Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 17

Medžiotojų atstovai nieko negirdėjo apie Gretos Kildišienės rengiamas Medžioklės įstatymo pataisas

„Valstiečių“ viršūnė žiniasklaidos pranešimus apie nuslėptus parlamentarės Gretos Kildišienės gyvenimo faktus aiškina suinteresuotų grupių susidorojimu, nes „valstietė“ ketina pajudinti medžiotojų interesus. Tuo metu Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas 15min teigė nieko negirdėjęs apie G.Kildišienės rengiamas Medžioklės įstatymo pataisas, nors anksčiau apie reguliavimo pasikeitimus su medžiotojais būdavo kalbamasi.
Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis
Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į skandalą dėl, kaip pati teigia, artimo giminaičio iš bendrovės „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu pirkto automobilio bei neteisingai biografijoje nurodytos informacijos apie studijas įklimpusi „valstietė“ Greta Kildišienė antradienį žada pristatyti Medžioklės įstatymo pataisas, kurios, anot Ramūno Karbauskio, ir lėmė, kad žiniasklaida esą ėmė ieškoti priekabių prie Seimo narės.

„Bus siekiama, kad žemės savininkai taip pat turėtų teisę į medžioklės plotus, bus siekiama sunorminti tai, ko nepavyko tuos 26 metus sunorminti. Dabar žemės savininkai neturi jokių teisių, dabar viską turi tik būreliai ir aš jums tą faktą bandau pasakyti, kad šiuo atveju mes iki pirmadienio, antradienio pabandysime pavardėmis surinkti ir parodyti, kaip viskas susiję. Kaip tie žmonės, kurie Anykščių rajone medžiotojų būreliams priklauso, susiję su tais žmonėmis, kurie minimi šiame straipsnyje. Tai užsakytas, tendencingas straipsnis, siekiant sumenkinti Seimo narę, kuri pajudino labai svarbų klausimą“, – BNS šeštadienį tikino R.Karbauskis.

„Šis dalykas, mano įsitikinimu, susijęs su bandymu sustabdyti Seimo narę, sustabdyti tą procesą, kuris Lietuvoje sukels labai dideles bangas“, – kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis.

Jis leido suprasti, kad tai gali būti iš partijos pašalintų Gemos Umbrasienės ir Manto Leliuko kerštas, ir ne tik jų, bet su jais susijusių žmonių, kurie priklauso Anykščių rajono medžiotojų būreliams. Esą juose daug advokatų iš Panevėžio.

Tačiau pati G.Kildišienė pirmadienį 15min atsisakė pasakyti, ką konkrečiai siūlo keisti Medžioklės įstatyme.

Į visus 15min klausimus parlamentarė atsakinėjo kartodama tą patį: antradienį įvyks spaudos konferencija, kurioje bus atsakyta į daugelį klausimų.

„Sekantis klausimas“, – kartojo Seimo narė.

„Sekantis klausimas“, – kartojo Seimo narė.

R.Karbauskis minėjo, kad daugiau apie tai gali papasakoti Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

Pataisų idėja gimė po apsilankymo Anykščiuose

K.Mažeika 15min pasakojo, kad mintis patobulinti Medžioklės įstatymą kilo po pernai gruodžio pradžioje įvykusios diskusijos Anykščiuose, į kurią jį pasikvietė G.Kildišienė.

Anykščių rajono medžiotojus jau kelerius metus drasko nesutarimai. Apie juos kartais parašo rajono spauda. K.Mažeika 15min sakė, kad vietos medžiotojų būrelis naudoja 14 ha plotą.

Keli vietos ūkininkai norėjo suformuoti savo turimoje žemėje atskirą medžioklės plotą ir jame medžioti patys, tačiau tam jų žemės nepakanka, nes pagal Medžioklės įstatymą toks plotas negali būti mažesnis kaip 1 tūkst. ha.

Pasak parlamentaro, nesuformavę medžioklės ploto ūkininkai uždraudė kitiems medžioti savo žemėje, todėl ten dabar – didžiausias Lietuvoje afrikinio kiaulių maro židinys.

Pagal dabartinį įstatymą, privačios žemės sklypo savininkas, turintis medžiotojo bilietą, turi teisę nustatyta tvarka savo žemėje medžioti tik susitaręs su medžioklės plotų naudotojais – su medžiotojų būreliais.

K.Mažeikos teigimu, Medžioklės įstatymu bus siekiama leisti sudaryti medžioklės plotą iš mažesnių plotų nei 1 tūkst. ha.

„Įstatymo rėmuose galime padėti ūkininkams išspręsti tą problemą“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas pabrėžė, kad su panašiomis problemomis susiduria ir kitų rajonų ūkininkai, kurie kenčia nuo medžiotojams palankaus reguliavimo.

„Matyti, kad medžiotojai naudojasi įstatymo viršenybe ir jie nenori spręsti tos problemos“, – sakė jis.

Suvedus taškus išeina, kad tai yra dar viena šešėlinio verslo sritis.

„Aš nesu tikras dėl to (kad G.Kildišienę purtantis skandalas – medžiotojų užsakymas, – aut. past.), bet aš kalbu apie pačios problemos esmę ir jos dydį, nes tai susiję su tikrai dideliais pinigais. Jeigu medžiotojai organizuoja medžiokles ir savaitgalį tai kainuoja po kelis šimtus eurų vienam asmeniui ir susirenka dešimtys medžiotojų... Neaišku, kokios buhalterijos vyksta, pažiūrėkit, skelbimuose kiek internete yra parduodama žvėrienos, konservai visa kita ir kiek medžiotojai sumoka už tuos medžioklės plotus. Suvedus taškus išeina, kad tai yra dar viena šešėlinio verslo sritis. Nesakau, kad visur Lietuvoje“, – teigė komiteto vadovas.

K.Mažeika sakė, kad medžiotojų atstovams buvo nusiųstas raštas apie planuojamus pokyčius, kad būtų pradėtas dialogas.

„Galim jiems pasakyti, kad planuojame tikrai rimtus pokyčius ir jeigu jie nesusitaria gražiuoju, tai bus jiems nuo to tik blogiau“, – sakė jis.

K.Mažeika tvirtino, kad su medžiotojų atstovais yra kalbėta, kad pokyčiai būtini, tačiau šie pokyčiams priešinasi.

Medžiotojai apie pataisas negirdėjo

Tačiau Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei E.Tijušas pirmadienį 15min teigė tik iš žiniasklaidos sužinojęs, kad rengiami kažkokie Medžioklės įstatymo pakeitimai.

Šiaulių aplinkosaugininkų nuotr./Medžioklė
Šiaulių aplinkosaugininkų nuotr./Medžioklė

„Tikrai – tik tiek pat (žinome – aut.) kaip ir jūs. Procedūros paprastai būdavo tokios, kad neapeinami esame, kai planuojama kažkas keisti Medžioklės įstatyme – buvo visada klausiama mūsų nuomonės. Šiaip ar taip esame didžiausia medžiotojus vienijanti organizacija Lietuvoje“, – gūžčiojo pečiais jis.

E.Tijušo teigimu, prieš kurį laiką buvo metinis draugijos susirinkimas, į kurį pakviestas K.Mažeika yra užsiminęs, kad yra taisytinų dalykų.

Bet kad jau yra kažkokie konkretūs ketinimai arba net parengti projektai keisti medžioklės įstatymą, tikrai nesame nieko girdėję.

„Daugiau buvo kalbama apie mokesčius, tačiau jie su Medžioklės įstatymu nesusiję. Bet kad jau yra kažkokie konkretūs ketinimai arba net parengti projektai keisti medžioklės įstatymą, tikrai nesame nieko girdėję“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, kaip reaguoja į R.Karbauskio versiją, kad puolimą prieš G.Kildišienę galėjo surengti medžiotojai, pašnekovas sakė kategoriškai atsiribojantis nuo tokių dalykų: „Mes negalime atsakyti už kiekvieną mūsų narį, kurių yra gerokai per 20 tūkst., bet draugijos pozicija tokia, kad į politikavimą mes nelendame. (...) Politikavimas nėra mūsų užsiėmimas, pagrindinė mūsų funkcija – atstovauti mūsų narių interesams – nieko daugiau. Taip kad tie kaltinimai kažkokiais sąmokslais neturi jokio pagrindo.“

E.Tijušas pabrėžė, kad dabartinis Medžioklės įstatymas taip apibrėžia žemės savininkų teises: jie turi absoliučią teisę uždrausti medžioti savo plotuose, turi absoliučią teisę reikalauti atlyginti žalą, kurią padarė kanopiniai žvėrys, bebrai ir vilkai.

Įstatymas taip pat numato, kad jeigu asmuo turi didesnį nei 100 ha plotą ir teisę medžioti, jis be išlygų turi teisę tapti teritorijos medžiotojų būrelio nariu ir su jais kartu medžioti.

Medžioklės įstatymas labiausiai domino B.Bradauską

Praėjusioje kadencijoje socialdemokratas, medžiotojas Bronius Bradauskas ne kartą bandė keisti Medžioklės įstatymą – jis net kelis kartus buvo registravęs pataisas, kurios leistų medžioklėje naudoti naktinio matymo prietaisus, tačiau Seimas tam nepritarė.

B.Bradauskas su kitu socialdemokratu Andriumi Palioniu taip pat bandė įteisinti tvarką, kad užkrečiamų ligų pavojaus atveju privačiame sklype, neperduotame medžiotojų būreliui, gyvūnų gausą reguliuoja nebe žemės sklypo savininkas, bet ten medžiojantis būrelis. Tačiau ši pataisa taip pat nebuvo priimta.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius