-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 07 /15:21

Maistu apsinuodijusiems vaikams Dainų šventė tapo košmaru: ligoninėje prasikamavo 5 valandas

Į 15min redakciją kreipėsi net keletas tėvų, išsigandusių dėl savo vaikų sveikatos. Jų žiniomis, viename klaipėdiečių kolektyve sublogavo net 9 vaikai, keliems jų prireikė medikų pagalbos. Pasak medikų, infekcijos protrūkio nėra, bet maistu apsinuodijusių vaikų tikrai sulaukiama.
Greitoji medicinos pagalba Moksleivių dainų šventėje
Greitoji medicinos pagalba Moksleivių dainų šventėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ieškodami dukters televizoriaus ekrane, sulaukė jos skambučio

Kalbinta klaipėdiečių šeima apie savo dvylikametės dukters sveikatos būklę sužinojo, kai ši paskambino mamai pasiklausti asmens kodo. Tuo metu jos tėvai kaip tik žiūrėjo Dainų šventės transliaciją ir akimis ieškojo dainuoti turėjusios dukters.

Nesupratome, kam jai reikalingas asmens kodas tuo metu, kai ji dainuoja. Paaiškėjo, kad vietoj pasirodymo šventėje dukra atsidūrė Santariškių ligoninėje.

„Nesupratome, kam jai reikalingas asmens kodas tuo metu, kai ji dainuoja. Paaiškėjo, kad vietoj pasirodymo šventėje dukra atsidūrė Santariškių ligoninėje, kadangi jai pasidarė bloga, pradėjo vemti. Prabuvo ligoninėje iki dvyliktos nakties. Šiandien laukiame jos sugrįžtant – visas kolektyvas grįžta. Mūsų žiniomis, po vakarykščių atvežtinių pietų sublogavo apie pusė kolektyvo. Žinau, kad ir anksčiau vienas kitas vaikas vemdavo, bet vakarykščiai pietūs juos pribaigė.

Prieš šventę buvo kalbama, kad maistas bus gaminamas kokybiškai, o kas dabar? Kaina didžiulė, o maistas prastas. Dukra pasakojo, kad vakarienei po repeticijų gavo tik vieną bandelę, net arbatos vaikams nedavė. Gyvenimo sąlygos taip pat nekokios – keturias dienas prasivoliojo salėje ant grindų. Turbūt tikrai karui ruošiamasi, jei vaikus tokiomis sąlygomis gyventi pratina“, – piktinosi mergaitės tėtis.

Jo žiniomis, ketvirtadienį blogai jautėsi 18 vaikų iš 23.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

Kai kurie vaikai dainavo būdami labai prastos savijautos

Kitos to paties kaipėdiečių choro dalyvės mamos žiniomis, po minėtų pietų apsinuodijo 9 vaikai. Dalis jų pradėjo vemti jau autobuse, važiuodami šeštai valandai vakaro į pasirodymą, kiti blogai pasijuto vėliau.

„Mano dukra padainavo, bet po to pradėjo skųstis, kad skauda pilvuką, bloga, todėl pasiėmiau ją ir išsivežiau namo. Ji ir šiandien dar nieko nevalgo, naktį keletą kartų kėlėsi ir vėmė. Mes patys į medikus kol kas nesikreipėme, bet man neramu. Tiems vaikams, kurie buvo nuvežti į ligoninę, buvo pasakyta, kad tai apsinuodijimas maistu. Manau, kalti pietūs, nes būtent po jų jie sublogavo. Jei bloga pasidarytų tik vienam vaikui, galima būtų visaip galvoti, bet dabar sublogavo masiškai.

Pirmą viešnagės Vilniuje dieną po valgymo dukra taip pat skundėsi, kad blogai pasijuto, bet tąkart viskas praėjo, o aš džiaugiausi, kad nėra jokių nesklandumų. Labai liūdna dėl tokios baigties. Ji taip džiaugėsi prieš važiuodama į šventę, tačiau daugiau nebežadame dalyvauti nes dukros sveikata brangesnė. Nejaugi negalima pasirūpinti atsakingu vaikų maitinimu?“ – pasakojo dešimtmetės mama.

Mama: buvo kankynė ir vaikams, ir mums

Aštuonmetės dukros tėvai, atvykę specialiai iš Klaipėdos gyvai stebėti jos pasirodymo, jau Vilniuje sulaukė dukters skambučio, kad jai prireikė medikų pagalbos.

„Laimė, kad mūsų dukra nevalgė bent sriubos ir antro patiekalo mažiau suvalgė, todėl jos simptomai gal buvo kiek mažesni negu kitų. Ji pradėjo vemti jau važiuodama autobusu į šventę. Mes kaip tik tuo metu jau buvome prie Vilniaus. Ji paskambino, kad yra netoli įėjimo, prie greitosios pagalbos automobilio. Sakė, kad jaučiasi jau geriau. Tikėjomės, kad galės dainuoti, bet kai tik susiruošė eiti, jai vėl pasidarė bloga. Tuomet jąir dar tris vaikus išvežė į ligoninę. Mes nuvykome paskui.

Švietimo ir mokslo ministrė tikino, kad tikrai bus sveikas maistas, nebus jokių padažų. Buvo ir padažų, ir majonezo, o iš daržovių, pavyzdžiui, duodavo mažą griežinėlį agurko.

Visus vaikus ten pralaikė penkias valandas. Vienam berniukui statė lašinę, kiti kas 3-4 minutes turėjo gurkšnoti medikų duotą skystį. Kamavosi visi, kadangi juos tąsė, o vemti jau nebuvo kuo, skrandžiai buvo tušti. Kartu prasikamavome ir mes – jautėmės pavargę ir pikti. Anksčiau žiūrėjome laidą, kurioje švietimo ir mokslo ministrė tikino, kad tikrai bus sveikas maistas, nebus jokių padažų. Buvo ir padažų, ir majonezo, o iš daržovių, pavyzdžiui, duodavo mažą griežinėlį agurko. Galėjo bent obuolių vaikams duoti. Įdomiausia, kad maistas, kaip mes girdėjome, buvo gaminamas ne pačiame Vilniuje, o vežamas iš net Kryžkalnio. Argi racionalu jį vežti 200 km, kai kiekviena mokykla turi savo valgyklas? Žodžiu, nebuvo nei žadėtų gerų gyvenimo sąlygų, nei gero maisto. Net vandens visai dienai buvo išduodamas vienas mažas buteliukas“, - pasakojo pašnekovė.

Mergaitės mama patikino, kad jokio savo maisto ji nevalgė. Tėvai buvo perspėti įdėti maisto tik pirmiems pusryčiams, o vėliau dukros maitinimu bus pasirūpinta. Jie šį reikalavimą įvykdė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Moksleivių dainų šventės dalyvių portretai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Moksleivių dainų šventės dalyvių portretai

Dainų šventės štabas sulaukė tik klaidinančių skambučių

Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazijos atstovai patvirtino girdėję apie pas juos gyvenančių šventės dalyvių apsinuodijimą maistu, tačiau į juos asmeniškai šie nesikreipė.

„Žinome, kad toks atvejis buvo, bet išsamesnės informacijos neturime. Į mus šventės dalyviai nesikreipė, kadangi mes teikiame tik apgyvendinimo paslaugas. Jie turėjo savo medicinos darbuotoją, savo vadovus ir dirbo savarankiškai. Kiek žinau, jie skambino pagalbos telefonu dėl medikų pagalbos. Esu girdėjęs, kad kai kuriuos vaikus izoliavo atskirame kabinete. Taip pat žinau, kad jie atsisakė valgyti pusryčius, kurie jiems priklauso“, – pasakojo mokyklos administracijos darbuotojai.

Esu girdėjęs, kad kai kuriuos vaikus izoliavo atskirame kabinete. Taip pat žinau, kad jie atsisakė valgyti pusryčius, kurie jiems priklauso.

Lietuvos moksleivių dainų šventės direktorius Romualdas Kondrotas teigė nesulaukęs pranešimo apie šį atvejį. Panašių skambučių būta, bet kol kas faktai nepasitvirtino.

„Gavome pranešimą apie apsinuodijimo atvejus Antakalnio mokykloje, bet kai ten nuvykome, nieko panašaus nebuvo, žmonės sakė pirmą kartą girdintys apie tai. Pasirodė, kad skambino žmonės visai iš kitos mokyklos, kurie irgi tik girdėjo, kad šioje mokykloje taip įvykę. Patikrinsime jūsų minimą atvejį, tik keista, kad mums niekas nepaskambino. Juk ant krūtinės visi šventės dalyviai turi štabo numerius ir mums pirmiesiems turėtų skambinti.

Jei tik sulaukiame tokio skambučio, iškart imame už pakarpos maitintojus, kurie atsakingi, ir važiuojame. Jeigu faktai pasitvirtina, informuojame Maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri reaguoja. Kaip tik šiandien kalbėjome su jos atstovais. Jie irgi jokių faktų apie apsinuodijimus neturi ir klausė mūsų, gal mes turime kokių nors faktų“, – pasakojo pašnekovas.

Bendrovės „Pontem“, kuri organizuoja Dainų šventės dalyvių maitinimą, Prekybos departamento vadovas Donatas Garbauskas pranešė, kad bendrovė iškart patikrino informaciją apie galimą vaikų apsinuodijimą, tačiau žinios nepasitvirtino.

„Rimtai vertiname dainų šventės dalyvių atsiliepimus apie maitinimą ir tikrinsime visus signalus. Organizuojant maitinimą kartu dirba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Visas maistas ir visi maisto tiekimo procesai nuolat tikrinami, ir imtasi visų priemonių, kad vaikai gautų saugų maistą. Labai prašome šventės dalyvių esant klausimų dėl maitinimo skambinti mums „Pontem“ kokybės linija 8 800 10014. Užtikriname, kad kiekviena abejonė bus ištirta“, - teigė D.Garbauskas.

Medikai sulaukė 10 apsinuodijusių vaikų

Vaikų ligoninės Vaikų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Ingrida Sapagovaitė patvirtino, kad per tris pastarąsias dienas dėl apsinuodijimo maistu buvo atvežta 10 vaikų (trys vaikai pirmą dieną, vienas – antrą, šeši – trečią, t. y. vakar).

„Labai didelių sutrikimų neužfiksavome, nė vienas vaikas nebuvo paguldytas į ligoninę. Tik vakar vienam vaikui prireikė lašinės, nes daugiau kartų buvo vėmęs. Išsiaiškinome, kad greičiausiai kaltas buvo kokteilis, kurio jis buvo išgėręs. Kiti vaikai buvo apžiūrėti ir išleisti. Nemanome, kad tai infekcijos protrūkis. Iš vienos vietos daug vaikų taip pat nesulaukėme, jie visi buvo labai iš skirtingų vietų. Jeigu įtartume protrūkį, praneštume apie tai infekcijas kontroliuojantiems specialistams.

Jei būtų karšta, greičiausiai sulauktume daugiau vaikų. Vaikai į repeticijas dažnai pasiima sumuštinių, ir jei būna karšta šie, pagulėję kelias valandas ant suoliuko saulėje ne tik ištirpsta, bet ir sugenda. Dar viena problema, kad vaikams prikraunama maisto iš namų ir neaišku, ar mokyklos jiems duoda šaldytuvus, kuriuose jie galėtų laikyti maistą. Taigi kai kurie galėjo pavalgyti šiek tiek senesnio maisto. Dar vienas dalykas, kad iš džiaugsmo vaikai prisiperka čipsų ir panašių produktų ir jiems tiesiog sustreikuoja skrandis“, – aiškino medikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius