-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 16

Medicininės patikros Kaune metu kariui amoniaku nudegintos akys

Praėjusią savaitę Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje įvyko skaudus incidentas. Medicininei patikrai iš Marijampolės atvykusiam 23 metų kariui Dovydui buvo stipriai pažeista rega. Kraujo ėmimo metu jis ėmė alpti, tad seselės griebėsi amoniako. Šis netikėtai pakliuvo į vaikino akis, kurios buvo stipriai pažeistos.
Šauktiniai Rukloje
Šauktinių medicininis patikrinimas/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi nukentėjusiojo dėdė Audrius Vilkelis. Vyras tikina, jog šį incidentą visais įmanomais būdais bandoma nuslėpti. Kas iš tikro nutiko gegužės 12 d., Dovydo šeimai iki šiol nebuvo paaiškinta.

Anot jo, suteikiant skubią medicininę pagalbą, buvo naudojamas amoniakas. Tačiau, spėjama, neapdairaus poelgio metu, šis skystis ėmė ir pakliuvo nualpusiam kariui į akis.

„Ketvirtadienio rytą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione Marijampolėje tarnaujantis mano sūnėnas Dovydas atvyko į Kauno karo ligoninę medicininei patikrai. Vaikinas norėjo pratęsti savo tarnybą. Atlikus kraujo tyrimą, jam pasidarė silpna. Dovydas nualpo“, – istoriją ėmė pasakoti A.Vilkelis.

Anot jo, suteikiant skubią medicininę pagalbą, buvo naudojamas amoniakas. Tačiau, spėjama, neapdairaus poelgio metu, šis skystis ėmė ir pakliuvo nualpusiam kariui į akis. Jis greitai buvo išvežtas į Kauno klinikas.

„Praėjus ne vienai valandai, niekam iš artimųjų apie tai dar nebuvo pranešta. Kaip Dovydas pats pasakojo, jam neleido tuo metu net paskambinti šeimai. Buvome nuvykę į tą karo ligoninę. Tačiau iš jų pusės išgirdome tikrą absurdą: tikino, jog Dovydui prasidėjo epilepsijos priepuolis. Vėliau pareiškė, kad jis pats akis galėjo prisitrinti rankomis. Bet kaip tai įmanoma, jeigu jis buvo nualpęs?“, – teiravosi nukentėjusiojo dėdė.

Pasak jo, jaunuolio būklė labai prasta: pažeistos abi akys bei apdegintas veidas, vidinė nosies dalis. Iškart po incidento kaire akimi jis matė kaip per miglą, o dešine beveik nematė iš viso.

„Dar vienas įtartinas įvykio momentas buvo tai, kad kartu su Dovydu medicininės patikros laukė keli kiti nepažįstami kariškiai, kurie turėtų būti liudininkai. Bet apie tai niekas nieko nesako. Vaikinai kažkur pradingo. Ligoninėje visi apsimeta, kad jų nebuvo“, – teigia A.Vilkelis.

Pats Dovydas pamena tik du dalykus: kaip ėmė darytis silpna ir kaip atsibudo prie kriauklės. Vaikinui buvo plaunamos akys, o kažkas varė lauk kitus pacientus.

Pirmadienį nukentėjusysis vis dar gulėjo ligoninėje. Kairė akis, A.Vilkelio teigimu, jau sveiksta. Tačiau su ja karys dar gerai nemato. Dešinės akies laukia ilgas gydymas. Gydytojai nežino, kaip viskas baigsis. Sprendimą, ką daryti toliau, gydytojai žadėjo priimti praėjus 8 d. po incidento.

„Dovydas išgyvena didžiulį stresą. Baiminasi, jog negalės tęsti tarnybos. Pradėjo tarnauti praėjusių metų rudenį. Tarnybos laikas baigiasi po mėnesio. Norėjo ją pratęsti, todėl ir kreipėsi medicininei patikrai. O dabar... Sveiką jaunuolį pagadino ir kaltės neprisiima.

Kodėl amoniakas buvo naudojamas ne užlašintas ant vatos, o visas buteliukas? Ir tie kvaili karo ligoninės pasiteisinimai: traukuliai, pats pasitrynė“, – toliau piktinosi Dovydo dėdė.

Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių sveikatos priežiūros sektoriaus centro viršininkė Nijolė Bražinskaitė patikino, jog dėl šio incidento, tiek tarnybos viduje, tiek Krašto apsaugos ministerijos kabinetuose vyksta tyrimas. Kol jis nebus baigtas, komentuoti atsisakoma.

„Tyrimas gali trukti iki mėnesio. Apie žalos atlyginimą nukentėjusiajam nekalbame, kol nėra išvadų“, – patikino N.Bražinskaitė.

Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Siesartienė teigė, jog tai greičiausiai buvo nelaimingas atsitikimas. Kas dėl jo kaltas, be tyrimo išvadų, anot jos, sunku pasakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius