-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 17 /17:33

Mantas Adomėnas partijai siūlo jį pakeisti Milda Bartašiūnaite

Ketvirtadienį su Vilniaus meru Artūru Zuoku susitikęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Vilniaus sueigos vadovas Mantas Adomėnas sulaukė aštrios partijos kolegų kritikos. Penktadienį jis pasitraukė iš partijos sąrašo Vilniaus mieste savivaldos rinkimuose lyderio pozicijos.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Faktą 15min.lt patvirtino TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Valdas Benkunskas: „Tai yra tiesa.“ Tiesa, išsamiau komentuoti jis nepanoro.

Kaip praneša BNS, penktadienį M.Adomėnas TS-LKD nariams išplatino laišką, kad atsistatydina iš kandidatų į merus ir partijos rinkimų sąrašo lyderių.

Šioje susipriešinimo ir nenumaldomo asmeninio puolimo situacijoje svarbu išsaugoti partijos perspektyvas ir galimybes vykdyti kampaniją Vilniuje. Nenoriu, kad Vilnius būtų paaukotas dėl partijoje išsikerojusių intrigų ir galios žaidimų, – savo laiške rašė M.Adomėnas.

„Daug metų skyriau tam, kad mūsų partija Vilniuje augtų kaip demokratinė organizacija. Todėl manau, kad sueiga yra pirminė demokratinė Vilniaus organizacija mūsų partijoje, ir ji pirma turi sužinoti situaciją bei priimti sprendimus. Todėl Jums, ilgamečiai bendražygiai ir bičiuliai, ir noriu pirmiesiems pranešti apie savo sprendimą atsistatydinti iš kandidatų į merus ir sąrašo lyderio pozicijos“, – rašoma M.Adomėno laiške.

Laiškas buvo perskaitytas per penktadienį vykstantį TS-LKD Vilniaus sueigos, kuriai vadovauja M.Adomėnas, tarybos posėdį.

Pasak politiko, jis traukiasi, kad padėtų partijai išsaugoti savo šansus per savivaldos rinkimus.

„Šioje susipriešinimo ir nenumaldomo asmeninio puolimo situacijoje svarbu išsaugoti partijos perspektyvas ir galimybes vykdyti kampaniją Vilniuje. Nenoriu, kad Vilnius būtų paaukotas dėl partijoje išsikerojusių intrigų ir galios žaidimų“, – teigiama Seimo nario laiške.

Nusiplauna rankas

Telefonu 15min.lt M.Adomėnas sakė, kad sprendimą priėmė pamatęs, kad partijos rinkimų štabas, vadovaujamas Rasos Juknevičienės, yra nutaręs pats primesti sostinės konservatoriams savo kandidatus.

Todėl jis, nors ir yra TS-LKD Vilniaus sueigos vadovas ir šio posto neatsisako, bet  nusikrato bet kokios atsakomybės už partijos rinkimų rezultatus sostinės savivaldos rinkimuose.

Galima dar į Mildą Bartašiūnaitę kreiptis. Čia nebe mano reikalas, – sakė M.Adomėnas.

„Sueigos lyderiu esu išrinktas ir niekas dėl to jokių pretenzijų nėra pareiškęs. Bet dėl kandidatų į merus tegul dabar sprendžia rinkimų štabas. Jei nori dar didesnės komedijos, tai gali kreiptis vėl į Mildą Dargužaitę. Galima dar į Mildą Bartašiūnaitę kreiptis. Čia nebe mano reikalas, nes štabas parodė, kad jis nori prisiimti politinę atsakomybę dėl rinkimų Vilniuje“, – pagiežą liejo M.Adomėnas.

Įskaudintas politikas pats sako neremsiantis jokio rinkimų štabo iškelto kandidato.

Redakcijos žiniomis, partijos vadovaio vėl bando įkalbinėti kartą jau siūlymo atsisakiusią buvusią finansų ministrę Ingridą Šimonytę.

Bėga po kavos su A.Zuoku

A.Zuokas ir M.Adomėnas susitiko ketvirtadienį Vilniaus mero kabinete. Kaip teigė abu, pasikalbėti apie sunkią Vilniaus finansinę situaciją.

Šis susitikimas įvyko po to, kai LRT televizijos eteryje A.Zuokas ir M.Adomėnas susikirto atsakinėdami į Edmundo Jakilaičio klausimus. Meras M.Adomėno paklausė, ar jis balsavo dėl gyventojų pajamų mokesčio padidinimo pernai rudenį, kai pernai Vyriausybė pirmą kartą teikė projektą, numatanti padidinti gyventojų pajamų dalį, kurią sumoka vilniečiai, nuo 42 iki 48 proc. M.Adomėnas atsakė balsavęs „už“, o A.Zuokas jį viešai išvadino melagiu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas ir Mantas Adomėnas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas ir Mantas Adomėnas

Po susitikimo A.Zuokas teigė informavęs M.Adomėną apie tikrąją finansinę savivaldybės padėtį ir kvietė kartu ieškoti išeičių. Jam antrino ir Seimo narys: „Situacijos rimtumas reikalauja sutelktų pastangų ir jokia viena politinė jėga to išspręsti negali. Ir kalba eina apie veiksmus, kurių reikia dar iki savivaldos rinkimų, būtent šiame biudžete. Todėl kviesime svarstyti Vilniaus gelbėjimo planą, kuriame yra ir GPM procento didinimas, nors ir suvokiant, kad solidarumo našta išlieka ir staigių padidinimų negali būti.“

Tai man naujiena, manau, kad sprendimas yra teisingas, vertinant visas aplinkybes, kurios buvo, – sakė R.Juknevičienė.

Tačiau šis susitikimas sulaukė itin didelio nepasitenkinimo TS-LKD partijoje. Seimo narė ir Rinkimų štabo vadovė Rasa Juknevičienė, tuoj po susitikimo itin aštriai kritikavusi šį susitikimą socialiniame tinkle „Facebook“ tokį M.Adomėno žingsnį pasveikino. „Tai man naujiena, manau, kad sprendimas yra teisingas, vertinant visas aplinkybes, kurios buvo“, – 15min.lt sakė ji.

R.Juknevičienė pripažino, kad, jei M.Adomėnas iš sąrašo lyderių nebūtų pasitraukęs, greičiausiai partijos prezidiumas vis tiek jį būtų iš šios vietos pašalinęs. Konservatorių rinkimų štabas partijos vadovybei jau buvo pasiūlęs peržiūrėti kandidatų sąrašą Vilniuje ir išreiškęs nerimą dėl strategijos Vilniuje.

„Po M.Adomėno žingsnių ta strategija tapo neaiški“, – 15min.lt pažymėjo R.Juknevičienė.

M.Adomėnas buvo paskelbęs, kad sieks nuo konservatorių kandidatuoti tiesioginiuose Vilniaus mero rinkimuose, tačiau partijos vadovybė nuolat ieškojo kitų kandidatų. Tačiau šių pasiūlymų atsisakė ir buvusi „Investuok Lietuvoje“ vadovė M.Dargužaitė, ir buvusi finansų ministrė I.Šimonytė, ir kiti kandidatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius