Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 03

Mato Šalčiaus pėdomis Filipinuose keliausiantys lietuviai ugnikalnyje ketina iškelti trispalvę

Žinomo tarpukario Lietuvos keliautojo Mato Šalčiaus maršrutu planuojantys keliauti lietuviai į ekspediciją vešis Seimo pirmininkės Irenos Degutienės įduotą trispalvę, kurią ketina iškelti aukščiausiame Filipinų taške – ugnikalnyje.
Trispalvė
Trispalvė / Tomo Urbelionio nuotr. / BFL

Aukščiausias šios Ramiojo vandenyno šalies taškas, Apo ugnikalnis, yra 2954 metrų aukščio.

Ekspediciją į Filipinus M.Šalčiui atminti rengia Lietuvos žurnalistų sąjungos Keliautojų klubas.

Anot jos dalyvio Gerimanto Statinio, vykti į Filipinus ieškoti M.Šalčiaus pėdsakų panoro ir trys pirmosios ekspedicijos, skirtos M.Šalčiui, į Pietų Ameriką nariai bei Muzikos ir teatro akademijos prorektorius prof. Juozas Antanavičius.

„Tikimės, kad jis mums padės ekstremaliose sąlygose kopiant į ugnikalnį, nes yra alpinistas“, – žurnalistams sakė G.Statinis.

Anot jo, pirmosios ekspedicijos tikslas buvo rasti ir pažymėti M.Šalčiaus palaidojimą vietą.

„Dabar keliausime jo kelionių maršrutu, turime diplomatinę misiją – sukelti kuo didesnę informacinę bangą, priminti pasauliui, tuo pačiu ir Lietuvai, kas buvo M.Šalčius – kad tai buvo tarpukario garsus keliautojas, žurnalistas ir rašytojas, garsinęs Lietuvą“, – sakė G.Statinis.

Ekspedicijos dalyviai Filipinuose taip pat ieškos lietuvių, kalbėsis su jais. Iš nufilmuotos medžiagos grįžus planuojama sukurti filmą, parašyti knygą.

Ekspedicijos dalyviai Filipinuose taip pat ieškos lietuvių, kalbėsis su jais. Iš nufilmuotos medžiagos grįžus planuojama sukurti filmą, parašyti knygą.

„Tikiuosi, kad bus įdomi ekspedicija, nes tokia tolima šalis bus aplankyta. Galvoju, kad atveš gerų įspūdžių, parašys naują knygą“, – išlydėdama keliautojus jiems sėkmės linkėjo M.Šalčiaus duktė Raminta Šalčiūtė–Savickienė.

Ji teigė, kad ši ekspedicija, kaip ir pirmoji, jai labai svarbi, nes skirta tėvui atminti, kuris 50 metų buvo pamirštas.

„Man tai svarbu, nes 50 metų nuo 1940 metų birželio nebuvo kalbama apie tėvą išvis, nes jis buvo Šaulių sąjungos narys, vienas iš steigėjų, ir šiaip žmogus nepageidaujamas, per didelis patriotas. Todėl man labai svarbu, kad atmintis būtų atgaivinta, kol dar esu gyva“, – ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininke žurnalistams sakė R.Šalčiūtė–Savickienė.

Seimo pirmininkė palinkėjo iš ekspedicijos parvežti kuo daugiau naujų žinių apie M. Šalčių ir jo veiklą bei su šiomis žiniomis supažindinti kuo daugiau Lietuvos žmonių.

Ekspedicija į Filipinus išskrenda šeštadienį. Ketinama aplankyti penkias šios valstybės salas, kuriose 1933 metais lankėsi M.Šalčius.

Tarpukario laikų žurnalistas, rašytojas ir keliautojas M.Šalčius yra parašęs šešių dalių knygą „Svečiuose pas 40 tautų“. Už ją keliautojas 1936 metais gavo Spaudos fondo premiją.

M.Šalčius buvo Šaulių sąjungos įkūrėjas, dirbo Lietuvos spaudos biuro vedėju, Generalinio štabo žvalgybos vedėju, buvo Kauno miesto tarybos narys, dalyvavo steigiant Vilniaus vadavimo sąjungą, rengiant sukilimą Klaipėdoje, dirbo naujienų agentūros ELTA direktoriumi, įsteigė PEN tarptautinį rašytojų ir žurnalistų klubą ir buvo Lietuvoje atsakingasis sekretorius, dirbo atašė Lietuvos pasiuntinybėje Latvijoje, laikraščio „Lietuvos aidas“ redaktoriaus pavaduotoju, buvo vienas iš Turizmo sąjungos steigėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius