Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 11

Mažumos bandė perauklėti patriotus (nuotraukos, video, atnaujinta 19.19 val.)

Trečiadienio skustagalvių ir patriotiškai nusiteikusio jaunimo žygį per sostinę prižiūrėjo gausios policijos pajėgos. Jokių įstatymų pažeidimų per šią eiseną nebuvo, nors jos dalyvius bandė provokuoti prieš rasizmą ir už seksualines mažumas pasisakančių žmonių grupelė.
Eisena Katedros aikštėje
Eisena / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvių tautinio centro atstovai, gavę Vilniaus miesto savivaldybės leidimą 16 val. pražygiuoti nuo Sereikiškių parko iki „Forum palace“, buvo akylai stebimi gausių policijos pajėgų.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Eisenos dalyviai susirinko Sereikiškių parke
Eisenos dalyviai susirinko Sereikiškių parke

Ties įėjimu į Sereikiškių parką policijos pareigūnai tikrino kiekvieno ateinančio krepšių ir rankinių turinį. Buvo ieškoma peilių, petardų, nelegalių daiktų.

Gausios policijos pareigūnų pajėgos budėjo ne tik parke, bet ir jo prieigose. Gedimino prospekte pastebėtas ir pravažiuojantis Viešojo saugumo tarnybos autobusiukas tamsintais stiklais.

Priminsme, kad analogiška pernykštė skustagalvių akcija buvo nesankcionuota. Jos metu skambėjo rasistiniai ir antisemitiniai šūkiai, sukėlę rezonansą ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse. Dėl to buvo pradėti keli ikiteisminiai tyrimai. Vieni kaltinamieji buvo nuteisti, kiti – išteisinti.

Šių metų akcijos organizatoriai pažadėjo, kad jokių įstatymų pažeidimų eisenos metu nebus. Prieš pajudant eisenai, organizatoriai garsiai pranešė: „Ką tik gavome informacijos, kad iš psichiatrijos ligoninės pabėgo keli ligoniai. Jei juos sutiksime, prašau, nepulkyte jų gydyti."

Visi tai suprato, kaip prašymą laikytis tvarkos ir nesivelti į konfliktus su galimais oponentais ar protestuojančiais prieš šią eiseną.

Papildyta 16.25 val. Kelios minutės po 16 val. eisenos dalyviai ėmė rikiuotis ir pajudėjo Gedimino prospekto link. Tarp eisenos dalyvių yra Nepriklausomybės akto signataras Romualdas Ozolas ir klaipėdietis Vidmantas Lučiūnas.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Skustagalvių eitynės
Skustagalvių eitynės

Dar nepajudėjus iš parko policija sustabdė vieną jaunuolį. Priežastis – pareigūnams pasirodė, kad jaunuolio turimas pakabukas gali būti pavojingas ir tinka sužaloti kitus žmones. Sustabdytą jaunuolį užsistojo jo bičiuliai, pradėję priekaištauti policininkams.

Keli šimtai eisenos dalyvių trumpam sustojo Arkikatedros aikštėje ir čia išskleidė didžiulį plakatą, ant kurio užrašyta „Didžiuojuosi, jog esu lietuvis“. Ant to paties plakato atvaizduotos Trakų, Vilniaus ir Kauno pilys, nupiešti Vytauto Didžiojo, Vinco Kudirkos, Jono Basanavičiaus ir kitų iškilių lietuvių portretai.

Gedimino prospekto pradžioje eiseną pasitiko grupelė žmonių, kuri išskleidė daugiaspalvę seksualinių mažumų vėliavą. Saugomi policijos šie žmonės pro šalį einantiems eisenos dalyviams per megafoną garsiai kalbėjo: „Rasizmui ne, pagarba tautinėms mažumoms.“ Jokių incidentų šioje vietoje nekilo.

Papildyta 16.47 val. Tylomis perėję Gedimino prospektą, apie 16.30 val. žygio dalyviai pasiekė Lukiškių aikštę. Visą kelią juos lydėjo smalsūs praeivių žvilgsniai. Kai kas net pakildavo nuo savo staliukų prospekte esančiose kavinėse ir išeidavo į lauką pasižiūrėti eisenos.

Suėję į Lukiškių aikštės centrą eisenos dalyviai sugiedojo Lietuvos himną, paplojo ir pamažėl pradėjo skirstytis.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Skustagalvių eitynės
Skustagalvių eitynės

Papildyta 17.15 val. Dalis eisenos dalyvių po renginio būreliais patraukė atsigaivinti alumi. Dalis jų taip pat rengiasi vakare apsilankyti „Forum palace“ vyksiančiame koncerte, skirtame Nepriklausomybės dienai paminėti. Tradicinį koncertą kasmet organizuoja motociklininkų klubas „Vorai MC“.

Devyniuose iki šiol vykusiuose renginiuose „Tėvynei“ koncertavo 25 grupės iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Norvegijos. Jubiliejinis – dešimtasis – renginys „Tėvynei – Tūkstantmetis“, skirtas pirmajam Lietuvos vardo paminėjimui.

Koncerte, pasak akcijos organizatorių, žada pasirodyti tris skirtingas kryptis atstovaujančios Lietuvos grupės: Lietuvos patriotinio metalo grandai, skandalingoji grupė „Diktatūra“, pagoniško metalo atstovai „Obtest“ ir lietuviško heavy-power metalo lyderiai „Thundertale“, kurie sugros specialiai šiam renginiui skirtą kūrinį.

Tūkstantmečio proga į Lietuvą pažadėjo atvykti Latvijos metalo grupė „Skyforger“, kuri turėjo paruošti specialią programą kartu su latviško folkloro atlikėjais. Renginio žiūrovai viliojami ir pačiu skambiausiu koncerto vardu - tai grupė iš Švedijos MÅNEGARM.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Skustagalvių eitynės
Skustagalvių eitynės

Koncerto organizatoriai teigia, kad bilieto kaina yra neįprasta - 66,6 Lt. Ji esą atspindi velniškus sunkumus, kuriuos Lietuvai teko įveikti.

Koncerto organizatoriai neslepia, kad organizuojant renginį jiems ne viskas klojosi kaip sviestu patepta. Organizatoriams trūko pinigų, sunkiai sekėsi tartis su užsienio atlikėjais. Kai kurie užsieniečiai iš pradžių sutiko dalyvauti renginyje, tačiau vėliau, kai sužinojo, kam teks koncertuoti, atsisakė.

Vieša paslaptis tapo ir tai, kad kai kuriuos atsisakiusius atlikėjus išgąsdino pernykštė istorija, kai po skustagalvių maršo Vilniaus centre, jo dalyviai buvo apkaltinti tautinės nesantaikos kurstymu, teisėsauga juos pradėjo persekioti, pasipiktinimą pernykšte eisena nedviprasmiškai išsakė aukščiausi valdžios atstovai.

Papildyta 19.19 val.: Skirtingų šaltinių paskaičiavimais, šioje eisnoje trečiadienį dalyvavo nuo 500 iki 600 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius