Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 05

Menininkai padės atnaujinti nuniokotą būsimą Tibeto skverą

Menininkai ir savanoriai sekmadienį ketina tibetietišku papročiu kurti vėliavas, kuriomis bus atnaujintas vandalų nuniokotas būsimas Tibeto skveras Vilniaus Užupio rajone.
„Tibeto“ skvero atidarymo akimirka
Tibeto skvero atidarymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vėliavas kviečiama kurti sekmadienį Užupio meno inkubatoriaus „Galeroje“ rengiamame plenere „Vėliavos Tibeto skvere“, pranešė Tibeto laisvės rėmimo grupė.

Pasak idėjos iniciatorių, visi norintieji tibetietišku papročiu galės ant vėliavų ir vėliavėlių piešti mandalas, rašyti maldas ir linkėjimus. Tradiciškai maldų vėliavos simbolizuoja atjautą, stiprybę ir išmintį. Kai kas tiki, kad plazdėdamos vėjyje, jos šventina ir valo erdvę.

Vėliau, kovo 10-ąją minint 51-ąsias Tibeto nacionalinio sukilimo metines, šios vėliavos bus išskleistos ir pakabintos skvero medžiuose, „kad neštų laisvės žinią tibetiečiams ir primintų pasauliui apie šešis dešimtmečius besitęsiantį Tibeto tautos bei kultūros naikinimą“, teigia visuomenininkai.

Vasario 6-ąją Užupio bendruomenė ir Tibeto kultūros puoselėtojai savo iniciatyva atidarė Tibeto skverą Užupyje, taip atkreipdami visuomenės dėmesį į daugiau nei metus Vilniaus savivaldybėje užstrigusį Tibeto skvero projektą. Tuomet skvere buvo pastatyta ledinė stupa – šventas budizmo kultūros statinys, skveras papuoštas Tibeto kultūrai būdingomis įvairiaspalvėmis maldos vėliavėlėmis.

Tačiau praėjusį savaitgalį skvero puošmenos buvo nuniokotos: nudraskytos maldos vėliavos, sudaužyta ledinė stupa.

Prieš porą savaičių sostinės savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetas pritarė idėjai Tibeto skverą įkurti Užupyje, šiai idėjai neprieštaravo ir meras Vilius Navickas. Lietuvos užsienio reikalų ministerija yra pasakiusi, jog toks skveras nepažeistų Kinijos teritorinio vientisumo.

Visuomenininkai tikisi, kad skvero projektas artimiausiu metu pasieks Vilniaus miesto tarybą, kuri pateiks galutinį atsakymą dėl oficialaus Tibeto vardo suteikimo skverui Užupyje.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis ES šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius