-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 24

Medikai naujagimių namuose nebelanko

Birželį išleistas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kad gydytojai ir slaugytojai neprivalo kas mėnesį naujagimių lankyti namuose, iki šiol vertinamas nevienareikšmiškai. Pasigirsta abejonių, ar tai tikrai pats geriausias būdas rūpintis naujagimiais.
Sveikus kūdikius medikai namuose aplanko tik kartą, vėliau tėvams tenka juos vežti pas gydytojus į poliklinikas.
Sveikus kūdikius medikai namuose aplanko tik kartą, vėliau tėvams tenka juos vežti pas gydytojus į poliklinikas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Sveikata Antakalnis

Antakalnio poliklinika naująja tvarka vadovaujasi jau tris mėnesius. Anot poliklinikos direktoriaus pavaduotojos valdymui Ingridos Savickienės, sveikatos apsaugos ministro patvirtinta vaikų sveikatos stiprinimo tvarka numato, kad tėvai su naujagimiais lankosi poliklinikoje, o ne laukia į namus atvykstančių medikų.

„Per tris darbo dienas po išvykimo iš ligoninės Akušerijos skyriaus naujagimį namuose aplanko slaugytoja, akušerė ar gydytoja. Tas pats ministro įsakymas reglamentuoja, kad kartą arba du per mėnesį šeimos ar vaikų ligų gydytoja įvertina kūdikio sveikatos būklę, tėvams apsilankius poliklinikoje. Taip pat kartą arba du per mėnesį slaugytoja arba akušerė įvertina naujagimio priežiūros kokybę“, – sakė J.Savickienė.

Ši procedūra, anot I.Savickienės, atliekama arba poliklinikoje, arba namuose, priklauso nuo tėvų norų, nes ne visi tėvai nori priimti medikus namuose. Kai kurie mieliau atvyksta į polikliniką, kurioje yra priemonių geresnei apžiūrai.

Šių taisyklių laikomasi tuomet, kai kūdikis gimsta ir auga sveikas. Sergančius vaikus, poliklinikos atstovės teigimu, medikai lanko namuose.

I.Savickienė neslėpė, kad tokiu būdu poliklinika sutaupo dalį lėšų. „Mes naudojame visų savo pacientų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas ir esame atsakingi tai daryti efektyviai. Jeigu kūdikis neturi sveikatos problemų, nuolat jį lankyti namuose finansiškai nėra efektyvu“, – sakė I.Savickienė.

Anot I.Savickienės, visus tėvelius apie tokią naujagimių priežiūros tvarką informuoja pirmą kartą apsilankiusi slaugytoja. „Skatiname savo pacientus nuolat dalytis mintimis apie poliklinikos teikiamas paslaugas, tačiau skundų dėl tokios kūdikių priežiūros tvarkos nesame sulaukę“, – teigė I.Savickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius