eurų už toną be PVM.

Makaronus „Sanitex“ ESFA pasiūlė už 443,6 euro be PVM už toną, kai tuo tarpu skandalingajame pirkime ŽŪMPRRA toną makaronų iš tos pačios bendrovės pirko po 1567 eurus.

„Sanitex“ ESFA pasiūlė ir grikius, tik taip pat – gerokai mažesne kaina, nei anksčiau. Už toną grikių ESFA sumokėjo 842,2 euro, o 2015-aisiais jie buvo pirkti už 1375 eurus už toną.

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai

Iš „Sanitex“ plikytus ryžius ESFA nupirko už 571,5 euro be PVM, o anksčiau ryžių kruopos iš tos pačios bendrovės pirktos po 875 eurus už toną.

Šiemet ESFA nusprendė įsigyti įvairių konservų: konkursą laimėjusi „Sanitex“ kiaulienos konservus pasiūlė už 2237 euro už toną, vištienos – 2194,17, žuvies – 2151,25 euro už toną. 2015-ųjų pirkime įsigyti tik mėsos konservai, kurių toną „Sanitex“ tuomet pardavė už 3200 eurų.

Sausus pusryčius ESFA nusprendė pirkti iš dviejų bendrovių – „Sanitex“ (1263 eurai už toną) ir „Viržis“ (beveik 1230 eurų už toną), kai tuo tarpu ŽŪMPRRA už toną sausų pusryčių mokėjo 3800 eurų. Vėl – bendrovei „Sanitex“.

Sausų pusryčių tona dabar iš „Sanitex“ kainavo 1263 eurus, o iš bendrovės „Viržis“ – beveik 1230 eurų, kai ŽŪMPRRA konkurse „Sanitex“ už šio produkto tokį pat kiekį prašė ir gavo 3800 eurų.

Rapsų aliejų ESFA pirko iš bendrovės „Grūstė“ už 1018 eurų, ankstesniame konkurse „Sanitex“ rapsų aliejų pardavė už 1283 eurus už toną.

Saldintą sutirštintą pieną ESFA pardavė bendrovė „Rivona“ už 1558 euro už toną.

2015-ųjų konkurse šis produktas buvo įsigytas panašia kaina – už 1561,7 euro už toną galbūt todėl, kad pirktas tiesiai iš „Marijampolės pieno konservų“.

Iš „Rivonos“ avižiniai sausainiai įsigyti už 1228 euro už toną, tačiau ankstesniame konkurse „Sanitex“ sausainius (nenurodyta, kokius) pardavė už 2056 eurus už toną.

Agentūra nustatė kainų lubas

Perėmusi konkursą ESFA nusprendė įsigyti įvairesnių produktų, pavyzdžiui, konservuotos sriubos, žirnelių, pupelių, kitų produktų. Be minėtų bendrovių sutartys taip pat pasirašytos su „Fasma“ ir „Pontem“.

Lyginti Agentūros ir Rinkos reguliavimo agentūros nupirktų produktų kainas esą būtų nekorektiška, nes gali skirtis jiems kelti kokybės reikalavimai.

ESFA Viešųjų ryšių specialistė Lina Zapolskytė 15min teigė, kad lyginti Agentūros ir Rinkos reguliavimo agentūros nupirktų produktų kainas esą būtų nekorektiška, nes gali skirtis jiems kelti kokybės reikalavimai.

Tačiau sunku patikėti tuo, kad, pavyzdžiui, avižų kruopų kokybė gali skirtis tiek, kad jų kaina skirtųsi dešimt kartų.

Agentūros atstovė teigė, kad vykdant šį pirkimą buvo atliktas rinkos kainų tyrimas ir nustatytos visų septyniolikos produktų maksimalios kainos.

Buvo galima teikti pasiūlymą dėl vienos, kelių arba visų pirkimo dalių. Konkurse dalyvavo 13 įmonių, sutartys sudarytos su šešiomis.

D.Vilytė: šį kartą ne verslas valdė procesą

VPT direktorė Diana Vilytė 15min sakė, kad prokurorams manant, jog ŽŪMPRRA už maisto produktus nepermokėjo, ESFA įvykdyto pirkimo kainos rodo priešingai.

„Gerbiam teismų ir prokuratūros sprendimus, bet, matyt, čia yra akivaizdūs dalykai, kurie rodo, kiek valstybė gali sutaupyti“, – sakė ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė

Anot D.Vilytės, tarnyba labai patenkinta tuo, kaip ESFA pavyko šis pirkimas. Ji pridūrė, kad už sutaupytas lėšas bus galima nupirkti daugiau maisto produktų nepasiturintiems žmonėms.

D.Vilytės teigimu, šį kartą buvo užtikrinta konkurencija, o kainų užkelti neleido nustatyta kainų riba.

„Tai leido valdyti pirkimo procesą. Ne verslas valdė, kai perkanti organizacija neskaičiuoja – kiek nori, tiek užsideda, ESFA tapo proceso šeimininkė ir tai leido sutaupyti. Tiesiog reikia nusiteikimo ir noro sąžiningai elgtis su viešaisiais finansais“, – teigė VPT vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius