Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 09

Mėnuo Londono morgo šaldytuve

Londono morgo šaldytuve jau beveik mėnesį guli lietuvės Reginos J. kūnas. Pinigų parsivežti ir palaidoti mamą Lietuvoje jos vaikai neturi. Ieškodama pagalbos dukra Justina beldžiasi į visas duris, o sūnus Karolis Londono stotyje, ant kaklo pasikabinęs plakatą su užrašu „Mirė mano mama“, prašo išmaldos.
Jau keturios savaitės, kai vaikai negali parsivežti į Lietuvą Londone mirusios mamos
Jau keturios savaitės, kai vaikai negali parsivežti į Lietuvą Londone mirusios mamos / „Scanpix“ nuotr.

„Esu sukrėsta – mūsų valstybė nepadeda, kad jos piliečiai galėtų sugrįžti į tėvynę, –  iš jaudulio lūžinėjančiu balsu kalbėjo 22 metų Justina. – Apie savo nelaimę jums sutikau papasakoti tik todėl, kad labai viliuosi – gal kažkas pasikeis. Tokia sistema mūsų šalyje privalo pasikeisti...“

Praėjo keturios ilgos savaitės, kol merginos skausmą kiek apmalšino žinia – mamos kūnas bus pargabentas į Lietuvą. Padės ne valdžia, o geri žmonės. 

Ieškojosi darbo vasarai

Į Londoną kartu su 25 metų sūnumi Karoliu 54-erių Regina išvyko liepos 6 d. Viename iš sostinės vaikų darželių auklėtoja dirbusi moteris tikėjosi per vasaros atostogas susirasti sezoninį darbą ir užsidirbti pinigų turimoms skoloms padengti.
„Darbą mamai pažadėjo padėti susirasti viena Londone gyvenusi jos draugė,  – „15min“ pasakojo Justina. – Tačiau netrukus ji turėjo sugrįžti į Lietuvą ir jau niekuo nebegalėjo padėti.“

Regina ir Karolis svetimoje šalyje be darbo praleido mėnesį. „Jie visą laiką nakvojo parke“, – pasakojo Justina. Tik rugpjūčio pradžioje, likus vos penkioms dienoms iki nelaimės, lietuviams kiek palengvėjo – Karolis pradėjo dalinti skrajutes, o vaikiną įdarbinęs darbdavys suteikė ir gyvenamąjį būstą.

Netikėta mirtis

Rugpjūčio 11-ąją Regina paprašė sūnaus į vonią prileisti karšto vandens. „Ji tris dienas labai prastai jautėsi, – kalbėjo Justina. – Mamai dažnai skaudėdavo skrandį,  manė, kad nuo nervų, todėl nenujautėme, kad gali atsitikti kažkas blogo.“

Įvykdęs mamos prašymą, vaikinas trumpam išėjo į parduotuvę. Sugrįžęs šūktelėjo, kad jau yra namuose. Regina neatsakė. Išlaužęs duris, sūnus išvydo vonioje sukniubusią motiną. Atlikus skrodimą paaiškėjo, kad moteriai  prakiuro dvylikapirštė žarna.

Pati Justina ilgiau nei metus iki nelaimės gyveno Norvegijoje. Čia ji savo ateitį kūrė su draugu, tačiau prieš pat mamos mirtį jaunuolių keliai išsiskyrė. Justina kurį laiką nesėkmingai bandė susirasti darbą, kai netikėtai iš brolio sužinojo apie nelaimę. Praėjus porai dienų Justina jau buvo Londone.

„Ligoninėje man pasakė, kad negalėsiu pamatyti mamos kūno tol, kol nebus pasirašyta sutartis su laidojimo namais“, – išgyvenimais dalijosi Justina. Vietos laidojimo namuose lietuvė išgirdo – palaikų pargabenimas į Lietuvą kainuos 1 800 svarų sterlingų (apie 7 tūkst. Lt). Tokių pinigų velionės vaikai neturėjo.

Beldžiausi į visas duris. Buvau ir savivaldybėje, ir merą Artūrą Zuoką gatvėje pasigavau. Prašiau, kad padėtų gauti kompensaciją.

Ambasada atsuko nugarą

Justinos tėvai seniai išsiskyrę – šiam žingsniui paskatino alkoholį be saiko vartoti pradėjęs vyras. Neturėdama į ką atsiremti, mergina su broliu kreipėsi į Lietuvos ambasadą Jungtinėje Karalystėje.

„Čia mums pasakė, kad jie niekuo padėti negali“, – tikino Justina. Mergina nustebo iš „15min“ išgirdusi, kad dėl mamos palaikų kremavimo galėjo kreiptis į atitinkamas Didžiosios Britanijos institucijas. „Ambasadoje mums to nesakė, – stebėjosi Justina. – Buvome palikti vieni.“

Praradusi paskutinę viltį, mergina sugrįžo į Lietuvą – bandė čia surinkti reikalingą pinigų sumą. Kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, tačiau tik tam, kad išgirstų, jog norėdama gauti kompensaciją už palaikų pargabenimą, pirmiausiai turi pati susimokėti ir pateikti išlaidų sąskaitas. 

„Iš kur gi pas mus tokie pinigai... – atsiduso Justina. – Beldžiausi į visas duris. Buvau ir savivaldybėje, ir merą Artūrą Zuoką gatvėje pasigavau. Prašiau, kad padėtų gauti tą kompensaciją. Bet, žinoma, jie negali pažeisti įstatymų.“

Geradarį surado „Bėdų turgus“

Mamos prieš mėnesį netekusiai merginai dabar dvigubai sunku. Jau savaitė, kai ji negali susisiekti su Londone pasilikusiu broliu. „Pasiėmiau vienkartinę pašalpą, dabar galiu nupirkti jam bilietą grįžti. Bet jo telefonas išjungtas. Jam labai didelis šokas, jis pasimetęs, nežino ką daryti, niekuo nepasitiki.“

Vienintelė pagalba, nuėmusi bent dalį naštos nuo Justinos pečių, – nacionalinio transliuotojo laida „Bėdų turgus“, kurią veda Edita Mildažytė. Nebeturėdama kitos išeities, mergina kreipėsi į laidos autorius, prašydama surasti geradarį, kuris padėtų pargabenti mamos palaikus. Laida tokį žmogų surado. Praėjus mėnesiui po mirties Regina netrukus galės atgulti amžinojo atilsio.

Išeitis – kremavimas

Giedrius Tamašauskas, Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje konsulinis pareigūnas:

Tokią situaciją galima išspręsti dviem būdais: kreipiantis pagalbos į savivaldybę Lietuvoje arba į savivaldybės atitikmenį Jungtinėje Karalystėje. Lietuvoje reikėtų kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyrių, prašant dalinės ar visos kompensacijos už palaikų pargabenimą iš užsienio valstybės. Jei asmenys neturi galimybės kreiptis į savivaldybę Lietuvoje arba pagal numatytus kriterijus neturi teisės į tokią kompensaciją, jie gali kreiptis į vietos institucijas ir prašyti, kad jos padėtų išspręsti šį klausimą.

Lietuvoje kompensacija teikiama tik palaikų parvežimui karste. Jungtinėje Karalystėje pagalba teikiama palaikų kremavimui, kad artimieji patys galėtų parsigabenti urną.
Ambasada neturi teisės kompensuoti nei visų, nei dalies palaikų pargabenimo išlaidų. Tačiau iki šiol neteko susidurti su atveju, kai Jungtinės Karalystės atitinkamos institucijos būtų atsisakiusios paremti palaikų kremavimą. Tai nėra situacija be išeities.

Pasiūlymas – skolintis

Nijolė Satkevičienė, Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė:

Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu, kompensacija už užsienio šalyje mirusio  asmens palaikų pargabenimą į Lietuvą jo artimiesiems sumokama tik tuomet, kai jie įrodo mirusio piliečio palaikų parvežimo į gimtinę išlaidas. T.y. pateikia sąskaitas, kurios buvo apmokėtos užsienyje – už palaikų parengimą, laikymą, skrodimą, kremavimą, karsto nupirkimą ir pan. Apmokamas tik tas išlaidų dydis, kuris įrodomas sąskaitomis, bet ne daugiau nei 7 020 Lt. Į palaikų pargabenimo kompensaciją galima pretenduoti tada, kai pajamos vienam šeimos nariui per paskutinius tris mėnesius neviršija 1 050 Lt. Avansu kompensacija neišmokama. Jei artimieji neturi pinigų sumokėti už palaikų pargabenimą, kitos išeities nei skolintis pinigų, jie neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius