Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 08 15

Medikai įspėja: per karščius kai kurie grybai tampa nuodingi!

TV3 žinios paskelbė, kad per karščius padaugėja ne tik sukirmijusių, bet ir nuodingų grybų.
Grybus tyrinėjantys specialistai ramia sąžine tvirtina – Lietuvoje valgomų grybų nemažėja.
Grybus tyrinėjantys specialistai ramia sąžine tvirtina – Lietuvoje valgomų grybų nemažėja. / Renatos Linkutės/15min.lt nuotr.

Specialistai įspėja, kad per neįprastus karščius išaugę grybai gali būti ne tik keisto skonio, bet ir kaupti nuodingas medžiagas.

Šiaulių krašte grybų prisirinkę žmonės skundžiasi, kad iš pilnos pintinės nebuvo ko dėti į keptuvę. Mat iš pirmo žvilgsnio gražūs baravykai buvo sukirmiję ir netinkami maistui.

Nusivylusiems grybautojams ir grybų pirkėjams patariama būti akylesniems.

„Grybautojams reikėtų rinktis tik šviežius, jaunus grybus, nesusmulkintus, nežemėtus. Kad nebūtų primaišyta kitų susmulkintų grybų rūšių" ,– sako Šiaulių veterinarijos tarnybos vyr. specialistė Rasuolė Minickienė. 

Šią netradicinę karštą vasarą medikai rekomenduoja grybų „tik ragauti“, o ne valgyti, nes dėl karščio miško gėrybės gali būti sukaupusios kenksmingų medžiagų.

Grybų labai daug. Ir jie sukaupė tokių medžiagų, kurių paprastai nesukaupia. „Norėčiau perspėti, kad vasara yra šiek tiek neeilinė, ruduo irgi bus neeilinis. Grybų labai daug. Ir jie sukaupė tokių medžiagų, kurių paprastai nesukaupia“, – sako gydytoja gastroenterologė Violeta Vainoriūtė.

Nors grybai yra maistingi ir sotūs, jų nepatariama valgyti dažnai. Medikai pataria neeksperimentuoti su receptais, grybus ruošti maistui labai nuosekliai – pagal senus receptus, virti kelis kartus, nupilant vandenį. Taip būtų galima pašalinti visas nuodingas medžiagas ar bent jų didumą.

Rinkti reikia tik gerai pažįstamus grybus. Kol kas šiais metais neužfiksuota sunkaus apsinuodijimo atvejų, tačiau kasmetė statistika žada, kad tokių atvejų bus.

Jei pavalgę netradicinių grybų patiekalų pajutote pykinimą, šaltkrėtį, raibuliavimą akyse, silpnumą, būtinai kreipkitės į gydymo įstaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius