-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 03

Mantas Adomėnas prieš Remigijų Šimašių: kurį pasirinks dešinieji rinkėjai Vilniuje?

Liberalų sąjūdis (LS) ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) susikūrė tvirtą pagrindą naujiems startams Vilniuje, todėl esminė kova savivaldos rinkimuose gali vykti būtent tarp šių partijų, portalui LRT.lt teigia politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris. Jei taip nutiks, tuomet lyderio bruožai lems, kuris iš norinčiųjų tapti meru – konservatorius Mantas Adomėnas ar liberalas Remigijus Šimašius – sėkmingiau pritrauks dešiniųjų rinkėjus.
Debatų akimirka
Debatų akimirka / Luko Balandžio nuotr.

Konservatoriai ir liberalai ruošiasi istoriniams laimėjimams

Praėję Seimo rinkimai, per kuriuos konservatoriai „nukariavo“ Vilnių (vienmandatininkai laimėjo septyniose apygardose – LRT.lt), rodo, kad kitąmet vyksiantys savivaldos rinkimai sėkmingiausi gali būti TS-LKD ir LS.

„Akivaizdu, kad iki šiol buvęs aiškus favoritas Vilniuje Artūras Zuokas greičiausiai savo rinkėją jau prarado. Kita vertus, jis ne kartą yra įrodęs fenikso sugebėjimus, todėl gali būti rimtas žaidėjas ir būsimuose savivaldos rinkimuose, nors kol kas atrodo, kas jis jau pralošė sostinėje“, – prognozuoja V. Bruveris.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./ „Lietuvos ryto“ politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./ Politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris

Pasak politikos apžvalgininko, sunku įsivaizduoti, kad dalis A. Zuoko rinkėjų dreifuotų į kairę pusę – balsuotų už „darbiečius“, „tvarkiečius“ ar socialdemokratus: jie greičiausiai rinksis tarp konservatorių ir liberalų.

Savo ruožtu politologas Mažvydas Jastramskis pritaria, kad A. Zuokas laikomas dešiniuoju, todėl tai esą iš dalies paaiškina, kodėl praėjusiuose savivaldos rinkimuose jam pavyko gerai pasirodyti. „Reikės žiūrėti, kaip seksis A. Zuokui. Kuo jam blogiau seksis, tuo bus didesnis LS prieaugis“, – mano M. Jastramskis.

Politologo teigimu, liberalams praėjusiuose Seimo rinkimuose būtų labiau pasisekę, jei nebūtų išsiskaidę rinkėjų balsai. „Dabar LS sustiprėjo, prisijungė Liberalų ir centro sąjungos narių, be to, nėra vilčių, kad kitos partijos kažką rimčiau gali parodyti ateityje, todėl daug kas priklausys nuo rinkiminės kampanijos“, – aiškina M. Jastramskis.

V. Bruveris sako, kad tiek LS, tiek TS-LKD klojosi tvirtą pagrindą naujiems startams ir istoriniams laimėjimams Vilniuje, todėl panašu, kad esminė kova gali vykti būtent tarp šių partijų. „Tuomet labai svarbūs bus lyderio bruožai“, –  pažymi politikos apžvalgininkas.

Lyderio klausimą sėkmingiau sprendžia liberalai?

Pasak portalo LRT.lt kalbintų politologų, tiek konservatoriai, tiek liberalai visuomet turėjo potencialo, tačiau rinkimuose jiems vis kažko pritrūkdavo.

„Panašu, kad sėkmingiau lyderio klausimą sprendė Liberalų sąjūdis. Manau, kad ponas R. Šimašius ne tik potencialiai, bet ir realiai rinkėjams, bent jau tiems, kurie balsuoja už dešiniojo flango partijas, yra patrauklesnis nei ponas M. Adomėnas“, – mano V. Bruveris.

Kad liberalai turi geresnius šansus Vilniuje nei konservatoriai, sutinka ir politologas M. Jastramskis.

„R. Šimašius yra tokia kandidatūra, kuri realiai tinka tiek jauniems rinkėjams, tiek tiems, kuriems daugiau kaip 40-50 metų. Jis – buvęs ministras, daug bendrauja viešojoje erdvėje, socialiniuose tinkluose, todėl jo yra geresnės startinės pozicijos, nei konservatorių“, – LRT.lt tvirtina M. Jastramskis.

Savo ruožtu politologas Lauras Bielinis mano, kad profesine ar gebėjimų prasme R. Šimašius lenkia M. Adomėną, todėl racionaliai mąstantys esą suteiktų pirmenybę šiam politikui, tačiau viešieji ryšiai esą dažniau įtraukia M. Adomėną. „Čia jis jaučiasi labai laisvai, gali sugundyti tuos, kurie balsuoja už žinomesnį politiką“, – svarsto L. Bielinis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis

Tačiau M. Jastramskis teigia nemanantis, kad šios dvi partijos surinks tiek balsų, kad galėtų sudaryti valdančiąją koaliciją. „Kartu bus lenkai, įdomu, kiek balsų gaus „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai, todėl sunku kažką konkrečiai vertinti. Nenustebčiau vienoje koalicijoje su liberalais ir konservatoriais pamatęs ir „darbiečius“, nes jiems vis tiek reikės kažką rinktis“, – sako politologas.

Vienas kitam nesiruošia kibti į atlapus

M. Jastramskis ir V. Bruveris mano, kad R. Šimašius ir M. Adomėnas savo rinkiminėje kampanijoje bus nusistatę prieš A. Zuoką.

„Net ir tiems rinkėjams, kurie lyg ir turėtų būti brandesni, vis dar svarbiau yra tam tikra kovos vizija, retorika ir strategija, kurią gali pasiūlyti kokia nors partija, o ne konkretūs receptai, programos ar vertybės.

Manau, kad tokia rinkimų kampanija ir bus liberalų bei konservatorių. Jau dabar matoma kova su A. Zuoku ir jo paveldu, valdymu. Tik antroje vietoje bus tai, ką partijos gali pasiūlyti miestui. Manau, kad partijos stengsis lošti anti-Zuoko korta ir, vadovaujantis pragmatine logika, jie elgsis teisingai“, – LRT.lt teigia V. Bruveris.

Tuo metu L. Bielinis įsitikinęs, kad, jei šios partijos kovos prieš A. Zuoką, bus neteisingai pasirinkta strategija, nes „rinkėjas balsuoja ne už tą, kuris kaip ringe gali nugalėti savo priešininką, o už tą, kuris pamalonina patį rinkėją, suteikia viltį, pateisina lūkesčius“.

LS Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas R. Šimašius portalui LRT.lt patvirtino, kad jau yra apsisprendęs kandidatuoti į merus, tačiau jis esą nesiruošia įsivelti į klaidų vardijimo ir taisymo maratoną, o ruošiasi pateikti vilniečiams savo programą.

„Nenoriu lygintis aktyvumu ar dėmesiu. Man atrodo, kad visi rinkėjai pamatys, kokia yra situacija, ir pasirinks. Liberalus ir mane rinkėjai turėtų gana mielai rinkti, nes laikomės realistiškos miesto ir Lietuvos vizijos, telkiančios nuotaikos. Tikiuosi, kad ši ne konfrontacijos, o į naujus tikslus žvelgianti politika yra daugeliui priimtina“, – svarsto politikas.

Portalui LRT.lt R. Šimašius teigė, kad nesistengtų sudaryti koalicijos bet kokiomis sąlygomis, o viskas esą turi būti nukreipta į bendrą tikslą, bet ne postų išsidalijimą.

TS-LKD Vilniaus skyrių sueigos pirmininko Manto Adomėno, kurį konservatoriai kovo viduryje išrinko kandidatu į Vilniaus merus,  portalui LRT.lt pakalbinti nepavyko.

Savo prisistatymo kalboje M. Adomėnas akcentavo gilias problemas Vilniaus mieste,  paaštrėjusias per pastaruosius kelerius metus – „miesto skolą, metų pabaigoje pasieksiančią 1,5 milijardo litų, monopolijų įsigalėjimą energijos ūkyje, korupcijos lygio kilimą, taip pat pristatė naują viziją Vilniui ir sprendimus, kurių reikia sostinei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius