-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 29

Mažųjų daugiabučių bėdos: kovų dėl kiemo erdvės Kaune neišnarplioja ir teismai

Atrodytų, gyventi mažame Kauno daugiabutyje, ramioje ir gražioje miesto vietoje turėtų būti tikras džiaugsmas. Bet jį kartina skirtingas gyventoju požiūris į nuosavybės ribas nedideliame kieme, o teismai nubrėžti aiškių linijų neapsiima.
Kauno daugiabutyje – nesutarimai dėl kiemo
Kauno daugiabutyje – nesutarimai dėl kiemo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Kas vyksta Kaune

Žaliakalnio, Perkūno alėjos gyventoja Stasė Trajanauskienė sako išleidusi apie 10 tūkst. litų bylinėjimuisi, bet nieko nepešė. Ji tvirtina norinti tik įteisinti jai priklausančios žemės sklypo kieme ribas, užsitikrinti galimybę pateikti į nuosavą valdą ir baigti ilgamečius ginčus su kaimynais.

Skundžiasi užstatytu praėjimu

Trijų aukštu daugiabučio 4 būstams per privatizaciją buvo priskirta ir po žemės sklypą pastato kieme. Vieno buto gyventojai savo teises perleido kaimynams, tad dabar likę trys maždaug 500 kv. metrų ploto valdytojai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno daugiabutyje – nesutarimai dėl kiemo
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno daugiabutyje – nesutarimai dėl kiemo

Paskutiniame aukšte gyvenanti S.Trajanauskienė tvirtino, kad ji nuo seno naudojosi ne paradinėje namo pusėje esančiu darželiu ir sodo dalimi. Kita jo dalis priklauso pirmame aukšte gyvenantiems kaimynams.

Su jais ir vyksta ginčai dėl sklypo ribų ir galimybės naudotis savo nuosavybe.

„Man priklauso metro pločio praėjimas iki vartelių, už kurių yra darželis ir sodas. Vartelių raktus turiu tik aš ir pirmo aukšto kaimynai. Man to metro užtenka, bet ten kaimynai pasodino bukmedžius ir stato automobilį, be to, dar ten laikomi atliekų konteineriai, tad praėjimo nelieka. Kaimynai į sodelį patenka per kitas savo buto duris, todėl užsitikrinti galimybę praeiti pro vartelius aktualu tik man“, – aiškino moteris.

Nesutaria ir dėl lopinėlio žemės

Ginčas tarp kaimynų vyksta ne tik dėl praėjimo. Pasak S.Trajanauskienės, pirmo aukšto gyventojams tenka 60 kv. metrų sodelio, o jai – 41. „Esu įsitikinusi, kad 19 kv. metrų, kur įrengta džiovykla, priklauso man, nes tada sodelis būtų padalytas lygiomis dalimis, be to, džiovykla nuo seno naudojuosi, dar nuo 1978 m. kaip ir visu man priklausančiu sklypo plotu. Kaimynams ir taip iš viso jau tenka 112 kv. metrų“, – dėstė moteris.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno daugiabutyje – nesutarimai dėl kiemo
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno daugiabutyje – nesutarimai dėl kiemo

Ji norėjo įteisinti savo sklypo ribas, užsitikrinti į jį praėjimą ir pasistatyti tvorą.

„Dabar, kai tik ateinu į savo darželį būnu nuolat aplojama palaido ten lakstančio šuns. Nors jis ir mažas, bet nėra malonu baimintis, kad jis įkąs į koją. Be to, turiu eiti per džiovyklos plotelį, kurį kaimynai traktuoja kaip savo. Jie man siūlo valdyti kitoje kiemo vietoje esantį plotelį žemės, kuris man visai nereikalingas. Jei šio ploto neteksiu, nebus ir praėjimo į savo sklypą. Būtų geriausia, jei visi turėtume aiškiai įvardytas ribas ir baigtųsi tie ginčai bei konfliktai“, – įsitikinusi S.Trajanauskienė.

Teisėjai spręsti nesiryžo

Žemėtvarkininkai parengė projektą, kuriuose kiemą butams suskirstė nubrėždami plane linijas. „Kauno apylinkės teismas mano siūlomą variantą pripažino  geru. Tačiau sprendimą apskundė kaimynai, o Kauno apygardos teismas nurodė, kad padalinimas nelygiavertis, sklypas per mažas jį teisingai padalyti, tad viskas liko kaip buvę. Kaimynai, manau, nėra suinteresuoti turėti aiškias ribas, o teismas neapsiima spręsti mūsų ginčo ir nustatyti, kam kas tiksliai priklauso“, – apgailestavo S.Trajanauskienė.

Gal man, 75 metų moteriai į dar neužimtą plotelį patekti stogais?“, – skėsteli rankomis S.Trajanauskienė.

Teismo sprendimas yra galutinis. S.Trajanauskienė sako dar bandžiusi kreiptis į Aukščiausiąjį teismą, tačiau šis atmetė skundą.

Vienintelė išeitis – vėl rengti kitokius sklypo projektus ir iš naujo bylinėtis.

„Jau išleidau 10 tūkst. litų ir, pasirodo, be reikalo, nieko nepasiekiau. Nežinau, ką toliau daryti. Kiemo išplanavimas toks, kad kitas variantas neužtikrins praėjimo į mano nuosavą valdą. Deja, dabar teismai to nepajėgūs užtikrinti. Gal man, 75 metų moteriai į dar neužimtą plotelį patekti stogais?“, – skėsteli rankomis S.Trajanauskienė.

Šiuo metu dėl nuolatinių konfliktų su kaimynais moteris sako gyvenanti pas dukrą ir atvyksta tik prižiūrėti darželio.

Ginčo židinių netrūksta

15min.lt rašė ir apie kitą Kauno gyventoją, kuri Šilainiuose yra įklimpusi į bylas su namo bedrasavininkais. Jie nedavė sutikimo įteisinti vos 3 kv. metrų priemenės, kuri saugo lauko duris nuo lietaus ir sniego.

Sklypas padalytas į dvi dalis, juos skiria tvoros, tačiau kaimynai tikina, kad pažeidžiami jų interesai. Pirmos instancijos teisme jie pralaimėjo, bet sprendimas apskųstas.

Nemažai konfliktų kyla nedideliuose Žaliakalnio, Šančių namų kiemuose, kuriuos dalijasi keli namų savininkai. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius