Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 19

Marija Aušrinė Pavilionienė: homofobiją Lietuvoje skleidžia politikai

Nepakantumą seksualinėms mažumoms Lietuvoje skatina žmonių neišprusimas, vidinės kultūros stoka ir lėkšti, riboto mąstymo individai bei politikai, tvirtina Seimo narė, prof. Marija Aušrinė Pavilionienė.
Baltic pride Vilnius 2010
Baltic pride Vilnius 2010 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Homofobiją Lietuvoje skleidžia politikai, Seimo nariai, nieko neišmanantys apie žmogaus lytinę prigimtį, ir todėl nepailstamai kurpiantys diskriminacinius teisės aktų projektus, kriminalizuojančius lytinių mažumų gyvenimą. Taip elgiasi Petras Gražulis, pasiūlęs Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnių pakeitimus. Užuot ryžtingai atmetusios žmogaus teises pažeidžiantį įstatymo projektą, aukščiausios šalies institucijos jį svarstė“, – antradienį Seime įvykusioje spaudos konferencijoje „Kaip padėti tėvams, turintiems homoseksualių ir biseksualių vaikų“ kalbėjo M.A.Pavilionienė.

Pažymėjusi, kad žmonių įvairovę lemia genetika, gamtinė ir socialinė aplinka, politikė apgailestavo, kad Lietuvos visuomenė iki šiol nepajėgė suvokti, kad žmonės gimsta skirtingos prigimties.

„Lietuvos visuomenė dar nesuvokia, kad heteroseksualūs tėvai gimdo homoseksualius, biseksualius, transeksualius vaikus ir kad tokius vaikus reikia ypatingai mylėti ir jiems padėti egzistuoti priešiškoje aplinkoje, – sakė M.A.Pavilionienė. – Kaip Lietuvoje gyventi tėvams, kurie pagimdė homoseksualius ar biseksualius vaikus, kai jie mato ar girdi politikus, niekinančius jų ir jų vaikų gyvenimus? Kuo kalti vaikai, kad jiems tenka augti nepakantumo atmosferoje, neišsilavinusių politikų ir homofobų visuomenėje?“

Kaip jau buvo skelbta seniau, Seimas po pateikimo pritarė parlamentaro P.Gražulio inicijuotam Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektui, kuriuo numatoma „už viešą homoseksualių santykių propagavimą“ bausti nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. litų bauda. Dėl įstatymo projekto priėmimo dar nebalsuota.

Į pagalbą tėvams – knyga

Homofobiją Lietuvoje skleidžia politikai, Seimo nariai, nieko neišmanantys apie žmogaus lytinę prigimtį, ir todėl nepailstamai kurpiantys diskriminacinius teisės aktų projektus, kriminalizuojančius lytinių mažumų gyvenimąAnot M.A.Pavilionienės, be moralinės, psichologinės ir teisinės pagalbos lytinių mažumų atstovams, ne mažiau svarbus būdas padėti – švietimas. Spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Švedijos, Lenkijos, Nyderlandų, Airijos, Prancūzijos, Belgijos ambasadoriai, kiti atstovai iš Europos Sąjungos valstybių diplomatinių atstovybių Lietuvoje, pristatyta Tolerantiško jaunimo asociacijos parengta knygelė „Mūsų sūnūs ir dukterys. Klausimai bei atsakymai homoseksualių ir biseksualių vaikų tėvam“.

„Reikia tikėti, kad tėvai, perskaitę šią knygą, iš pogrindžio išeis į visuomenę, baimingai nesisplės, o susitelks ir neišmanėliams pasakys, kad kiekvienas kitoks žmogus turi teisę gyventi“, – kalbėjo M.A.Pavilionienė.

Gėjaus mama: visuomenė turi apie tai kalbėti

Spaudos konferencijoje neišdrįsusi sudalyvauti, tačiau telefonu paskambinusi kaunietė Vida pasakojo, kad kai jos sūnus prisipažino esąs homoseksualios orientacijos, jai iš pradžių tai atrodė tarsi pasaulio pabaiga. Šiuo metu didžiausią nerimą moteriai kelia visuomenės reakcijos.

„Tuo metu man atrodė, kad tai pasaulio pabaiga ir kad žemė slysta iš po kojų. Tačiau mane labai palaikė sutuoktinis. Mes auginom du vaikus kaip ir visos šeimos, jiems nestigo nei meilės, nei dėmesio. Bet aš sužinojau, kad mano sūnus yra ne toks, kokio aš tikėjausi“, – savo išgyvenimais dalinosi Vida.

Moteris akcentavo, kad jai svarbu, jog visuomenėje būtų kalbama apie lytines mažumas. „Man labai svarbu, kad visuomenėje ši tema būtų analizuojama, nes ne mano vienas vaikas yra toks. Ir jis yra  nei blogesnis, nei kvailesnis, neturi jokių problemų, mokosi, turi pareigas, tik tiesiog yra kitoks, nei  mūsų visuomenė norėtų matyti“, – sakė Vida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius