Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 09 19

Mantas Jankavičius apie filmą „Tadas Blinda. Pradžia“: „Į premjerą eisiu žinodamas, kad padarėme viską, ką galėjome“

Pirmadienį 15min.lt redakcijoje viešėjo ir į skaitytojų klausimus atsakė ilgai laukto istorinio nuotykių filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrybinė grupė: režisierius Donatas Ulvydas, Tadą Blindą įkūnijęs Mantas Jankavičius ir filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas.
Donatas Ulvydas, Mantas Jankavičius, Žilvinas Naujokas
Iš kairės: Donatas Ulvydas, Mantas Jankavičius ir Žilvinas Naujokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jau rugsėjo 23 dieną Lietuvoje įvyks šio filmo premjera. Istorinis nuotykių filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ pasakos apie legendinio svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę ir įvykius, sukrėtusius Žemaitiją XIX a. Didžiojo lietuvių sukilimo išvakarėse.

Režisierius Donatas Ulvydas į filmavimo aikštelę sukvietė itin ryškų žvaigždyną. Be Manto Jankavičiaus ekrane išvysime garsiąją Tatjaną Liutajevą, kuri pirmą kartą vaidino kartu su dukra Agne Ditkovskyte, taip pat Antaną Šurną, Dainių Kazlauską, Donatą Banionį, Andrių Kaniavą, Vidą Petkevičių, Jokūbą Bareikį ir kitus žiūrovų mėgiamus aktorius.

Apie filmo kūrimo užkulisius ir įdomybes 15min.lt skaitytojams pasakoja konferencijos svečiai.

Noriu paklausti Manto: kuo tu panašus į Tadą Blindą? (Sigita)

Mantas Jankavičius: (Susimąsto) Šiame filme yra vaizduojama Tado Blindos jaunystė, mano metai atitinka siužetą. Jam apie 27–30 metų. Pats asmeniškai nemėgstu neteisybės pasauly, ir kai kas blogo gyvenime atsitinka, tiesiog keiti savo požiūrį ir kartu keičiasi aplinka. Tuo galbūt šis vaidmuo ir buvo artimas.

Mantai, ar tiki reinkarnacija? Kaip manai, ar galėtum būti Tadu Blinda ar kokiu panašiu istoriniu veikėju viename iš ankstesnių gyvenimų? (Marija)

M.Jankavičius: (Juokiasi) Apie tai net nepagalvojau. Reinkarnuotis norėčiau į save, man patinka toks gyvenimas, kokį gyvenu. Esu laimingas toks, koks esu dabar.

Klausimas režisieriui: kodėl šiam vaidmeniui pasirinkote Mantą, kuris neturi patirties kine? (Vitoldas) Kam pirmam šovė į galvą mintis pakviesti vaidinti Mantą? Kaip apskritai tai sugalvojote? Kaip Mantui tai pasiūlėte? Ir ar lengva buvo Mantui šį pasiūlymą priimti, dėl jo apsispręst? (interneto komentatorius „o“)

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Donatas Ulvydas
Donatas Ulvydas

Donatas Ulvydas: Šiandien su Žilvinu pagalvojome, kad net neprisimename, kas konkrečiai pasiūlė Mantą. Galime sakyti, kad filmas, pati idėja pasirinko Mantą. Kaip viskas vyko, kol susitarėme... Darėme ilgą, argumentais pamatuotą kastingą, kurio metu vertinome tiek fizinius bruožus, tiek žvilgsnį, kalbėseną, lankstumą, organiškumą. Susitikome asmeniškai, pakalbėjome. Didelės įtakos turėjo ir žmogaus vidinis pasaulis. Pradėjome nuo veido ir nuo fizinių duomenų, bet svarbiausias žmogaus vidus, nes iš to susikuria personažas.

Žilvinas Naujokas: Tie žodžiai, kurie buvo scenarijuje, būdo bruožai atitiko tai, ką turėjo Mantas.

Be abejo, bus daug puolančių Mantą. Ar esate pasirengę jį apginti, tuo pačiu ir savo pasirinkimą? Ar pačiam Mantui nebaisu? Ar jis pasirengęs „būti kaltas“, jei filmas nebus toks sėkmingas, kaip tikimasi? (Interneto komentatorius) Mantai, ką atsakytum tiems skeptikams, kurie piktinasi, jog buvai pakviestas pagrindiniam vaidmeniui tik dėl to, kad esi pažįstamas masėms? (Sima)

D.Ulvydas:  Tai sutartinė, vienareikšmiška pozicija – mes nesiruošiame teisintis. Žygiais, o ne žodžiais mes tėvynę mylime. Mes po muštynių rankomis nemosikuosime. Gyvename demokratiškoje valstybėje, kiekvienas gali turėti savo nuomonę. Patinka ar nepatinka – nepamatuojamas dalykas. Nekuriame valstybės himno.

Ž.Naujokas: Neturime jokių abejonių, ne kartą įsitikinome, kad pasirinkome teisingai, belieka spręsti žiūrovui.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Žilvinas Naujokas
Žilvinas Naujokas

M.Jankavičius: Filmas nufilmuotas ir nesigailiu nė dėl vieno savo žingsnio. Kiek galėjau, tiek padariau, 100 proc. ar net daugiau nei tikėjausi. Gerbiu kritiką ir ji man labai reikalinga. Žinau, kad visiems neįtiksi, visada taip yra, jaučiuosi labai patogiai ir eisiu į premjerą žinodamas, kad mes padarėme viską, ką galėjome.

Klausimas visiems trims. Kas filmavimo aikštelėje buvo sunkiausia? Kas paliko didžiausią įspūdį? Ar tikitės karjeros pokyčių po šio filmo? (Interneto komentatorius „visiems trims“)

M.Jankavičius: Man sunkiausias buvo laukimas. Niekada nesu filmavęsis, nežinojau, kaip visa tai vyksta. Mane kaip aktorių sekino, kad tekdavo laukti po keliasdešimt valandų, kol išeisi porai minučių. O filme iš viso to lieka tik pora sekundžių. Tai buvo sunkiausia, o ne fizinis darbas.

Ž.Naujokas: Nežinau, ar Mantui ką nors pakeis, kad filmą pamatys daug žmonių, bet manome, kad visai Lietuvai, visai kūrybinei grupei ši kino juosta turės daug įtakos. Sudėjome geriausius talentus, geriausius profesionalus, tikimės, kad tai bus laiptelis aukštyn.

D.Ulvydas: Nežinau, ar pavyks, bet tikimės, kad šis filmas pakeis žiūrovų požiūrį į lietuvišką kiną.

M.Jankavičius: Viliamės, kad kitiems kino kūrėjams ši pakelta kartelė padės kurti filmus ateityje.

Noriu paklausti Donato Ulvydo: jei iš naujo gautumėte kurti šį filmą, ką jame keistumėte? (Patricija)

D.Ulvydas: Nieko negalime pakeisti, nes negalime laiko grąžinti atgal. Filme nereikia nieko keisti, viskas yra taip, kaip turėjo būti.

Nepaisant to, kad filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ dar nepasirodė kino teatro ekranuose, bet gal jau galvojate apie antrą filmo dalį? (Laura)

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Mantas Jankavičius
Mantas Jankavičius

Ž.Naujokas: Kol kas negalvojame. Teoriškai negalime sakyti niekada, bet iš tiesų tokiam filmui, kokį sukūrėme, nė vienam nebeužtektų jėgų. O plėtoti tokias temas – kodėl gi ne?

Gerbiamas D.Ulvydai, sakykit, ar nebuvo kilusi mintis pasikviesti, bent jau epizodiniam vaidmeniui, kokią pasaulinę žvaigždę, tokią, kurią pažinotų Holivudas? Kad ir I.Dapkūnaitę ar kokį skandinavų aktorių... (Rima)

Ž.Naujokas: O kodėl skandinavų? Su Ingeborga buvo kalbėta, bet ji negalėjo ir mes pakeitėme ją Tatjana Liutajeva. Tai lietuviškas filmas, skirtas lietuviškai auditorijai, jis buvo toks sumanytas. Džiaugiamės, kad prisikvietėme už šalies ribų pažįstamus lietuvius.

D.Ulvydas: Taip, kilo, buvo minčių. Kalbėjomės su Bojarskiu ir net ne todėl, kad filmas keliautų į užsienį, o tam, kad pritrauktų Lietuvos žiūrovą. Filmui netrūko lietuviškų žvaigždžių ir vaidybos meno.

Labai džiaugiuosi, kad į jūsų filmą buvo pakviestos vaidinti Lietuvos kino legendos – Donatas Banionis, Antanas Šurna. Kodėl pasirinkote būtent juos? Galbūt jiems galėjote duoti svarbesnių vaidmenų ar pakviesti kitus pamirštus Lietuvos kino ar teatro asus? (Neringa)

D.Ulvydas: Visų nepakviesi. Ką galėjome, pakvietėme. Pasirinkome tuos, kurie geriausiai tiko.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Mantas Jankavičius
Mantas Jankavičius

Kodėl režisierius pasirinko Agnę Ditkovskytę kaip Tado Blindos mylimąją? Ar Lietuvoje nebuvo tinkamų aktorių? Ar taip bandysite įsiveržti į Rusijos kino rinką? O gal jau tai pavyko? (Deimantė)

D.Ulvydas: Agnė yra lietuvių aktorė, Lietuvos pilietė, labai mylinti Lietuvą ir turinti didelę kino praktiką. Pamokino mus. Aš turiu kūrybinę laisvę rinktis aktorius, kurie man tinka.

Mantai, ar susidraugavote su kitais aktoriais? Ar draugystė tęsiasi iki šiol? Kas daugiausia padėjo, patarė? Ar norėtumėte filmuotis ir kituose filmuose? Gal ir pasiūlymų jau turite? (interneto komentatorius „klausimas“)

M.Jankavičius: Esu dėkingas visiems aktoriams, juos gerbiu ir myliu. Nesijaučiau jų būryje nepilnavertiškai. Visi buvo geranoriški, šiltai mane sutiko. Visi, kas dirbo kartu, buvo tokie profesionalai, jog suprato, kad svarbiausia filmas, o ne asmeninės ambicijos. Visi stengėsi sukurti gerą filmą. Turėjome vieni kitiems padėti, kad tai įvyktų. Džiaugiuosi „prisilietęs“ prie tokių žmonių kaip A.Šurna, D.Kazlauskas, T.Liutajeva, A.Ditkovskytė. Užsikrėčiau kinu. Nežinau, ar vaidinsiu toliau, apie tai negalvoju, bet ši situacija yra neištrinama mano gyvenimo dalis.

Ar kurdami šį filmą svarstėte apie jo pristatymą užsienyje, ar jis skirtas grynai Lietuvos publikai? (Rokas)

Ž.Naujokas: Šis filmas nuo pat pradžių buvo skirtas Lietuvai, dėl to nenorėjome bendradarbiauti su užsienio prodiuseriais, kurie reikalautų „įkišti“ vokiečių aktorių ar britų muzikantą. Bet jaučiame, kad ir užsienyje filmas kelia susidomėjimą.

Gyvenu Amerikoje, mielai pažiūrėčiau naująjį „Tadą Blindą“, bet, kaip patys suprantate, į kino teatrą Lietuvoje nenueisiu. Ar ketinate išleisti DVD arba paleisti filmo prekybą internetu? Pradžiugintumėte užsienyje gyvenančius tautiečius. (Aidas)

Ž.Naujokas: Tikrai išleisime DVD, manau, prekyba internetu irgi galima. Kadangi sukūrėme kokybišką produktą, labai norime apkeliauti Čikagą, Niujorką, kitus lietuviškus taškus, parodyti filmą kokybiškai, dideliame ekrane, drauge su kūrybine grupe. Ieškome tam lėšų.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Mantas Jankavičius
Mantas Jankavičius

D.Ulvydas: Labai noriu filmą parodyti Čikagoje. Mes iš Čikagos.

M.Jankavičius: Aš iš Kėdainių (juokiasi).

Klausimas filmo prodiuseriui Žilvinui Naujokui: teko girdėti, kad filmavimo pradžioje nusiskutote plaukus ir pasakėte, kad jei plaukai neataugs, filmas kino teatruose nepasirodys. Tai buvo iššūkis sau ar tiesiog tradicija kuriant filmus? (Gintautas)

Ž.Naujokas: Negaliu pasakyti, kad tradicija, nes tai pirmasis mano prodiusuojamas filmas. Bet skutuosi galvą kas vasarą, tad nutariau palinksminti kolegas.

Skaičiau, kad filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas filmą sugalvojo kurti dar prieš 5 metus. Kodėl taip ilgai reikėjo laukti galutinio rezultato? (Aurelija)

Ž.Naujokas: Labai stabdė finansavimas, valstybė mažai rūpinosi kinu, teko ieškoti papildomų rėmėjų. Su džiaugsmu būtume filmą pastatę per metus ar pusantrų.

Dainininko M.Jankavičiaus norėčiau paklausti – kaip manote, kokios įtakos jūsų populiarumui turės filmas „Tadas Blinda“? Ar jums patinka būti populiariam? (Jurgis)

M.Jankavičius: Apie tai niekada nesusimąsčiau, nes po filmo laukiu teigiamų emocijų iš kūrybinės grupės. Ar tapsiu žinomu aktoriumi? Nežinau, niekada nieko gyvenime nedariau dėl šlovės ar kad būčiau pirmas. Tokie dalykai man nutinka natūraliai. Kas bus po filmo, niekas nežino. Lauksime žiūrovų su įvairiomis emocijomis.

Mantai, kaip tavo žmona reagavo į tai, kad tau teks bučiuotis su gražiausia Rusijos moterimi? (Jurijus)

M.Jankavičius: Dėl šito ji visai nesisielojo. Labiausiai jaudinosi, kad gavau vaidmenį, nes permiegojau su režisieriumi (juokiasi).

Man kaip vyrui panelė Ditkovskytė yra labai graži moteris. Ar labai sunku buvo susikaupti darbui filmavimo aikštelėje? (Saulius)

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Donatas Ulvydas, Mantas Jankavičius, Žilvinas Naujokas
Donatas Ulvydas, Mantas Jankavičius, Žilvinas Naujokas

M.Jankavičius: Agnė labai nuostabi aktorė ir moteris. Labai reta tokių moterų aplinkui. Su ja nejaučiau diskomforto. Aišku, meilės scenose buvo tų akimirkų, kai susipažinimo dieną turėjome bučiuotis... Kaip ir sakiau, ji tokia profesionali, kad man labai padėjo ir nesijaučiau neteisingai nusiteikęs. Viskas buvo paprasta ir miela. Romantikos prieš kameras tikrai nėra, kai stovi aplink 15 žmonių, milimetro atstumu apšvietėjai ir kameros. Galvoji tik apie gerą kadrą.

 Mantai, kokias scenas buvo sunkiau vaidinti – intymias ar kovines? Kokį sudėtingiausią kaskadininkų triuką teko atlikti? Sakėte, kad prieš filmavimą daug sportavote. Ar tebesportuojate? (Interneto komentatorius)

M.Jankavičius: Tas fizinis pasirengimas mane išvedė iš aptingusios būsenos, kurioje gyvenau porą metų. Džiaugiuosi, kad dėl šio filmo pradėjau save labiau mylėti, užsikrėčiau sportu, sveikesniu gyvenimo būdu. Šie dalykai padėjo man filmavimo aikštelėje, galėjau padaryti pats triukus, nereikėjo naudotis dublerių paslaugomis.

D.Ulvydas: Kai paprašiau kaskadininkų koordinatoriaus, kad Mantas jotų be balno, kas yra istoriškai teisinga, tai buvo sudėtingiausias triukas. Joti be balno ir nušokti nuo jojančio žirgo sudėtingas triukas, net mokančiam gerai joti, ne kiekvienas tai sugeba.

Mantai, skaičiau, kad šitam filmui išmokai jodinėti. Ar vis dar užsiimi jodinėjimu? Gal planuoji įsigyti nuosavą žirgą? (Eva)

M.Jankavičius: Su prodiuseriu Žilvinu į savaitę bent kartą vasarą nueidavome į žirgyną. Aišku, tų įgūdžių nebėra, bet tai puikus laiko leidimo būdas ir geras atsipalaidavimas, kartais nuvykstame ir su bičiuliais „prasipūsti smegenų“.

Mantai, nusifilmavai tokioje lyg ir istorinėje juostoje. O kokie filmai tau pačiam patinka labiausiai? Gal Tadui Blindai patinka „Transformeriai“?  :) (Vygis M.)

M.Jankavičius: Ne, „Transformeriai“ man nepatinka. Filmai mane turi jaudinti. Efektų pilnais filmais nesu užsikrėtęs. Tai gali būti tragedija, drama, turi mane paliesti. Man patinka filmai, kurie palieka kažką viduje, mano išgyvenimuose randa išliekamąją vertę. Holivudiniai filmai labai gera atsipalaidavimo priemonė.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Donatas Ulvydas
Donatas Ulvydas

Mantai, ar esi patriotas? Kaip tai pasireiškia tavo gyvenime? Ar dalyvavai Sąjūdžio mitinguose? (Lina)

M.Jankavičius: Dar buvau mažas, nebuvau spėjęs to pajusti iki galo. O šiaip pastaruoju metu pradėjau matyti kitokią Lietuvą. Net per filmavimus aplankiau tokias vietas, kurių nesu matęs, negalėjau patikėti, kokią gražią šalį turime. Džiaugiuosi, kad ją atradau. Nesu tas, kuris yra pasiruošęs pakeisti pasaulį, bet kaip Lietuvos pilietis stengiuosi gyventi ją tausodamas ir mylėdamas.

Filmo premjera rugsėjo 23-ąją bus tik didžiuosiuose Lietuvos kino teatruose (Vilniuje, Kaune...) ar ir mažuosiuose? Asmeniškai aš gyvenu Alytuje, ir įdomu sužinoti, kada galėčiau tikėtis pamatyti filmą, kadangi neplanuoju vien dėl premjeros važiuoti į Vilnių. (Skaitytojas)

Ž.Naujokas: Norime filmą parodyti visai Lietuvai, bet negalime, važiuokite į Marijampolę ar Kauną, visur parodyti juostos negalime dėl to, kad jos kitoks formatas, trūko lėšų.

Filmas apie Žalgirio mūšį negavo pakankamo finansavimo, o jūsų filmas gavo – kaip vertinate šį faktą? Ar jūsų sukurtas reginys vertesnis už mūsų istorijai svarbaus Žalgirio mūšio atvaizdavimą? (Mikas) Ar sunku surasti rėmėjų filmui Lietuvoje? Kodėl verslas netiki lietuviškais filmais ir jų neparemia? (Johnas)

Ž.Naujokas: Verslas gali tik paremti simboliškom sumom. Kinas kainuoja milijonus, dešimtis, šimtus milijonų dolerių. Padarėme tai, ką padarėme, nes žmonės negavo atlyginimo, iki šiol turime skolų. Be valstybės paramos filmų kurti apskritai neįmanoma. Pats esu patriotas, Žalgirio mūšis man įdomi tema. Tikiu, kad tokia juosta bus sukurta, o kodėl jis negavo finansavimo, nežinau.

D.Ulvydas: Filmas „Žalgiris“ gavo lėšų, bet jie padarė tik pirmuosius žingsnius už tokią sumą, už kokią mes padarėme visą filmą.

Ž.Naujokas: Mūsų biudžetas – apie 1 mln. eurų.

Filmo biudžetas – daugiau nei 3 mln. litų. Ar užteko biudžeto įgyvendinant visus sumanymus, ar reikėjo kažko atsisakyti? (Kristupas) Klausimas D.Ulvydui ir Ž.Naujokui: kas būtų pasikeitę ir kaip būtumėt kūrę filmą, jei būtumėt turėję ne tris, o, pavyzdžiui, 20 milijonų litų? (Kinomanas) Kas bus, jei jis neatsipirks? (Asta)

Ž.Naujokas: Finansavimas trūkinėjo, mus palaikė privatus verslas sunkiausiais momentais, kai reikėjo filmuoti žiemą ar vasarą, o valstybės pinigų nebuvo. Turėjome iškirpti kelis puslapius iš scenarijaus dėl finansinių nesklandumų.

D.Ulvydas: Būtų lengvesnis kūrybinis procesas su daugiau lėšų. O teko dirbti vis ieškant kompromisų. Visi tie, kurie dirbo, jei būtų daugiau pinigų, žinotų, kad pirmąsyk dirba už atlygį, o ne dovanų. Kino kūrėjai užpildė visas tas spragas, kiek trūko iki 20 mln. Lt.

Kažkur girdėjau, kad filmo finansavimas nebuvo itin didelis. Ar aktoriams buvo mokama už vaidinimą, o gal jie sutiko filmuotis savanoriškai? (Vaida)

Ž.Naujokas: Aktoriams buvo mokama simboliškai. Nuo pat pradžių buvo susitarta, kad siūlome simbolišką atlyginimą, visiems vienodą nepriklausomai nuo aktoriaus.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Žilvinas Naujokas
Žilvinas Naujokas

Kokiais būdais sieksite, kad filmas būtų komerciškai sėkmingas? (Erikas)

Ž.Naujokas: Mes jau beveik viską padarėme. Norėjome sukurti gerą filmą ir stengėmės, kad žmonės apie kino juostą sužinotų.

D.Ulvydas: Pirksime bilietus (juokiasi).

Įdomu, kiek kainavo šio filmo reklaminė kampanija? Kokią filmo biudžeto dalį ji sudarė? Ir kaip sugebėjote taip ilgai nuslėpti pagrindinio vaidmens atlikėją, juk žinoti tai turėjo nemažai žmonių? (Interneto komentatorius „idomu“)

Ž.Naujokas: Reklaminės kampanijos kainos atskleisti negaliu, bet ji labai didelė. Daug prisidėjo TV3, kita žiniasklaida, kartu ir 15min.lt. Daug reklamos gavome dėl to, kad žmonės patikėjo mumis.

D.Ulvydas: Kaip pavyko ilgai nuslėpti... Taip, žinojo daug žmonių, bet jie tikėjo idėja ir žinojo, kad tai ne tuščia idėja. Net žiemą Mantą paslėpdavom nuo žurnalistų užmaukšlinę kepurę ir išveždami į kavinę su keturračiu.

Ž.Naujokas: Žinojo pagrindiniai aktoriai ir jie visi palaikė Manto kandidatūrą.

Labai nevykęs pagrindinis filmo plakatas. Jis tiesiog per tamsus. Kai žiūri į jį kompiuterio ekrane – viskas gerai, bet kai jis pakabintas lauke, sunku ką nors įžiūrėti, nesimato nei herojų veidų, nei pavadinimo, tik baltas užrašas apie premjerą šviečia iš tolo. Kas atsakingas už tokį neapsižiūrėjimą? Juk tai filmo „veidas“. (Ina)

D.Ulvydas: Kas blogai, kaltas aš, kas gerai – Mantas (juokiasi).

Ž.Naujokas: Girdėjau šį nusiskundimą, bet buvau Kaune ir jis gerai švietė. Gal kur nors buvo neapšviestas. Tokia plakato koncepcija, reikėjo sutalpinti daug herojų, nes yra 9 pagrindiniai personažai. Esame šiuo plakatu patenkinti.

Kodėl pakeitėte filmo kompozitorių? Ar skambės filme „Raudoni vakarai“? Ar apskritai filmas turi kokią savo dainą, nes „Sindikatas“ tai čia nelabai į temą. (Klausiu)

D.Ulvydas: Filme skambės „Raudoni vakarai“. Ta daina nuostabi su orkestro akompanimentu. Tikime, kad tai bus radijo hitas, tai pagrindinis filmo leitmotyvas. Kitos muzikinės temos, kurias sukūrė Kipras Mašanauskas, manau, pateisina viską. Manau, kad dar viena revoliucija lietuviškam kinematografe tiek dėmesio skirti garsui. Mūsų garsas yra išvalytas, sukurtas iki pasaulinio lygio, nes tam dažniausiai neužtekdavo laiko ir lėšų.

Mantai, filmo garso takelyje yra „G&G Sindikato“ gabalas, kodėl nėra kokios tavo dainos? (Austė)

M.Jankavičius: Buvo tokia mintis. Ilgai diskutavome su prodiuseriu, ar verta viename filme dalyvauti daugelyje amplua. Priėjome prie išvados, kad užtenka tiek, kiek filme esu kaip aktorius. Manau, kad „G&G Sindikatas“ su savo ideologija ir geru tekstu labai tiko šiam filmui.

D.Ulvydas: Atsitiko taip, kad Mantas yra aktorius, atsitiko, kad radome netyčia „Raudonus vakarus“, o „G&G Sindikatas“ pasisiūlė sukurti dainą. Viskas nutiko taip, kaip turėjo būti.

Gal kada parodysit filmą apie tai, kaip kūrėt filmą? (Interneto komentatorius „o“)

Ž.Naujokas: Labai norėtume. Galbūt bus DVD, jei ne su filmu, tai po metų. Stengsimės tai padaryti.

D.Ulvydas: Turime daug medžiagos, norėtume parodyti „prijaučiantiems“.

Įdomu, per kiek laiko šis filmas atsiras „Linkomanijoj“? :) (Interneto komentatorius LM) Man irgi įdomu, kaip žadate apsisaugoti nuo piratavimo? (Interneto komentatorius „man“)

D.Ulvydas: Stengiamės saugotis. Jei rasime, kas platina, teks jam kalbėti su Mantu (juokiasi).

Ž.Naujokas: Piratiniai filmai šiais laikais yra kokybiški. Tai – failai, kurie nukopijuojami nuo DVD. Kol juosta bus tik kino teatruose, neturėtų atsirasti. Šis filmas – didelio ekrano filmas. Jį žiūrėti per mažą ekraną nebus taip malonu. Viliamės, kad „Tadas Blinda. Pradžia“ bus žiūrima lietuviška kino juosta. Būna, kad užsienyje populiari juosta pakliūna į piratinius tinklus ir taip sudomina tik dar didesnes minias, kurios eina į kino teatrus. Gal padės ir tai, kad „Linkomanija“ priklauso lietuviams ir jie bus solidarūs.

Vytautas Tomkus kažkuriame interviu sakė, kad naujajame filme Blindą vaidina kažkoks „armėniukas ar žydukas“. Nemanote, kad jo lūpomis kalba nuoskauda? Gal vis tik galėjote surasti jam naujame filme bent epizodinį vaidmenį? Ar bent į premjerą pakvietėte? (Interneto komentatorius „?“)

Ž.Naujokas: Taip, su V.Tomkumi bendravome. Draugiškai pakalbėjome. Senasis filmas yra klasika, jis niekur nedings. Jis yra pakviestas į premjerą ir nemanau, kad yra nuoskaudos.

M.Jankavičius: Vytautas Tomkus yra Tadas Blinda ir visada juo liks.

Kodėl nepretendavote į „Oskarus“? Juk lietuviški filmai turi tokią galimybę. (Jurgita) Kokie lietuviški filmai jums paliko didžiausią įspūdį? Ką manote apie pinigų skirstymą lietuviškiems filmams ir jų atranką į „Oskarus“? Ar dalyvavote šiemet toje atrankoje? (Vika)

Ž.Naujokas: Kūrėme filmą žiūrovui, o ne festivaliui. Kiek lietuviškų filmų laimėjo „Oskarus“? Nenorėjome iš to daryti reklamos. Sveikas mąstymas pasakė, kad to nereikia.

D.Ulvydas: Nenorėjome juokinti Lietuvos ir užsienio.

Donatai, jūs iki šiol buvote žinomas kaip muzikinių vaizdo klipų režisierius. Kuriuo klipu labiausiai didžiuojatės ir su kuriais atlikėjais buvo įdomiausia dirbti? (Aušrinė)

D.Ulvydas: Džiaugiuosi „Biplan“ klipu „Labas rytas“, nes jis buvo pirmas. Taip pat džiaugiuosi darbu su Andriumi Mamontovu. Jis yra iš tų didžiųjų kūrėjų, kurie pasitiki manimi, kaip savo srities profesionalu, tik taip gali pasiekti gerą rezultatą.

Donatai, koks bus kitas jūsų filmas? (Jonas)

D.Ulvydas: Pranešime po premjeros (šypsosi).

Klausimas prodiuseriui: ar po tiek patirto vargo planuojate kurti kitus filmus? Jei taip, tai kokius? (Miglė) Ar prodiuseriams Lietuvoje įmanoma valgyti ne sausą duoną? (Irma)

Ž.Naujokas: Atėjau iš privataus verslo, bet nuo jaunų dienų dirbu su kinu, su užsienio filmų platinimu. Neįsivaizduoju gyvenimo be kino. Prodiusavimas atrodo ta vieta, kurioje galėčiau užstrigti visam gyvenimui. „Tado Blindos“ filmavimų metu pasimokiau. Duona sausa, bet visada norėsis daryti, jei tik bus sąlygos.

Panašu į lietuviško kino atgimimą. Ar žydrojoje kino padangėje nusimato daugiau panašių projektų? (Nesvarbu)

M.Jankavičius: Labai to tikimės.

Ar manote, kad jūsų filmas pranoks legendinį „Tadą Blindą“? Ar ne per daug sukomercinote šią legendą?

Ž.Naujokas: Tai – du atskiri filmai, du atskiri projektai. Senasis filmas – klasika, o naujasis nebent pretenduoja ja tapti. Kinas – pati įtaigiausia priemonė, kuria galime motyvuoti tautiečius ir kurti gerą įvaizdį Lietuvoje ir užsienyje.

Ar ruošiatės rodyti filmą kokiuose nors užsienio festivaliuose arba konkursinėse programose? (Julija)

Ž.Naujokas: Tai ne festivalinis kinas, o žiūroviškas. Kol kas apie tai negalvojame.

D.Ulvydas: Reikia iš pradžių pažiūrėti, kokia bus reakcija pirmiausia. Mes plikos sėkmės nesivaikom.

Mantai, ar dabar, kai suvaidinai filme pagrindinį vaidmenį ir pamatei visą kino virtuvę, galėtum iškeisti muziką į kiną? (Silvija) Mantai, kaip manai, ar jau gali save vadinti aktoriumi? Ar jei būtų galimybė, grįžtum į kino aikštelę? (Andrius)

M.Jankavičius: Visą gyvenimą maniau, kad man nereikia etiketės. Nenoriu būti tik dainininkas ar transporto viršininkas. Man svarbiausia saviraiška. Ar užsikrėtęs kinu viską mesčiau? Nežinau, kas būtų, jei gaučiau pasiūlymą, panašų į šitą. Šiandien dainuoju, ryt šoku, poryt žudau žmones... Viskas mano gyvenime vyksta natūraliai (šypsosi).

D.Ulvydas: – Nereikia skirstyti, kas esi. Juk Johnny Deppas irgi dainininkas.

Mantai, ar pasikeitė tavo žmonos ir šeimos požiūris į tave, kai tapai kino žvaigžde? Ar tavo vaikai laukia, kada galės pamatyti tave kino ekrane? (Mama)

M.Jankavičius: Ačiū Dievui, dar netapau žvaigžde, nes filmo niekas nematė. Ar rodysiu savo vaikams? Būtų keista, mano vaikai dar pakankamai maži. Nenorėčiau, kad jie paklaustų, kodėl bučiuojiesi su ta, kuri nepanaši į mamą.

Mantai, kažkuriame interviu sakėte, kad po filmavimo grįžote pilnas minčių ir idėjų, sukūrėte daug naujų dainų. Tai kur tos dainos? Jau metai praėjo... (Interneto komentatorius „?“)

M.Jankavičius: Jos yra, jos ateina. Po filmavimo puoliau ruošti akustinę programą, su kuria netrukus važiuosiu po Lietuvos miestus. Pats filmas, tie keli mėnesiai, man buvo savotiškas atitrūkimas nuo to, ką visada dariau. Jaučiausi pailsėjęs, tad tos dainos sutilpo į mano naują akustinę programą.

Kaip vertinate Lietuvos krepšinio rinktinės pasirodymą? Kaip manote, ar krepšininkai kaip nors paveiks potencialius žiūrovus, kad jie ateitų pasižiūrėti filmo? (Šarūnas)

Ž.Naujokas: Kadangi išeiname po čempionato, įsivaizduojame, kad tos nuotaikos gali persiduoti ir lankomumui. Gal ta emocijų banga nebuvo tokia, kaip tikėjomės, bet manau, kad mes laimėjome.

D.Ulvydas: Mes juos mylime.

M.Jankavičius: Mes komanda ir jie komanda

Mantai, šiaip jau interviu bemaž nedalinate. O dabar ir TV, ir čia konferencija... Ar tai dėl filmo reklamos? Ar visada interviu dalinate tik tada, „kai reikia“? (Lina)

D.Ulvydas: Mes privertėme. Jis nuoširdžiai prašė to nedaryti, bet mes turime tai padaryti kaip vėliavnešiai. Kai suvokė, kokia svarba po tuo, Mantas sutiko. Tą jis daro filmo labui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius