-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 08

Mažinant spūstis, kviečia važiuoti kartu

Trys vilniečiai, susirūpinę miesto ekologija bei spūstimis gatvėse, rado būdą tam išspręsti. Jie įkūrė internetinį tinklalapį, kuriame žmonės gali keistis informacija, kas kur važiuoja, ir vykti ne kiekvienas savo automobiliu, o jungtis į grupeles ir važiuoti pilnu ekipažu.
Vilniečiai raginami vienytis ir bent į darbą važinėti ne po vieną, o kartu.
Vilniečiai raginami vienytis ir bent į darbą važinėti ne po vieną, o kartu. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Ekologija

„Matydami transporto spūstis mieste, pagalvojome, kodėl nesukūrus tokio puslapio, kuris padėtų žmonėms, norintiems kur nors vykti, susijungti ir važiuoti kartu“, – pasakojo vienas iš tinklalapio Vaziuojam.lt įkūrėjų Pavelas Afanasjevas.

Toks puslapis buvo sukurtas maždaug per metus. „Šis puslapis žmonėms padeda vienytis ir važiuoti kartu. Užsiregistravus puslapyje, galima organizuoti keliones, nurodyti kiek yra laisvų vietų mašinoje“, – pasakojo P.Afanasjevas. Užėjus į tinklalapio žemėlapį, galima pasirinkti reikiamą maršrutą Vilniuje ar vykti į kitą Lietuvos miestą bei pasiūlyti prisijungti ar važiuoti drauge.
Puslapis buvo paleistas praėjusios vasaros pabaigoje, tačiau kol kas daug lankytojų neturi. Tačiau projekto autoriai rankų nenuleidžia. „Jei žmonės kooperuosis ir į darbą važiuos viena mašina, vietoj to, kad kiekvienas važiuotų nuosavu automobiliu, vienos kelionės metu gatvėse mašinų sumažės trimis vienetais“, – suskaičiavo pašnekovas.

P.Afanasjevo nuomone, taip miestiečiams keliaujant, mieste pagerėtų ekologinė situacija. „Nesakome, kad kardinaliai pakeisim miesto ekologiją, bet bent kažkiek išmetamųjų dujų kiekis sumažės“, – tikino jis.

Projekto autoriai žada jį pristatyti ir Vilniaus savivaldybei.

Pritaria idėjai

Savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Henrikas Mackela teigė apie šį projektą negirdėjęs, tačiau, kai tik su juo susipažins, žadėjo palaikyti vilniečių iniciatyvą.

„Mūsų žiniomis, 98 proc. vilniečių, turinčių automobilius, jais važinėja vieni, todėl šis projektas yra labai sveikintinas, – sakė H.Mackela. – Esame siūlę žmonėms jungtis ir į darbą važinėti ne po vieną, tačiau priversti kažką įsisodinti į savo automobilį negalime. Džiugu, kad žmonėms patiems ateina sąmoningumas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius