Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 10

Mantas Adomėnas: „Vilniaus valdžia nepajėgi išspręsti vaikų patekimo į darželius problemų“

„Vietų stygius Vilniaus miesto vaikų darželiuose tampa nacionalinio masto problema. Akivaizdu, kad sostinės savivaldybės valdžia nepajėgia suvaldyti šios situacijos“, – teigė ketvirtadienį Seime įvykusioje spaudos konferencijoje Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys dr. Mantas Adomėnas. Jis pažymėjo, kad vaikų registravimo į darželius sistema veikia chaotiškai, nėra skaidri, todėl atsiranda terpė korupcijai.
Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, bet vietų vis tiek trūksta.
Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, bet vietų vis tiek trūksta. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vilniaus m. savivaldybės tarybos narys prof. Povilas Tamošauskas teigė, kad nors šiais metais planuojama sukurti naujų vietų kai kurių mokyklų, darželių ir kitose naujose patalpose, tačiau į darželius nepateks per 600 vaikų.

Nepatekus vaikams į valstybinius darželius, tėvai turės ieškoti išeičių ir leisti atžalas į privačius darželius, kuriose kainos „kandžiojasi“, arba vienam iš tėvų teks nedirbti, arba kraustytis iš Vilniaus miesto.

„Jau dabar galima žymiai efektyviau spręsti darželių problemas, – pastebi P.Tamošauskas. – Mieste yra nemažai pustuščių mokyklų, į kurias galima įkelti pradinių mokyklų klases, kurios įsikūrusios buvusiose darželių-mokyklų patalpose.“

Anot jo, tokių pradinių mokyklų mieste yra 12. Jau vien jas perkėlus į bendro lavinimo mokyklų patalpas atsilaisvintų per 150 vietų. Be to, ir dabartinėse darželių-mokyklų patalpose didžiąją dalį patalpų užima pradinių klasių mokiniai, kuriuos taip pat galima būtų iškelti į mokyklas ir tas atsilaisvinusias patalpas atiduoti darželio vietų negavusiems vaikams. Dabartiniu metu tos laisvos mokyklų patalpos nuomojamos privatiems subjektams, kurie užsiima verslu, o miesto vaikai nepatenka į darželius.

Nors šiais metais planuojama sukurti naujų vietų kai kurių mokyklų, darželių ir kitose naujose patalpose, tačiau į darželius nepateks per 600 vaikų.

Vilniaus miesto tarybos narė Rasa Baškienė pažymėjo, kad trūksta atsakingo bendradarbiavimo tarp savivaldybės e-miesto ir švietimo departamento specialistų.

Be to, pasak jos, po gegužės 1 d., kuomet jau buvo baigtas prašymų priėmimas, keistu būdu atsirado papildomi prašymai, galimai piktnaudžiaujant teise į pirmenybę, gaunant vietą ikimokyklinio ugdymo įstaigoje, ir tai sukėlė minčių, kad eilė administruojama neskaidriai.

Tarybos narės Paulės Kuzmickienės teigimu, sprendžiant šią opią vilniečiams problemą į pagalbą būtina pasitelkti privatų sektorių.

„Savivaldybė taip pat turėtų peržiūrėti savo administruojamą nekilnojamąjį turtą ir skelbti konkursus steigti darželius. Konkurse turėtų būti nurodoma būtina sąlyga – atitinkamo dydžio mokestis“, – sakė ji.

Pasak P.Kuzmickienės, jei privatūs darželiai galėtų pretenduoti į „krepšelį“, kuriame būtų tiek ūkio, tiek ugdymo išlaidoms reikalingos lėšos, o savivaldybė gaunantiems tokį krepšelį numatytų mokesčio už paslaugą dydį, privačių darželių steigtųsi daugiau, o jų prieinamumas kainos požiūriu būtų pasiekiamas tėvams.

Vilniaus mieste veikia 125 darželiai ir juos lanko per 20 tūkstančių vaikų. Pageidaujančių lankyti šias ugdymo įstaigas šiemet pateikta 7615 paraiškų.

Seimo TS-LKD frakcijos nariai pradėjo parlamentinį tyrimą dėl problemų ikimokyklinio ugdymo srityje – kreipėsi į savivaldybę bei jos merą dėl susidariusios įtemptos situacijos priimant vaikus į miesto darželius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius